Makaleler

Design Thinking süreçlerinde empati ve hikaye anlatıcılığı

Hikaye anlatımı ve anlatıcılığı, hem kullanıcı deneyimi ve tasarım odaklı düşünme süreçlerinde önemli bir rol oynar; hem de kendileri için tasarım yaptığımız kişilerde merak uyandırır. Peki hikayeler nasıl oluyor da tasarım projenizin en önemli parçalarından birisi haline gelebiliyor?

Alkan Dalkılıç 14 Mart 2018
design thinking and storytelling

Hikaye anlatımı, kullanıcı deneyimi ve tasarım odaklı düşünme süreçlerinde önemli bir rol oynar. Hikaye anlatıcılığı ise, kendileri için tasarım yaptığımız kişilerde merak uyandırır; böylece biz tasarımcılar olarak, kullanıcıların motivasyonlarını ve ihtiyaçlarını derinlemesine anlama olanağı buluruz. Hikayeler, bir proje süresince ortak temanın oluşturulmasını sağlar. Bu sayede takım çalışanlarının odaklanabilmesi sağlanırken, heyecanları ve yaratıcılıkları sürekli kılınır. Hikayeler, tasarım projelerinize empatiyi dahil edebilmenin en iyi yollarından biridir. Bunun yanı sıra, tasarım odaklı düşünme yolunu seçenler için oldukça faydalıdır. Aristo’nun öğretilerinde iyi bir hikaye anlatıcılığı için gereken temel öğeler vardır, şimdi size onları anlatacağız. Ayrıca birçok farklı tasarım metodunu inceleyeceğiz, böylece hikayelerin tasarım projenizin bir parçası olmasını sağlayabilirsiniz.

Uluslararası tasarım ve inovasyon şirketi IDEO’nun CEO’su Tim Brown, tasarım odaklı düşünme projelerini geliştirirken hikaye kullanımını desteklemektedir:

“Hikaye anlatıcılığı, bir projenin daha ilk aşamalarında yer almalı ve inovasyon çabalarının her bir noktasına adeta yedirilmelidir. Tasarım takımlarında, yazarları proje tamamladığında dahil etmek genel uygulamadır. Artık yazarların daha ilk günden tasarım ekibine dahil edilmesi gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır, böylece onların da hikayenin gerçek zaman akışı içinde ilerlemesine katkıda bulunmaları sağlanmaktadır.”
-Tim Brown, Change by Design

Tasarım odaklı düşünmeyi benimseyenler, sürecin “Empati Kurma” adı verilen ilk aşamalarında pek çok etnografik araştırma yöntemi kullanırlar. Bu yöntemlerin hikaye anlatıcılığı içeriyor olması tesadüf değildir. Hikayelerin gerçek gücünü anlamak ve çalışmalarımızın odağındaki insanlar hakkında bize nasıl bu kadar şey öğretebildiklerini kavrayabilmek için, hikaye anlatımının atası sayılan Aristo’yu inceleyebiliriz.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et