Röportajlar

Seda Kaya ile İzmir ve Ege bölgesi girişimcilik ekosistemi üzerine

Türkiye’deki Yatırımcılarla Röportajlar serisinin altıncı bölümünde Patrick Bosteels, EGİAD eski başkanı Seda Kaya ile son yıllarda kapsamlı bir gelişim ve dönüşüm sürecine giren İzmir'in girişimcilik ekosistemine dair konuştu.

Patrick Bosteels 07 Şubat 2018

​​İstanbul dışında özel ya da kurumsal yatırımcılar bulmak oldukça zor. Bu durum İzmir için de geçerli. BIC Angels, Keiretsu Forum ya da 500 İstanbul gibi dışarıdan melek yatırımcılar var ama, yatırımlar sıfıra yakın. Yerel üniversiteler biraz ivme oluşturmaya çalışıyor fakat bunlar akademik yaklaşımlarla sınırlı — üstelik bunun profesyonel startup ekosistemi için doğru bir yol olduğundan da emin değilim. İzmir özelinde çalışan İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) adında yerel bir devlet organı var ve işleri ileri götürmeye çalışıyor fakat bu kapsam için fazla yerel ve küçük kalıyor, özellikle de 2016’daki darbe girişiminin ardından. Bu manzara, kanatları kesik şekilde bir dalda duran ve kanatlarının yeniden çıkmasını bekleyen bir kuşu andırıyor. Gençlik yıllarımdan hatırlıyorum, uçmamaları için tavukların kanatlarının bir kısmı kesilirdi — ve kanatları asla yeniden çıkmadı. Fakat enseyi karartmamak lazım diye düşünerek yerel bir STK olan EGİAD (Egeli Genç İş Adamları Derneği) ile iletişime geçtim. EGİAD, kendisini şöyle tanımlıyor:​

​​EGİAD, 1990 yılında Ege Bölgesi’ndeki ilk gönüllü organizasyonu olarak kuruldu. Bugün, 577 üyesiyle Türkiye’deki en büyük genç iş adamları derneği.

​Başkan Seda Kaya’ya ulaşmam biraz zaman aldı ama sonunda onu ofisinde ziyaret ettiğimde, 4 yıldır devam eden başkanlık sürecinin son haftalarındaydı. EGİAD’a ek olarak, bazı EGİAD üyeleriyle bir araya gelerek EGİAD Melekleri adında bir melek yatırım ağı kurmuşlardı.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir