Makaleler

Tamam, aboneyi buldun. Peki ya onun alışveriş modelini?

Her biri farklı özelliklere ve stratejik faydalara sahip abonelik modelleri, müşterilerinize ve işletmenize ne sağlar?

Yakup Bayrak 24 Ocak 2018

Servisinize abone olacak kişiyi buldunuz. Alacak olan da satacak olan da memnun gözüküyor. Peki ya abonelik odaklı iş modeliniz için nasıl bir faturalandırma yöntemi kullanacaksınız? Fatura önden mi kesilecek? Fatura, hizmet veya ürün teslim edildikten sonra mı gönderilecek? Aboneliğin dönemsel döngüsü içinde hep aynı hizmet mi sunulacak? Abone, ihtiyacına göre hizmeti dilediği gibi özelleştirebilecek mi? Özelleştirme olursa, birim fiyat nasıl değişecek?

“Aylık gelirlerimizi stabilize etmeliyiz. Biz de abonelik modeline geçelim.” dedikten sonra “Oldu bu iş dostum! Neden bugüne kadar bekledik ki?” diye haykırarak sevinç çığlıklarına gark oluyorsanız, yukarıdaki soruları size sorarak genzinize köfte tıkamış olabilirim. Ama beni bilirsiniz, “Dost acı söyler”cilerdenimdir. Bu sorulara yanıt bulmadan abonelik modelinizi lanse etmeyin.

Abonelik odaklı gelir modelleri dünya genelinde kendi index’ini yaratıp pazarını büyütedursun, Türkiye’de de son yıllarda oldukça umut verici gelişmeler yaşanıyor. Abonelikle satışın iş modellerine uyum sağlamasını dahi düşünemeyeceğimiz işletmeler birer birer, inovatif kurgularla hazırlanmış abonelik modellerini test ediyorlar. (İlgili haberler için şuraya göz atmakta fayda var.)

Abonelik temelli işletmeler gelişmeye devam ettikçe, aboneler de kendilerine sunulan planlar ve fiyatlandırma modelleri üzerinde daha fazla kontrol ve esneklik istiyorlar. “Her derde devam fiyatlama modeli bulalım” amacının, diğer fiyatlama modellerinde olduğu gibi, abonelik temelli modellerde bir ütopya olduğu aşikâr. Abone olması muhtemel müşteriler, haklı olarak, değer kazandıklarını bilmek ve servis sağlayıcılar da hizmetlerinin değerini yansıtan fiyat ayarlamasını daha iyi yapmak istiyor. Bunu başarıyla sonuçlandırmak, nihayetinde müşteri memnuniyetini artıracak ve “churn”ü, Türkçesi ile “kazanımdaki erimeyi” azaltacak diye düşünüyorlar. Haklılar.

Abonelik modelini çalıştıran işletmelerde kullanılabilecek çeşitli fiyatlandırma modelleri mevcut. Bu yazı aracılığıyla, bunlardan en sık kullanılanlarla ilgili özet bilgi sunmayı hedefledim. Yazıda; sabit fiyatlı model, koltuk tabanlı veya SaaS modeli, kullanıma dayalı model ve bir defalık model üzerinden geçeceğim. Her biri farklı özelliklere ve stratejik faydalara sahip.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir