Makaleler

UTM etiketleri için kullanım kılavuzu

Segmentasyon yani ayrıştırma işleminin layıkıyla yapılabilmesi konusunda en dikkat edilmesi gereken konulardan birisi, UTM etiketlerinin doğru kullanılması gerekliliğidir. Bu yazımızda doğru kullanımını ve konuyla ilgili ipuçlarını özetledik.

Alper Gökalp 05 Ekim 2015

Verimli ve doğru analizin birinci şartı olan segmentasyon, yani ayrıştırma işlemini layıkıyla yapabilmek için, öncelikle ayrıştırılacak olan birimlerin doğru sepetlere akmasını sağlamak gerekiyor. Web siteniz özelinde birimi oturum, sepeti de edinim kanalı olarak tanımlayabiliriz.

Web sitesi verilerini anlamlandırmak için kullanılan en yaygın araç olan Google Analytics, bu işlemi kısmen otomatik olarak yapıyor. Web sitenize gelen tüm trafiği önceden tanımlanmış filtre kriterlerine dayanarak varsayılan kanal grupları olan Doğrudan, Genel Organik Arama, Yönlendirme, E-posta, Genel Ücretli Arama, Reklamlar, Sosyal, Görüntülü Reklamcılık ve Diğer arasında paylaştırıyor. Böylelikle, en azından teoride, ziyaretçilerin dönüşüm oranları ve satın alma tutarları gibi performans göstergelerinin edinim kanalı bazlı analizi ile dijital pazarlama bütçe ve aksiyonlarınızı optimal şekilde planlamanıza olanak sağlıyor. ‘Teoride’ dememin sebebi, yukarıda saydığım varsayılan gruplama kriterlerinin bulunduğunuz sektörün gerçeklerinden ya da gerçek hayatın karmaşıklığından ileri gelen spesifik ihtiyaçlarınızı her zaman karşılayamıyor olması… Örneğin, eğer web sitenize gelen trafiğin önemli bir bölümünden “Diğer” ve “Doğrudan” edinim kanallarının sorumlu olduğunu görüyorsanız, mevcut kanal grubu yapınız analiz ve raporlama ihtiyaçlarınızı karşılamıyor ya da verdiğiniz dış bağlantılarda gereken şekilde UTM etiketlemesi yapılmıyor demektir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Umut Çağdaş Coşkun

    Güzel bir yazı teşekkürler. Sosyal paylaşım butonlarında utm_source=facebook gibi mi yapmalıyız örneğin?

    • Alper Gökalp

      Selamlar Umut, teşekkür ederim. Eğer varsayılan Google Analytics kanal gruplama kriterlerini kullanıyorsanız, ziyaretin “sosyal” olarak sınıflandırılması için “utm_medium” parametresine ‘social’, ‘social-network’, ‘social-media’, ‘sm’, ‘social network’ ya da ‘social media’ yazmalısınız.
      Google Analytics kanal gruplama algoritması, sosyal grubu için aşağıdaki kritere uygunluğu test eder:

      “Social Source Referral exactly matches Yes
      OR
      Medium matches regex ^(social|social-network|social-media|sm|social network|social media)$”

      https://support.google.com/analytics/answer/3297892?hl=tr

  • Ömer Faruk

    Thanks mate!

İlgini çekebilir