Makaleler

“Binge watching” kavramı ve içerik ilişkisi

Son zamanlarda özellikle Netflix ile birlikte anılan "binge watching" kavramını, bunun orijinal içerik üretimi ve sunumu ile olan ilişkisini ve içerik kavramına getirdiği yeni soluklardan söz ettik bu yazımızda.

Erdem Yıldız 24 Ağustos 2015

Çok yemek, tıkınmak, fazlaca içmek, ya da büyük eğlence, cümbüş gibi anlamlara gelen binge’nin izleme eylemiyle birleşmesinden meydana gelen binge watching tabiri, bildiğiniz ya da tahmin edeceğiniz üzere, bir oturuşta, bölümlük ilerleyen bir dizinin ya da programın bir sezonunun bütününü ya da tamamını izleme olayını tabir etmek için kullanılıyor.

Görebildiğim kadarıyla bizde henüz bu kavramın tam bir Türkçe karşılığı yok. Bunun bir sebebi olarak, dışarıdan gelen bu tarz tabirlerin popüler kültür kaynaklı oluşu ve yerlileşmeye fırsat bulamadan olduğu haliyle kullanımının oturması ve yaygınlaşması gösterilebilir ama, bizde henüz ‘binge’ edilecek türden bir televizyon içeriği kültürünün olmayışının etkisi olduğunu söylemek de sanırım çok yanlış olmaz.

Kavramın ortaya çıkışının temelinde, Amerikan televizyonlarının geçmişten itibaren yaptığı özel yayın çeşitlerinden biri olan maraton dizi yayınlarının olduğu ve sonrasında dvd ve ev sineması kültürünün yükselişiyle paralel olarak, bu tabirin de yaygınlık kazandığı söyleniyor. Ancak, bu denli fazlaca kullanılmaya başlanması ve üzerinde durulması, Netflix başta olmak üzere son yıllarda, ABD’den başlayarak dünyaya yayılan internet kaynaklı özel yayıncılığın yaygınlaşması ve yükselişiyle oluyor.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz