SHERPA Blog’a katkıda bulunun

Eğer siz de üzerinde yaşadığımız dünyanın daha kullanıcı-dostu bir yer haline gelebileceğine inanıyor, kullanıcı deneyimi, tasarım, teknoloji ve ilgili alt alanlarda okumayı, araştırmayı ve fikirlerinizi paylaşmayı seviyorsanız, SHERPA Blog’da konuk yazar olmak için herhangi bir engeliniz olmadığını düşünüyoruz.

Araştırarak öğrendiklerinizi veya tecrübelerinizden çıkarımlarınızı paylaşmaktan keyif alacağınız bir konuyla ilgili temel argümanınızı, ana başlıklarıyla birlikte içeren ve güvenilir kaynaklarla destekleyebileceğiniz bir paragraf yazıp bizimle paylaşın. Geriye, aramıza katılışınızı kutlamak kalsın.

Makale şablonu

SHERPA Blog makaleleri aşağıdaki şablonu takip etmeye özen gösterir:

  • İpucu & Tez: Burası, okurların dikkatini çektiğiniz ve ana argümanınızın fikirleriniz ve/veya tecrübelerinizle hangi açı(lar)dan bağlantılı olduğunu anlattığınız bölümdür.
  • Giriş: Okurları, makalede onları neyin beklediğine hazırlamak için yazının ana başlıklarını bu bölümde özetlemelisiniz.
  • Ana başlıklar: Makale boyunca, her biri temel argümanınızı destekleyen 2-3 ana başlığa değinmelisiniz.
  • Sonraki adımlar & Referanslar: Makalenin sonuç bölümünde, okurlara sunduğunuz bilgileri sürdürülebilir bir okuma deneyimine dönüştürmeye yardımcı olacak “sonraki adımlar”la ilgili önerilere ve/veya referanslara yer vermelisiniz.

Dikkate almanız gereken noktalar

Makalenizi yazmaya başlamadan önce şunları düşünün:

  • Okurlarla ne paylaşmak istiyorsunuz?
  • Hitap edeceğiniz kitle kim?
  • Bu konuyu nasıl öğrendiniz?
  • Bu konuyla ilgili SHERPA Blog ve diğer Türkçe ve İngilizce kaynaklarda başka neler yazıldı?
  • Temel argümanınızı destekleyen farklı örnekler neler?

Yazım rehberi

  • Uzunluk: SHERPA Blog’da yer alan makaleler 500-1000 kelime uzunluğundadır.
  • Bakış Açısı: SHERPA Blog’daki makaleler mümkün olduğunca 3. tekil şahıs bakış açısıyla yazılır. Ancak elbette kendi deneyimlerinizden bahsettiğiniz bir anlatım 1. tekil şahıs ile olmalıdır.
    Bununla birlikte, 2. tekil şahıs bakış açısını kullanmaktan — olabildiğince — kaçındığımızı belirtmekte fayda var. Örneğin; “Eğer tasarımcıları kullanılabilirlik testi sürecinize dahil ederseniz, onların daha fazla gözlem yapmasına yardımcı olursunuz.” demek yerine “Tasarımcıların kullanılabilirlik sürecine dahil edilmesi, daha fazla gözlem yapmalarına yardımcı olur.” demek tercih ettiğimiz yaklaşımdır.
  • Araştırma: Argümanlarımızı desteklemek için araştırma yapmanın gücüne inanıyoruz. Bu nedenle, eğer zaten bir başkası tarafından ortaya koyulmuş bir önerme üzerine yazıyorsanız lütfen ilgili makalelere bağlantı vermeyi ya da ekibinizle yaptığınız bir çalışmadan bahsediyorsanız bu çalışmanın çıktılarına yer vermeyi unutmayın.
  • Gösterin, söylemeyin: Okurlara — örneğin — “İçerik denetimleri önemlidir” demek yerine bunu onlara örneklerle göstermenizi rica ederiz. İçerik denetimi yapmanın fark yarattığı bir projeniz veya hikayeniz varsa onu anlatın.
  • Satış mecrası değil: SHERPA Blog’da yayınlanmak üzere yazacağınız makale, yeni çıkan şahane ürününüzün satışını yapabileceğiniz bir mecra değil ancak o ürünün arkasındaki kullanıcı odaklı düşünme modelini paylaşabileceğiniz bir alandır.
  • Türkçe klayve zaman kazandırır: Makalenizi Türkçe klavye ile yazmanız, yayına hazırlık sürecinde editör arkadaşlarımızın hata payını en aza indirir ve zamanın daha verimli kullanılması konusunda onlara yardımcı olmanızı sağlar.

Dipnot

SHERPA Blog’da yayınlanan makaleler orijinal ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Makale SHERPA Blog’da yayınlandığı andan itibaren, makalenin telif ücretsiz lisansı yazarı tarafından özel olarak SHERPA Blog’a verilmiş kabul edilir. Makalenin SHERPA Blog’da yayınlandığı tarihten itibaren, tamamı ya da bir bölümü, en az 15 gün sonra ve sadece yazarının kendisine ait kişisel blog, web sitesi ya da sosyal medya hesaplarında ve ancak SHERPA Blog’a bağlantı veren “Bu makale GG.AA.YYYY tarihinde SHERPA Blog’da yayınlanmıştır.” dipnotuna yer vermek şartıyla yayınlanabilir.

Konuk yazarımız olmak ister misiniz?

Eğer konuk yazar olarak SHERPA Blog’a katkıda bulunmak isterseniz, aşağıdaki butona tıklayarak başvuru formumuzu doldurabilirsiniz. Endişe etmeyin, sadece birkaç dakikanızı alacak.

Katkıda bulunmak istiyorum →