Makaleler

Sık kullanılan CSS birimleri

Bu yazımızda, sizin için CSS yazarken kullanabileceğiniz birimlerden, bu birimlerin kullanım şekillerinden ve yerlerinden bahsedeceğiz.

Fatih Akgöze 23 Kasım 2015

“px”, bir geliştirici ve tasarımcı için hayatın anlamı. Bir arayüzü iskeletten alıp ete kemiğe büründüren CSS’te neredeyse bütün ölçüleri piksellerle yapıyoruz. Peki, piksel kullanmanın yetersiz kaldığı durumlarda ne yapacağız? Tarayıcılardaki hızlı değişim ve gelişimle birlikte artık CSS’in çok daha fazla özelliğini rahatlıkla kullanabiliyoruz. Bu yazımızda, sizin için CSS yazarken kullanabileceğiniz birimlerden, bu birimlerin kullanım şekillerinden ve yerlerinden bahsedeceğiz.

“Em” ve “rem” kullanımı

“Em” ölçü birimi, bir sayfada body’ye tanımlanmış olan varsayılan font boyutunu referans alarak ölçü vermenizi sağlayan birimdir. Örneğin, aşağıdaki örnekte h1 elementinin font boyutu aslında 28.8px değerini alır. Çünkü, bu şekilde body’ye tanımlanmış font 16 px olduğunda, H1’e ise bunun 1.8 katı tanımlanmış olur. Bu şekilde, bir CSS yapısı oluşturduğunuzda sadece body’nin font size’ını değiştirdiğinizde sayfanızdaki bütün fontları da aynı oranda değiştirmiş olursunuz.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et