2. Hatanın oluştuğu alanda hatayı renk, ikon ve yazı ile açık olarak belirtin
Kullanıcınızın hatayı fark edebilmesini sağlamalısınız. Bunun için ikonlar kullanmaya, hata mesajlarının içeriklerine ve renk tercihlerinize dikkat edin. Artık evrensel hale gelmiş ikonları ve renkleri kullanmaya özen gösterin.
Peki kullanıcılara hatayı bildirmenin en etkili yolu nedir? Bunun için şu kuralları takip edin.
- Hata mesajının, hatanın oluştuğu alanın hemen üstünde veya altında, yani problemin oluştuğu yeri işaret edecek bir konumda olmasına dikkat edin.
- Hatanın oluştuğu alanı kırmızı ve/veya bold olarak dikkat çekecek şekilde gösterin.
- Bir uyarı ikonuyla veya başka işaretlerle hatalı alanın görünür olma olasılığını artırın.
- Hata geri bildiriminin, hatanın çözüm yolunu da içermesine özen gösterin.
- Zaten doğru girilen form alanlarını kullanıcıya tekrar doldurtmayın.
3. Hata mesajlarında tutarlı olun
Bir arayüz kullanımında kullanıcıyı en fazla rahatlatan etken tutarlılıktır. Tutarlı sistemler, insanlarda rutine dönüşerek insanların daha rahat hareket etmelerini sağlar. Bir sistemdeki hata mesajlarının tutarlı olması, kullanıcılarınızın psikolojisini olumlu yönde etkiler ve problemi hızlı bir şekilde çözmelerini sağlar.
4. Geri veya ileri tıklamaları optimize edin.
Kullanıcılarınıza birden fazla aşama içeren bir deneyim sunmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda, kullanıcınızı hataya neden olan durumu çözmek için önceki ya da sonraki adımlara yönlendirmek yerine, onları hata konusunda o anda bilgilendirin.
Bazı sistemlerde, kullanıcının karşılaşacağı adımlar, kullanıcının önceki adımlarda girdiği etkileşime göre şekilleniyor olabilir. Bu durumlarda kullanıcı deneyimi senaryosunu önceden tasarlayın ve ardışık aksiyonlarınızın sıralamasını en kolay deneyimi sunmak üzere belirleyin. Böylece, önceden sorabileceğiniz bir iki soruyla onları doğru sayfalara ya da adımlara yönlendirebilir; kullanıcılarınıza gereksiz deneyim adımları sunmaktan kaçınarak, onlarda olumsuz bir etki bırakma riskini de azaltabilirsiniz.
5. Onlarla aynı dili konuşun
Sitenizin dilinin anlaşılır olmasına dikkat edin. Kendinizi kullanıcınızın yerine koyarak düşünün. Her sitenin hedef kitlesi farklı olacağı için vereceğiniz mesajların da farklılık göstermesi gerekebilir. Teknik terimlerden uzak durun. Anlaşılması zor ikonlar ve renkler kullanmamaya dikkat edin. Hatanın anlaşılabilir olması için, hatayı kullanıcınızın kolay anlamasını sağlayacak net ifadelerle anlatın.
6. Hata metinlerinin kısa ve kolay anlaşılabilir olmasına dikkat edin
Kullanıcılar hata yaptıklarını kabul etmeyi ve o hatayı nasıl çözeceklerini bulmak için vakit kaybetmeyi sevmezler. Özellikle, sisteminizden kaynaklanan hataların konusunda tekrar düşünmek için zamanları olmayacaktır. Hata durumlarında en önemli şey, kullanıcılarınızı en hızlı şekilde çözüme ulaştırmaktır. Onlara gereksiz açıklamalarla doldurulmuş uzun metinler sunmak yerine, hatanın ya da sorunun ne olduğunu kısa ve net olarak açıklayıp, nasıl çözüleceğine yönlendirin.
Hata mesajlarınız, kullanıcılarınızın kafasındaki sorulara çözüm bulmalıdır. Onların kafasında yeni sorular oluşturmamalıdır.
Hata mesajları yazarken,
- Net bir başlık seçin
- Sadece en önemli bilgileri verin
- Bilgileri yazı blokları yerine maddeler halinde verin
- Önemli noktaları yazı içerisinde bold veya farklı renklerde gösterin
- Hata mesajının kısa ve kolay anlaşılabilir olmasına dikkat edin
7. Nazik ve anlayışlı olun
Nezaket, iyi iş yapmaktan daha iyi bir etikettir. Hata yapan kullanıcının duygu durumu, yüksek olasılıkla olumsuzdur. Hata oluştuğunda kullanıcılarınıza nezaket ve anlayışla yaklaşın:
- Hata mesajlarında suçlayıcı bir tavır takınmayın
- Lütfen ve Teşekkür ederiz kelimelerini kullanın
- Samimi ve yardımsever bir tutum sergileyin
- BÜYÜK HARF KULLANMAYIN. Büyük harfler, bu maddenin ilk cümlesinde olduğu gibi, kullanıcılarınızın kendilerine bağırılıyormuş gibi hissetmesine neden olacaktır.
8. 404 Hata sayfalarınızı düzenleyin
404 hatası, kullanıcılarınız sitenizde mevcut olmayan bir sayfaya erişmeye çalıştıklarında karşılarına çıkan sayfadır. Buraya nasıl geldiğiyle ilgili ona bilgi vermeli ve kullanıcılarınızı, bilgi alabilecekleri ve onların beklentilerini karşılayabileceğini düşündüğünüz en yakın içeriğe yönlendirin. Özelleştirilmiş bir 404 hata sayfası oluşturmazsanız, kullanıcılarınız web sunucunuzun varsayılan 404 ekranıyla karşılaşırlar. Web sunucularının sağladığı 404 hata sayfalarında herhangi bir yönlendirme için, kullanıcılarınızın kafalarını karıştırabilirsiniz.
İdeal bir 404 hata sayfasında şunlar mutlaka bulunmalıdır:
1- Firmanızın adı ve logosu
2- Neden bu sayfayı gördüğüyle ilgili bir açıklama
3- Muhtemel hataların bir listesi
4- Ana sayfa ve/veya diğer sayfalara geri dönmesi için bağlantılar
5- Kullanıcının doğru sonuca ulaşabilmesi için onu site içi aramaya yönlendirebileceğiniz bir alan
6- Kullanıcının isterse bu hatayı size rapor edebilmesini sağlayan bir bildirim alanı
9. Hatalı yazılan girişleri ilişkili sayfalara yönlendirin
Kullanıcılar sitenizdeki URL’leri her zaman doğru giremezler. Çeşitli yazım yanlışlarında veya aynı anlamdaki farklı kullanımlarda, kullanıcıların doğrudan 404 sayfasına düşmesini engellemek için ya da onları arama motorlarının doğru sayfayı indeksleyebilmesi için bu yazım hatalarını ve farklılıklarını ön görmeli ve kullanıcılarınızı ilgili içeriğe yönlendirmelisiniz.
Özetleyecek olursak…
- Hata mesajlarınızın açık ve anlaşılır olmasına özen gösterin.
- Kullanıcılarınızı sorunun çözümüne yönlendirin.
- Hata gösterimlerinin farkedilebilir ve tutarlı olmasına dikkat edin.
- Hata sayfalarınızı yeniden tasarlayın. Kullanıcılarınızı kaybetmeyin.
- Nazik ve anlayışlı olun; onlarla aynı dili konuşun.
Hata mesajlarıyla ilgili sonraki yazımızda, kayıt ve giriş sayfalarındaki hata gösterimlerini inceleyeceğiz.