Web sitenizde arama özelliği sunarken nelere dikkat etmelisiniz? "Hata mesajlarınızı optimize edin" yazı dizisinin son bölümünde arama etkileşimine ve arama sonuçlarının gösterimine değindik.
Özellikle e-ticaret siteleri başta olmak üzere, site içi arama motorları büyük miktarda veri içeren siteleride kapsayacak şekilde çok önemli bir ihtiyaç. Web sitenize gelen bir kullanıcının ulaşmak istediği ürün ya da bilgiye en hızlı şekilde ulaşmasını arama motorlarıyla sağlıyoruz. Her ne kadar menüde listelesek de kullanıcıların büyük çoğunluğu arama motorlarını tercih ediyor ve istediği bilgiye ulaşamadığında da siteyi hızlı bir şekilde terk ediyor. Bu yazımızda kullanıcıları arama sonuçlarında kaybetmemek için yapılabileceklerden bahsedeceğiz.
Online dünyadaki aramaların çoğu hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Alakasız sonuçlar, hatalı sonuç gösteren ya da sonsuza doğru uzayan sonuç sayfaları. Kullanıcılar sitede yaptıkları her başarısız arama sonucuyla siteden biraz daha uzaklaşırlar. Aslında çoğu da bir iki kereden fazla uğraşmaz ve siteyi terk eder. Bunun altında aslında çok basit bir sorgulama var.
Arama sonuçlarında doğru bilgiye ulaşamadığım bir mecraya satın alma ve gönderim aşamasında ne kadar güvenebilirim?
Bir çok site, arama motorlarıyla ilgili en iyi senaryolara odaklanarak düzenlenir. Hatalı yazılan, eksik ya da farklı anlamlı bir kelimeyle yapılan aramalarda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği gözden kolayca kaçırılabilir. Bu çok tehlikeli bir durumdur, çünkü Google gibi dev arama motorlarında bile bazı durumlarda eksik sonuçlar yüzünden hatalarla karşılaşılabilir. Bu yüzden yanlış yapılan aramalarla ilgili her zaman bir B planı oluşturulmalıdır.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Basit bir “Sonuç bulunamadı” sayfası yapmak, kullanıcılarınızın siteden ayrılmasını hızlandıracaktır. Yapılan aramayla eşleşen herhangi bir sonuç bulunamadığında veya yanlış bir yazım yapıldığında, kullanıcıyı açık ve net bir şekilde bilgilendirin. Özellikle yakın anlamlı veya yanlış yazımlı aramalarda kullanıcının karşısına standart bir ekran çıkartmak yerine, yakın anlamlı arama sonuçlarını göstererek veya onları yazım yanlışı konusunda uyararak doğru sonuca yönlendirmelisiniz.
Aranan terimlerle ilgili kullanıcıları doğru sonuçlara yönlendirin
Basit imla veya noktalama hataları, bütün bir arama deneyimini etkilememelidir. Kullanıcılarınızın aradıkları sözcükler içeriklerinizle tam olarak eşleşmese de aramalarına uygun sonuçları getirmeye çalışın. Sitenizdeki arama alt yapısını geliştirirken mükemmel senaryolar üzerinden değil, yukarıda bahsettiğimiz hataları göz önünde bulundurarak hazırlayın. Bu problemleri sadece yazılımla çözmek elbette yeterli olmayacaktır. Sizin de müdahale etmeniz gereken durumların başında, yapılan aramaların analizini yapmak geliyor. Bunun için arama günlükleri tutarak daha sonrasında kullanıcıların yaptıkları aramaları ve karşılaştıkları sonuçları analiz edip, bu veriler ışığında daha doğru sonuçları gösterecek şekilde web sitenizi düzenleyebilirsiniz. Bu şekilde kullanıcıların sorun yaşadığı noktaları tespit edebilir, onların pes edip siteden ayrıldıkları bu açıkları kapatabilirsiniz.
Ayrıca bu analiz size sitenizin bilgi mimarisinin kullanıcılar tarafından nasıl algılandığı, menü yapısının ne kadar kullanılıp, kullanılmadığı konusunda da bilgi verecektir.
Sade ve basit bir arama kutucuğu kullanın
Arama kutucuğu basit ve kolay erişilebilir olmalıdır. Karmaşık aramalar bir çok kullanıcı için sıkıcı ve kafa karıştırıcıdır. Kullanıcılarınızı doğru aramalar yapabilmeleri için yönlendirin. Özellikle son zamanlarda sıkça kullanılan otomatik tamamlayıcılar (auto complete) ile kullanıcılarınızı ulaşmak istedikleri içeriklere doğrudan yönlendirebilirsiniz.
Arama sonuçlarını filtreleyin
Kullanıcılarınıza arama sonuçlarında eksik sonuç göstermek kadar, çok fazla sonuç listelemek de sorun oluşturabilir. Kullanıcılarınıza çok fazla seçenek sunmak iyi olabilir ancak bunların arasında yaşayacağı kafa karışıklığı ve sıkıcılığı da hesaba katmalısınız. Bunu engellemek için arama sonuçlarını filtreleme seçenekleri koymalısınız.
Arama sonuçlarının gösteriminde doğru bir filtreleme yapmak için aşağıdaki uyarılara dikkat etmelisiniz. Bu işlemler kullanıcılarınızın arama sonuçlarından daha etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlayacaktır.
Sonuçların tümünü listelemek yerine, kategorilere göre ayrıştırarak kullanıcıların görmesini sağlayın
Arama sonuçlarını, o terime uygun olarak popüler ürünleri ilk sırada olacak şekilde listelemek, kullanıcıların doğru sonuca daha hızlı ulaşmalarını sağlar.
Arama sonuçlarını A’dan Z’ye, yüksek ya da düşük fiyata göre, eklenme tarihine göre vb. farklı durumlara uygun olarak listeleme fonksiyonlarını eklemeniz, farklı beklentilere sahip kullanıcılar için daha özelleştirilebilir bir deneyim sunar. Bu yöntem ilan sitelerinde sıklıkla kullanılır.
Sonuçları daraltacak filtreleme araçlarını ekleyin. Bu araçlar sayesinde birbirinden farklı özelliklere göre bütün sitedeki ürünleri tarayabilir ve istediğiniz sonuçlara uygun ürünlere ulaşmalarını hızlandırabilirsiniz.
Arama sonuçlarında benzer ürünleri de listeleyin. Bu, hatalı olabilecek aramalarda kullanıcıyı yönlendirmesi açısından işlevsel olabilir.
Bilgiye erişim hızlandıkça, insanların ona ulaşmak için harcadıkları süreye olan tahammülleri de gitgide azalıyor. Tozlu raflardaki yüzlerce kitap arasında, belki binlerce kez hata yaparak aylarca süren araştırmalar sonucunda ulaştığımız bilgilere artık saniyeler içerisinde ulaşabiliyoruz. Yine de bir web sitesinde bizi boş yere bir saniye daha fazla uğraştıran hatalara tahammülümüz yok. Kullanıcılar için yapılan bütün optimizasyonların neredeyse tamamında ortak olan bir amaç var: harcanan eforu ve süreyi azaltmak.
Hiçbir sistem kusursuz değildir ve kullanıcılar her zaman bazı hatalarla karşılaşabilir. En önemlisi, kendimizi bir adım geriye çekerek bu gerçeği kabullenmek. Daha sonra da bu hataları doğru bir şekilde yönetebilmek ve kullanıcınızı o “Şimdi ne yapacağım?” stresiyle baş başa bırakmamak, sitenizden ayrılmasını engellemek ve doğru yönlendirmelerle doğru içeriği bulmasını sağlamaktır. Bu üç yazıda da kullanıcıların bir web sitesinde sıkça hata yaptıkları noktalara değindik ve bunların çözümleriyle ilgili ipuçları vermeye çalıştık. Umarım siz de buradaki ipuçlarıyla kendi web sitenizde etkili sonuçlar alabilir ve kullanıcılarınıza iyi bir deneyim yaşatabilirsiniz.
Diğer iki yazıya da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Çok beğendim, teşekkürler yazı için elinize sağlık. Diğer iki yazıyı da şimdi okuyacağım. 🙂