Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Evet Growth Hacking, start-up ile özdeşleşmiştir ve bu yanlış değildir. Ancak start-up'lar için geliştirilen bir yöntem olsa dahi acaba grown-up'lar için kullanılamaz bir şey midir? Gelin biraz burayı kaşıyalım.
Growth Hacking denildiğinde akla ilk “start-up” kavramı gelir. Kavram diyorum zira “Start-up girişim midir? Girişim nedir, ne değildir? Her yeni kurulan şirket girişim midir? O zaman bizim köşedeki berber ile Dropbox aynı şey midir?” gibi sorunsallar varken farklı bir tanımda bulunamıyorum. (Girişten sorulara daldım yazının devamı hayırlara vesile olsun). Evet Growth Hacking, start-up ile özdeşleşmiştir ve bu yanlış değildir. Ancak start-up’lar için geliştirilen bir yöntem olsa dahi acaba grown-up’lar için kullanılamaz bir şey midir? Gelin biraz burayı kaşıyalım.
Şimdi “Grown-up derken?”ci arkadaşlarım için şöyle minik bir tanımlama geçeceyim; grown-up’lar, start-up olarak hayatına başlamış, belirli bir başarıyı elde etmiş, büyümüş ve artık daha “stabil” bir yapıya kavuşmuş şirketler oluyor. Sanırım bu tanımlama aklımdakinin %90’ını kapsıyor. O yüzden devam edebilirim. Peki, bu firmaların niceliğini kabaca tanımladıysak, şimdi işin nedensellik kısmına geçebiliriz.
İnsanın vücudundaki reflekslerin, düşüncelerinde de benzer örüntüler izlediğini düşünüyorum. Tamam Freud değilim ama bana mantıklı geliyor. Örneğin hiç su kayağı yapmamış birine ilk defa bu güzide sporu yaptırmak istediğinizde şunu söylersiniz “Düşeceğini hissettiğinde ipi kendine çekme. O zaman kesin düşersin” Ancak gel gelelim ki insanlar, bu uyarıyı onlara onlarca kere yapmanıza rağmen, düşeceklerini hissettiklerinde o ipi yine de çekerler ve suda bir taş gibi sekmeye başlarlar. Kendimden biliyorum. (Yaz dönemine özel örnek verdiğimi lütfen atlamayalım). Bu örnekle, düşünce refleksimizi karşılaştırırsak yukarıdaki “grown-up’lara growth hacking yapılması” söylemine vereceğimiz zihinler refleks “Zaten büyümüş olan bir firma neden Growth Hacking yapsın kı?” olabilir. Tamam senin için değil sözüm. O diğer okuyan arkadaşa 😉
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.