Makaleler

Instagram mı? Snapchat mi? En iyisi kimin hikayesi?

Dünyanın en popüler görsel paylaşım platformu Instagram, son güncellemesiyle -bir şekilde- en yakın rakibi Snapchat’in geçici ve anlık paylaşım özelliklerini “Stories” başlığı altında kullanıcılarına sundu. Sosyal medya dünyasında karmaşık duygulara sebebiyet veren bu olay aslında teknoloji arenasında süregelen tekdüzeleşmenin sadece başka bir örneği.

Eser Teker 05 Ağustos 2016

Dünyanın en popüler görsel paylaşım platformu Instagram, son güncellemesiyle -bir şekilde- en yakın rakibi Snapchat’in geçici ve anlık paylaşım özelliklerini “Stories” başlığı altında kullanıcılarına sundu. Sosyal medya dünyasında karmaşık duygulara sebebiyet veren bu olay aslında teknoloji arenasında süregelen tekdüzeleşmenin sadece başka bir örneği. Peki en iyisi hangisinin hikayesi?

Özellikle geride bıraktığımız son on senede sürekli gelişen ve değişen ileri teknoloji ve buna enteresan bir biçimde tastamam adapte olan hayatlarımız, ne yazık ki daha ilginç, eğlenceli ya da yaratıcı bir hale gelmek yerine hızla tekdüzeleşiyor. Birbiriyle rakip görünen teknoloji üreticilerinin güncel durumlarına bakacak olursanız bu önermenin doğruluğunu açıkça görebilirsiniz. Size kapsamlı araştırmalar, raporlar, teknik veriler sunmayacağım; zaten bu konuda net bir fikir sahibi olmanız için, sadece akıllı telefon piyasasındaki iki en büyük şirketin lider modellerini yanyana getirip bir bakmanız yeterli.

İnsanların zevk ve tercihlerinin tekdüzeleştirilmesi, teknolojinin sadece donanım değil yazılım boyutunda da geçerli. Aslına bakarsanız “esinlenme” kavramının genel kabul görmesi yenilikçi fikirler üzerinde çift yönlü bir etki yarattı. Yaratıcı projeler ya ilk başarı sinyallerini verdiklerinde büyükler tarafından satın alındılar ya da kendileri büyük birer markaya dönüşüp rakiplerince kopyalandılar. Anlatacağım kısa hikaye bu etkinin iki boyutuna da dokunuyor.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et