Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Ne yazık ki; tüm formlar sıkıcıdır. Oysa ki UX literatürüne sessiz ve etkileyici bir giriş yapan, oldukça kullanıcı dostu yeni bir form modeli var: "Natural Language Formlar". Gelin, arayüzde kullanılan iletişim dilin doğal akışında, soru-cevap şeklinde bizden bilgi almayı hedefleyen bu yeni etkileşim yönteminin nasıl çalıştığına birlikte göz atalım.
Eğer ki Milli Piyango’dan büyük ikramiyeyi kazananlara, ödülü teslim ederken doldurtulan “İkramiyeyi Teslimat ve Hayatı Coşku Seli Tadında Yaşamaya Geçiş Formu” diye bir form yoksa, tüm formlar sıkıcıdır. Oysa ki UX literatürüne sessiz ve etkileyici bir giriş yapan, oldukça ilgi çekici yeni bir form modeli var: “Natural Language Formlar”. İşte bu yeni akımın savunucuları, giriş cümlemdeki geleneksel “label-plus-input-field-style” form kurgularının hükümranlığını yıkmak üzere ayağı yere sağlam basan bir devrim başlattılar. Gelin, arayüzde kullanılan iletişim dilin doğal akışında, soru-cevap şeklinde bizden bilgi almayı hedefleyen bu yeni etkileşim yönteminin nasıl çalıştığına birlikte göz atalım.
Özellikle finansal hizmet sunan bir dijital ürün veya servisin kullanıcısından formlar aracılığıyla bilgi aldığı etkileşimlerin kurgusunu yapıyorsanız, gereksinim analizi seanslarında iş analistlerine en çok bu soruyu soracaksınız. “Neden bu kadar çok soru soruyoruz?”, “Kullanıcılarımızın bize, şu anda, bu kadar çok bilgi vermeleri şart mı?” veya “Bu soruların bazılarını, kullanıcıları sistemin içerisine kayıtlı kullanıcı olarak sokmayı başardıktan sonra sorsak olmaz mı?” şeklinde çeşitlenebilecek alternatif çözüm yolu arayışı denemelerinin tamamında, “Nuh diyip, Peygamber demeyen” bir iş analistine denk gelirseniz, kendinizi bir anda form kullanılabilirliğini artırmanın mucizevi yöntemlerini bulmanın “ülser garantili” arayışında bulabilirsiniz. En azından, yalnız olmadığınızı bilmeniz için, böylesine uzun bir tasvir yaptım. Şimdi gelelim, bu arayışınızda size nasıl ilham verebileceğimize…
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Almanya dan merhabalar, cok ilginc bir konuya deginmissiniz. Kendim 8
senedir UX/UI Designer olarak Almanya da büyük firmalarda ve projelerde görevler
almaktayim.
Bu form olayina gelirsek, bir cok yerde malesef bu form özelliginin kullanilamayacagini söylemek isterim.
Ama online sözlesmeler, teklif vermeler, ögrenim vb. ilgi alanlari icin süper bir cözüm olduguna inaniyorum.
Selamlar UX Designer. Geri bildirimin için çok teşekkürler. Görece aynı fikirdeyim. Natural Language Form’ların alışılagelmiş form paternlerinin tercih edildiği alanlarda test edilmeye başlanması için bile bir hayli cesur olmak gerekiyor. Lakin işte tam burada George E.P. Box’ın çok sevdiğim sözünde alıntı yapmak isterim: “Essentially, all modes are wrong, but some are useful.” 🙂 Biz kullanılabilir ve faydalı olan açılarına bakalım. Test etmeye ve yeni çözümler bulmaya devam edelim.
Çok hoş görünüyor fakat uzun formlarda akıcı bir anlatım sağlamak için halı gibi text yazmak gerekebilir. :/ Emin değilim. Teşekkürler yazı için!
Ben de yorum için teşekkür ederim Umut. Ben genelde “uzun form” sevmeyenlerdenim. Ne kadar az bilgi o kadar iyi form deneyimi… Slack sadece e-posta adresi ile sisteme kayıt alabiliyorsa, her şey mümkün…
Geçenlerde denk geldiğim hoşuma giden yeni bir form türünü paylaşmak isterim. https://space10-community.github.io/conversational-form/
Çok teşekkürler Mert Can. İki deneyimi de sunup, seçimi kullancıya bırakmak da fena fikir değilmiş…