Makaleler

Acqui-hiring nedir?

Kurumunuzdaki yetenek açlığını giderirken kurum kültürünüzü güçlendirmek istiyor ve bunu yaparken yıllarınızı harcamaktan kaçınıyorsanız acqui-hiring size göre olabilir. Peki nedir bu acqui-hiring?

Yakup Bayrak 18 Eylül 2020

Evet, (akuahayrıng diye okunan) acqui-hiring de bir diğer tam Türkçe karşılığı olmayan, İngilizce “acquisition” (edinme) ile “hiring” (işe alım) kelimelerinden türetme bir finansal terim. Bu terimi, “Kendi iş modelinin devamını ya da güçlenmesini sağlamak isteyen bir şirketin bir diğerine ait, ekip kültürü ve yetkinlik seti açısından oldukça güçlü ekibini, kendi emelleri uğruna çalıştırmak amacıyla satın almak” olarak Türkçeleştirebiliriz diye düşünüyorum.

Bu konu Türkiye’de henüz çok fazla örneğe ev sahipliği yapmamış olsa da dünyada, özellikle de e-işletme olarak tanımlanabilecek (yaşam döngüsü çevrimiçinde gerçekleşen) şirketlerin arasında oldukça tercih edilen bir büyüme yöntemi.

Önsöz

Ben bir finansçı değilim. Dolayısıyla bu makaleyi bir finansal okur yazarlık artırıcı içerik olarak tüketecekseniz, şimdi vazgeçmenizde fayda var. Benim gibi sistem tasarımına tutkulu iseniz ve “Farklı modellerde neler oluyor?” merakı sizi de uyutmuyorsa, bu makale şakralarınızı açma görevini üstlenecek ve “Yahu bir dakika, belki de biz de şöyle bir şey deneyebiliriz?” hipotezinizi kurmakta size yardımcı olacaktır.

Alan neden alıyor?

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir