Makaleler

Formlarda HTML yapısıyla ilgili sıkça yapılan hatalar

Formlar insan-bilgisayar iletişiminin gerçekleştiği en kritik noktalar. Kullanıcılarınıza sorunsuz bir hizmet sunabilmenin yolu da bu formların doğru bir şekilde tasarlanmasından geçiyor. Bu yazımızda, formların HTML yapısını oluştururken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

Fatih Akgöze 10 Ağustos 2016

Bilgisayarları hala birer veri işleme aracı olarak kullanıyoruz. Bu yüzden de formlar insan-bilgisayar iletişiminin gerçekleştiği en kritik noktalar. Kullanıcılarınıza sorunsuz bir hizmet sunabilmenin yolu da bu formların doğru bir şekilde tasarlanmasından geçiyor. Erişilebilirlik açısından da form elemanlarının kurallara uygun kullanımı, deneyimi etkileyen en önemli nokta. Bu yazımızda, formların HTML yapısını oluştururken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

1- “Input” tiplerini kurallara uygun olarak kullanın

Birçok formda, bütün veri girişlerinde “text” tipindeki “input”ları kullanılıyor. Her ne kadar görünüm açısından bir sorun oluşturmasa da, erişilebilirlik açısından zorluklar oluşturuyor. Tarih, saat, e-posta, telefon, arama vb. gibi sık kullanılan daha birçok farklı formatlardaki veriler için aslında özelleştirilmiş “input” tipleri var. Tüm input tiplerini incelemek için w3schools’a bakabilirsiniz. Ayrıca diğer form elemanlarının da nerelerde kullanıldığını öğrenmelisiniz. Bunlar daha anlamlı bir kod yapısı oluşturmanıza yardımcı olur.

2- Kullanıcıların klavye kullanım alışkanlıklarını göz önünde bulundurun

Formlarda bazı kullanıcı davranışlarını da dikkate almak, kullanıcılar açısından bir kolaylık sağlar. Örneğin “Tab”e basarak bir sonraki input alanına geçmek, veya bir form doldurulduktan sonra, “Enter” ile formu göndermek gibi, klavye üzerinden gerçekleştirilen bazı işlemlerin doğru şekilde tetiklendiğinden emin olmalısınız. Bu işlemler genelde kendiliğinden çalışırlar ama yine de “Tab”, “Enter” ve yön tuşları gibi formlarda sıkça kullanılan bu tuşların çalışmasını engelleyecek bir durum oluşmuşsa, bunları kaldırmalısınız.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz