Web 3.0 çağının içine girmiş bulunuyoruz. Bu çağ, Web 1.0 ve Web 2.0’ın aksine insanların hem içerik ürettiği hem de para kazandığı bir çağ. Bu çağın getirdiği teknolojiler de kişilerin tüketici olabildikleri kadar üretici olmalarına da yardımcı oluyor. Makalelerde sık sık NFT teknolojinin sağladığı faydalardan bahsediyoruz. Şu an yine öyle bir makalenin tam da içindesiniz.
NFT, denilince aklınıza sadece bir GIF ya da JPEG dosyası geliyorsa, muhtemelen daha öğrenmeniz gereken çok şey var demektir. Son zamanlarda, özellikle sanatçıların yeni gözdesi olan değiştirilemez token’lar, yani NFT’ler, sanatın birçok dalındaki sanatçılar için yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor diyebiliriz. Müzik sektörü de onlardan biri. İlerleyen dönemde, müzik için de sahipliğin temsilcisi NFT’ler olabilir.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
NFT’ler sahip oldukları yenilikçi teknolojileriyle tüm dünyada bir devrim başlattı. Bu devrime müzik endüstrisi de dahil. Sektördeki isimler yavaş yavaş bu trene biniyor, geç kalmak istemiyor. NFT’lerin öne çıkardığı yeni bir gelir modeli var. Bu gelir modeli özellikle sanatçıların ilgisini çekiyor. Sanatçılar, oluşturdukları dijital varlıkları üzerinde yüzde 100 kontrol sağlayabiliyor. Bu da emeğin karşılığını almak için son derece önemli. İşte tam da bu yüzden treni kaçırmak istemiyorlar.
NFT’lerin başlattığı devrimle birlikte müzik sektörü de bir evrim geçiriyor.
Peki, müzik NFT’lerinin kullanım durumları neler olabilir?
Aslında burada çok çeşitli potansiyel kullanımlardan bahsetmek mümkün. İndirimli konser biletinden konser alanlarında sanatçılarla buluşmak için erişim sağlamaya kadar birçok konuda NFT’lere başvurmak mümkün. Burada her şey sanatçının NFT’leri nasıl kullanmak istediğine bağlı. Sanatçı isterse müziğini de bu şekilde satabilir. Örneğin, Bajanlı rapçi Haleek Maul‘un NFT satışlarından 226.800 dolar kazandığı biliniyor. Maul’un Spotify kazancının ise yıllık 178 dolar olduğu söyleniyor.
NFT’ler özellikle bir müzik şirketiyle anlaşmalı olmayan bağımsız sanatçılar için oldukça önemli bir konumda. Bunun da nedeni, başta söylediğimiz gibi NFT’lerin sanatçılara yüzde 100 kontrol sağlaması. Ek olarak, bu sayede sanatçılar eserlerini bağımsız olarak yayınlayabildikleri için bir akış platformuna da bağlanmak zorunda kalmıyor. Komisyonsuz şekilde gelir elde etmek, sanatçıların sanatını devam ettirmeleri için son derece önemli bir motivasyon.
Burada sektörün büyük oyuncularını görmek mümkün. Mesela, Warner Music Group onlardan biri. Genies ile bir ortaklık kuran şirket, Web 3.0 devrimi ile müzik NFT’lerini güçlendirmek istediğini açıklamıştı. Sektörün bir başka dev ismi olan Universal Music Group da metaverse’te Kingship isimli bir müzik grubu oluşturmak için meşhur NFT koleksiyonu Bored Ape Yacht Club ile güç birliği yaptı. Bu ve benzeri işbirlikleri aslında ilerleyen dönemde burada bir potansiyel olduğunun net göstergesi.
Metaverse demişken, ilerleyen dönemlerde muhtemelen sanatçıların burada daha sık müzik yaptığını, konserler verdiğini görmeye başlayacağız. Bir şekilde NFT ve metaverse dünyasına ayak uyduran müzisyenler, böylece kendilerine çok daha geniş kitleler oluşturabilecek. Tıpkı resim sanatçılarında olduğu gibi müzik sanatçıları da bulundukları ülkenin sınırlarını metaverse ve NFT teknolojileri sayesinde çok daha kolay aşacak ve bu, hemen hemen herkese eşit olarak sunulan, demokratik bir şans diyebiliriz.
Nerede bu müzik NFT’leri?
NFT pazaryeri denilince akla gelen OpenSea’de müzik NFT’leri için özel katalog var. Ancak, müzik NFT’lerinin birincil adresi Catalog olarak biliniyor. İstatistiklere göre Şubat 2021 itibariyle sanatçılar, Catalog’da 2 milyon dolar değerinde müzik NFT’si satmış durumda. Tabii farklı müzik türlerinde uzmanlaşan platformlar da var. Örneğin Groovetime, dans müziği NFT’lerine hitap ederken, Beat Foundry daha çok elektronik müzik diyebileceğimiz bir türe hitap ediyor.
Günümüz akışın son derece önemli olduğunu bize gösteriyor ve bu akışta müzisyenler için para kazanmak oldukça zor. Sanatçılar yayın başına oldukça düşük ücretler alıyor ve çoğu, büyük kitlelere erişmekte zorlanıyor. Bu da müzisyenlerin geçimlerini sağlamasının ne kadar zor olduğunu gösteriyor. İşte tam da böyle bir dönemde müzik NFT’leri aslında müzisyenlerin imdadına yetişti. Son bir örnek de Daniel Allan’dan gelsin.
Pandemi boyunca çoğunlukla hepimiz gibi evde kalmak zorunda olan müzisyen Allan, bu süreçte canlı konserlerden para kazanamazken, şarkılarının dijital kopyalarını NFT olarak binlerce dolara sattı. Sadık hayran kitlesiyle dolu bir topluluk oluşturan Allan, yeni albümü Overstimulated için 50 ETH (Günümüz kuruyla 150.000 dolardan fazla) kazanmayı başardı. Allan diğer yandan şarkılarını Catalog’ta tek tek satıyor. Böylece eserlerinin haklarından da vazgeçmek zorunda kalmayan Allan, yaşamının yüzde 85’lik kısmını NFT’lerden elde ettiği gelirlerle idame ettirdiğini söylüyor.