Makaleler

Google’ın zorunlu GTIN güncellemesi neleri değiştirecek?

Yaygın olarak kullanılan benzersiz ürün tanımlayıcısı olan GTIN, 14 Şubat 2017 itibariyle içinde Türkiye’nin de yer aldığı bazı ülkelerde ürün reklamları için Google tarafından zorunlu hale getirildi.

Uğur Eskici 14 Şubat 2017

Google, alışveriş reklamları için 2015 yılında GTIN’i (Global Trade Item Number) özel olarak belirlediği 50 özel markada zorunlu tutmaya başlamıştı. 2016 yılında ise sadece bu 50 marka için değil, GTIN numarasına sahip tüm ürünler şeklinde kapsamını genişletti. Bugün, 14 Şubat 2017 itibariyle içinde Türkiye’nin de yer aldığı bazı ülkelerde GTIN ürün reklamları için zorunlu hale geldi. Peki, nedir bu GTIN ve hayatımızda neleri değiştirecek?

GTIN, yaygın olarak kullanılan benzersiz ürün tanımlayıcısıdır. Her ürüne ya da seçenekli bir ürün ise her ürün seçeneğine tanımlanmış bir GTIN vardır. Google alışveriş (Google Shopping) reklamları için gönderdiğiniz her ürünle beraber ilgili GTIN’i de girerek Google’ın tam olarak ne sattığınızı anlamasına yardımcı olmuş oluyorsunuz. Aslında Google ne sattığınızı anlamak istiyor ve bu zorunluluk da buradan geliyor diyebiliriz.

Satışını yaptığınız ürüne GTIN tanımlanmışsa, ürün paketi üzerindeki barkod alanında artık GTIN yer alacak. Google, GTIN’i doğru bir şekilde eklenen ürünlerin dönüşüm oranı (conversion rate) değerlerinde %20 gibi bir artış gözlemlediklerini açıkladı.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • volkan şimşirkaya

    Merhaba,
    Kendi adıma en anlaşılır GTIN ve MPN açıklamasını sitenizde buldum. Bana cevabını bulamadığım bir konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Isıtma sistemleri üzerine imalat yapan bir firmayız. Firmamız 2017 yılında proje bazlı ısıtma sistemleri üretiminin yanında son kullanıcılar içinde önceden hazırlanmış kutulu (do it yourself ) ürünler tasarlamaya başladı. Bu ürünleride e-ticaret sitemizden ve çeşitli (gg, n11, hb ) pazar yerlerinden satmak için çalışmaya başladık.

    E-ticaret sitemizde ürünlerimiz listeleniyor. Satış gerçekleşiyor. Bu noktada sorun yok. Fakat ürünlerimizin pazar yerlerinde satılabilmesi için karşımıza GTIN çıkıyor. GTIN konusunda TOBB bizim gibi 10 adet ürünü olup 1000’lerce varyasyonu olabilen ürünler için yüksek başlangıç maliyetleri sunuyor. ( 4000 TL giriş, yıllık 1000TL gibi )

    Bu noktada bizde MPN kavramını araştırmaya başladık. MPN ile pazar yerlerine ürün girebiliyor ve google alışveriş sonuçlarında listelenebiliyor isek bizim için yeterli dedik. Bu noktada pazar yerlerine e-posta gönderdim ama cevap gelmedi henüz.

    Merak ediyorum,
    MPN numarası ile ürünlerimizi pazar yerlerinde sorunsuzca listeleyebiliyor muyuz ?
    MPN numarası ile ürünlerimizi google alışveriş sonuçlarında görüntüleyebiliyor muyuz ?
    MPN numarası nereden alınmaktadır ? Biz belirliyorsak bunu nasıl yapacağız ?
    MPN numarası Ücretle mi alınmaktadır ?

    GTIN konusunda internette belli bir açıklama ve yol haritası mevcut fakat MPN tarafında bilgilerinizden istifade etmek istiyorum.

    Teşekkür ederim.

    • uggur

      Volkan Bey Merhaba,

      Öncelikle yazıya olan ilginiz için teşekkürler 🙂 Sorularınızı dilim döndüğünce yanıtlamaya çalışayım:

      1. MPN numarası ile ürünlerimizi pazar yerlerinde sorunsuzca listeleyebiliyor muyuz?

      C: Diğer pazaryerlerinin uyguladığı prosedürleri bilemiyorum fakat n11.com için konuşursak GTIN zorunlu bazı markalar var. Bu marka listesinde yer alan bir ürün satıyorsanız GTIN girmeniz zorunludur. Aslında bunu da Google zorluyor. Fakat anladığım kadarıyla sizin ürünleriniz bu kurala girmiyor. Bu yüzden listeleyebilirsiniz gibi gözüküyor. Eğer GTIN zorunlu bir marka ürünü satıyorsanız sadece MPN girerek ürününüzü listeleyemezsiniz.

      2. MPN numarası ile ürünlerimizi google alışveriş sonuçlarında görüntüleyebiliyor muyuz?

      C: Eğer ürününüze ait gerçekten bir GTIN kodu yok ise görüntülenirseniz. Yine sizin özelinizde yanıtlamak gerekirse, global bir marka (adidas, nike, apple vs.) değilseniz MPN ile pazaryerlerine gönderdiğiniz ürünler alışveriş sonuçlarında (eğer başka sorun yoksa) görüntülecektir.

      3. MPN numarası nereden alınmaktadır? Biz belirliyorsak bunu nasıl yapacağız?
      4. MPN numarası Ücretle mi alınmaktadır?

      C: 3 ve 4. soruları bir arada yanıtlayım. MPN numarası üretici kodudur. Satın alınan birşey değildir; üretimi yapan firmalar genellikler internal ürün kodu ya da SKU kodlarını MPN olarak kullanabiliyor. Bu yüzden üretici iseniz ve kendinize ait bir parti kodu da varsa bunu ürünleriniz için MPN olarak kullanabilirsiniz. Ya da kendinize ait bir standart oluşturup bunu ürünlerinize MPN olarak basabilirsiniz.

      Sevgilerle

Senin İçin Öneriyoruz