Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
İçerik pazarlaması uzmanı Anastasya Topçu, 2021 yılının içerik pazarlaması trendleri hakkında öngörülerini içeren kapsamlı bir liste paylaştı.
Yine yılın o vakti geldi. Perakende tekstil mağazaları üzerinde kardan adam olan kazaklar tasarlar, Starbucks yılbaşı temalı karton bardaklarını standlara koyar, eldivenler hurçlardan çıkartılır. Ben ise önümüzdeki yılın içerik pazarlaması trendlerini sıralarım.
COVID-19 pandemisi dünya çapında ilerlemeye devam ederken, içerik pazarlaması stratejilerinizi geliştirmek ve dönüştürmek şimdi her zamankinden daha önemli. Peki 2021 yılı, içerik pazarlamacılar için nasıl görünecek? Gelecek olanlar için hazırlanmanın bir yolu var mı? Elbette.
2021 yılında trend olacak içerik pazarlaması stratejilerine şimdiden adapte olarak siz de daha önce hiç olmadığı kadar umutla beklediğimiz bu yeni yılda rakiplerinizin bir adım önüne geçebilirsiniz.
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
2021’de mutlaka denenmesi gereken içerik pazarlaması stratejilerinin başında içerik toplulukları geliyor. Slack, Zoom, Google Meet gibi kanalların yükselişi ve kişiselleştirmenin pazarlama üzerindeki baskın etkisi ile dijital topluluklar oluşturulması, aslında yıl boyu pazarlamacıların gündeminde olan bir konu oldu. Önümüzdeki yıl da pandeminin etkisini son hız sürdüreceğini varsayarak, bu içerik pazarlaması trendinin popülerliğini koruyacağını öngörebilmek için uzay mühendisi olmaya gerek yok. İçerik etrafında topluluklar oluşturmak ve paylaşımlar yapmak ise pazarlama ekiplerinin ulaşım ağını genişletmekle kalmayacak, bunu yaparken çok daha az kaynak kullanabilmelerinin kapılarını aralayacak.
2016-2020 yılları arası Slack topluluk gruplarının sayısı, 400’den 1000’e çıktı. (Foundation, Inc.)
Uzmanlara göre marka erişilebilirlik ağını genişletmenin topluluklar oluşturmak kadar etkili olan bir diğer yolu da word-of-mouth marketing, yani ağızdan ağıza pazarlama. Başta marka bilinirliği ve elbette metrikler olmak üzere genel pazarlama faaliyetlerinize büyük bir katkı sağlayacak olan bu akım, aynı zamanda hedef kitle etkileşimi için de perçinleyici cinsten.
Yine pandeminin etkisi altında kalarak şaha kalkan bir diğer içerik pazarlaması stratejisi de şüphesiz canlı videolar ve webinarlar. Bu yıl tabiri caizse “başımıza gelenler” göz önünde bulundurulduğunda, video ve webinar içerikleri çok daha fazla ehemmiyet kazandı ve bu ehemmiyet, artarak sürecek gibi görünüyor. Bir SaaS şirketinde içerik pazarlama uzmanı olarak görev alan Masooma Memon, canlı video yayınlarındaki patlama da dahil olmak üzere video pazarlamasının 2021’de de büyümeye devam edeceğini ön görüyor.
Video, mesajınızı iletmek ve hedef kitlenizi eğitebilmek için en hızlı ve en etkili kanallardan bir tanesi. Tüketiciler hızlı bir şekilde bilgiye ulaşıp onu seri bir şekilde tüketebilmek istiyor ve bunu video pazarlamadan daha iyi yapabilecek bir kaynak yok gibi.
2015 yılından bu yana gözlenen veriler gösteriyor ki video pazarlamanın ROI üzerindeki etkisi yüzde 55 kadar artmış. (Hubspot)
Bu büyümenin kümülatif etkisine bakılmaksızın canlı video ve webinarlara daha fazla yatırım yapmak markaların 2021 yılı içerisinde atabileceği en faydalı adımlar arasında yer alıyor. Bu popülarite göz önünde bulundurulduğunda webinarlarla ilgili daha inovatif ve yaratıcı yaklaşımlarla karşılaşacağımız kesin. “Bana istediğini sor” (Ask me anything) seansları, Masterclass tipi canlı dersler, şömine başı dijital sohbetler ve benzeri pek çok interaktif yaklaşım, bu yıl daha da popüler hale gelecek gibi. İnsanlar 40’tan fazla slaydın bulunduğu Powerpoint sunumlarından giderek bıkarken; yaratıcı olan, soru sorabilecekleri, etkileşim kurabilecekleri dijital ortamlara daha fazla ilgi duymaya başladı. Bu da ufak ama etkili gruplar tarafından düzenlenen “exclusive” webinar ve video içeriklerinin çok daha cazip hale gelmesine olanak sunacak.
Türk içerik sektörünün yüz karası: Pop-uplar, reklam panelleri ve asla kapanmayan video reklamları ile dolu bir içerik sayfası. Hangimiz böyle bir sayfayla karşılaştığımızda içeriği okumak yerine içimizden saydırıp sayfayı kapatmadık ki? Dijital ortamlarda ve webde geçirilen vakit arttıkça, kaliteli ve temiz içerik sayfalarının önemi de bir hayli büyüyor. Bazen tüketicinin içerik ile nasıl etkileşim kurduğu, etkileşim kurduğu içeriğin kendisinden dahi daha kritik bir hal alabiliyor. Bu yüzden de önümüzdeki yıl, ister yeni ve interaktif içerikler, ister daha iyi bir UX olsun, içerik deneyimine odaklanmak kilit bir içerik pazarlaması trendi olarak karşımıza çıkacak gibi görünüyor.
İçeriklerinizin ROI’ye katkıda bulunması için kitlenizin web sayfanızda kalmasını, yazdığınız içerikleri sevmesini, aradığı şeyi tam olarak bulmasını ve en nihayetinde bir satış hunisine girmesini sağlamanız gerekiyor. Bunun için de ince elenip sık dokunmuş bir içerik deneyimi planlaması şart.
Havalı ve fütüristtik bir izlenim bırakan bir trend olan yapay zeka temelli içerik, aslında yıllardır içerik pazarlaması uzmanlarının yükselişini tahmin ettiği trendlerden biri. Şimdilerde ise veri toplama süreçlerinde ağırlıklı olarak yapay zekaya dayanan API GPT-3 ve Contentyze gibi toollarla bu, daha da gerçek ve elle tutulur hale geliyor. Bu stratejinin özellikle B2B ve Saas sektörlerinde ön plana çıkacağını belirtmekte de fayda var.
Her ne kadar geleneksel yöntemlere alışmış içerik pazarlamacıları için bir miktar korkutucu bir trend olarak gözükse de, otomasyon ağırlıklı işlerin insanlardan alınıp robotlara verilmesi gibi ütopik varsayımlar gündemi meşgul ederken, bir iki yapay zeka destekli yazılımdan yararlanmak o kadar da ürkütücü gelmemeye başlıyor.
Uzmanların 2021 yılında yükselmeye devam edeceğini öngördüğü bir diğer içerik pazarlaması trendi ise içerik pazarlaması ile nihai ürün ve hizmetlerin, birbirlerine karşılıklı destek verecek hale getirilmesi.
Burada söz edilen, “bottom-of-funnel” denilen, hedef kitleye sunulan ana ürün ve hizmetlerle doğrudan ilintili, satışa en yakın olunan noktada nokta atışı içeriklere odaklanmak. Bu stratejiye ise geleneksel pazarlama planlarından destek alarak ya da sınırlı kaynaklar kullanarak erişmek mümkün. Pandemiden nasibini alan birçok işletme, özellikle pazarlama stratejilerinde daha yalın ve daha konvansiyonel yöntemlere başvurmayı tercih ediyor. Elbette bu, içerik pazarlaması için de geçerli. Bu yüzden de 2021 yılının en azından ilk yarısında markaların, “kilit alıcı” personalarına yoğunlaşacağını ve temel konular ekseninde içerikler üreteceğini öngörmek olası.
Featured snippet, arama sayfasının en başında bir bilgi kutucuğu içerisinde gelen arama sonucu olarak geçiyor. Kullanıcıya çoğu zaman linke dahi tıklamadan, aradığı konu ile ilgili neredeyse tüm cevapları bu kutucuk içerisinden temin edebilme olanağı sunuyor. Bir arama sayfasının en üst kısmında, yani Position Zero’da yer almak, daha fazla organik trafik getirmekle kalmıyor, aynı zamanda sitenin domain otoritesini ve güvenilirliğini de katlayarak arttırıyor.
2021 yılında da içerik pazarlamanızın hatrı sayılır bir bölümü, içeriklerinizden en azından birinin arama sonuçları sayfasında Featured Snippet olarak görünebilir olmasına odaklanmalı. Elbette Google’ın sitenizi ve içeriklerinizi nasıl sıraladığını hiçbir zaman tam olarak anlamanız mümkün olmayacak, ancak içeriklerinizi daha okunabilir kılmak, kısa paragraflar ve başlıklar tercih etmek, spesifik soruları adım adım cevaplamak ve structured data kullanmak, bu yolda alabileceğiniz aksiyonlardan bazıları.
Her ne kadar bir Featured Snippet’ta yer almak size trafikte bir patlama garantisi vermiyor olsa da — zira bu snippet’lar, aranan bilginin tamamını, siteye tıklamaya gerek kalmadan kullanıcıya arama sayfası üzerinde sunuyor olması ile bir nevi markanın kendi topuğuna sıkmasına sebep oluyor — bir SERP sayfasında en üst sırada yer almanın marka bilinirliğinize ve site geneline pozitif etki yaratacağı yadsınamaz bir gerçek.
Hazır konu Google arama sonuçlarından açılmışken, 2021 yılının SEO ve içerik bakımından ne anlam ifade edeceğine de değinmek gerekiyor. Bazı trendler, hiçbir zaman tamamiyle etkinliğini kaybetmese de, zaman zaman popülerlik bakımından alçalıp yükselebiliyor. Modada bu trend kadifeyken, içerik pazarlamasında bu SEO olarak karşımıza çıkıyor. 2021 yılı ise SEO için parlama yılı olacak.
2021’de SEO, içerik pazarlaması stratejileriniz için belki de hiç olmadığı kadar önemli hale gelecek. Önemli olan ise sıkıcı ve bilindik SEO çalışmalarını sürdürmek değil, yüksek kalitede SEO çalışmaları yürütebilmek. Sonradan gelenler, içerik dünyasındaki SEO devleri arasından sıyrılmanın yollarını ararken markalar, niş ve long-tail anahtar kelimelere odaklanmanın, daha fazla etkileşim sunan amiral içerikler üretmenin peşinde olacak. “Ultimate guide yo”, “How to” ve “Top 100 listesi” gibi içerik tipleri, bu stratejiye en uygun içerikler arasında yer alıyor.
Sağlam bir SEO içerik stratejisi geliştirebilmek için kafa patlatmak ve anahtar kelime araştırmasında daha önce hiç olmadığınız kadar araştırmacı, sorgulayıcı ve keşfedici olmak, 2021 yılında markanız için yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri.
Hikayeler, sosyal medya üzerinde özellikle son 6 ay içerisinde giderek daha da ilgi gören bir iletişim kanalı halini aldı. Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya devleri bile, konseptleri ile birebir örtüşmese dahi uygulamalarının ana akışlarına hikaye özelliği getirdi. Diğer yandan ise büyük küçük farklı sektörden pek çok e-ticaret sitesi de uygulamalarında hikayelerden yararlanmaya başladı ve konvansiyonel kategorizasyon anlayışında yeni bir bakış açısı yakaladı.
Web hikayeleri ise bu akımın web-temelli versiyonu. Görseller, videolar, metinler, animasyonlar ve audio kayıtlar dahil olmak üzere pek çok interaktif içerik, artık web sitelerinde Hikaye olarak sergilenebiliyor. Google’ın ücretsiz hikaye üretimi web sitesi sayesinde web hikayesi oluşturmak oldukça kolay, bir o kadar da keyifli. Bu format aynı zamanda hedef kitle için kapsayıcı bir deneyim oluşturmak adına bir reklam yayınlama türü olarak da kullanılabilir.
Her ne kadar lafı dönüp dolaşıp pandemiye getirmeyi bu içeriğin odak noktası haline getirmek istemesem de, geçtiğimiz yılın psikolojik, manevi ve ruhsal etkilerinin toplumda “değer” kavramına olan bakış açısını değiştirdiği gerçeğine değinmeden geçmemem lazım. Markalar şimdilerde hedef kitlelerine karşı çok daha hassas ve her zamankinden daha dinleyici, daha anlayışlı olmak zorundalar. Tüketiciler gündelik yaşamlarında uyandıkları her gün belirsizlikle başa çıkarken, şeffaflık ve dürüstlük gibi değerlere odaklanmak bir artık tercih değil, bir zorunluluk haline gelmiş durumda.
Güvenilir bir online varlık sürdürebilmek için hedef kitlenizin size ve sunduklarınıza güveniyor olması gerekiyor. Para biriktirmeye daha fazla yoğunlaşmak, düşük riskli ve garantili ürün ve hizmetlerin iletişimini kurmak, dürtüye dayalı harcamaya teşvik edici reklam içeriklerini azaltmaya yönelmek gibi stratejiler, önümüzdeki yıl markaların bu yolda deneyebileceği yöntemler arasında.
2021 yılında kendinizi hazırlayabileceğiniz 9 içerik pazarlaması trendine ve örneklerine yakından baktık. Her ne kadar 2020 yılında maalesef pek çok sektör ve işletme ciddi ve belki de geri dönülemez hasarlar almış olsa da, içerik pazarlamasının her şeye rağmen büyüdüğü ve geliştiği aşikar. Önümüzdeki yıl parlaması beklenen içerik pazarlaması trendlerine ayak uydurarak siz de markanızı pandeminin olumsuz etkilerinden koruyabilir, hatta ve hatta bu fenomeni doğru içerik pazarlaması stratejisi eşliğinde lehinize çevirebilirsiniz.
Herkese iyi seneler!
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Kapat