Proje geliştirme sürecinde – her ne kadar çoğunlukla aynı şeyler yapılsa da – bazen, her bir arayüz için çok önemli olan noktalar gözden kaçabiliyor. Bunların başında da, SEO ile ilgili, arayüzü etkilemeyen ama günümüzde bir web sitesinin başarısı için sorgulanamayacak kadar önemli etkenler var.
Biz de, kendi geliştirme süreci içinde bu tip gözden kaçmaları engellemek için bir kontrol listesi hazırladık ve sizinle de paylaşarak nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda yol göstermek istedik.
Önemli HTML elementler
Title etiketi
Bir HTML’nin neyle ilgili olduğu konusundaki en öncelikli etiket title (başlık) etiketidir. 50 – 70 karakter arası, önemli anahtar kelimeleri içeren bir başlık seçmeye özen gösterin. Her HTML dokümanının başlığının benzersiz olmasına özen gösterin.
Description etiketi
Açıklama metninin, 155 karakter sınırını aşmamasına dikkat edin. Her bir açıklamanın eklendiği sayfa, içeriğiyle ilgili ve benzersiz olmalıdır. Dikkatli bir şekilde seçilmiş açıklama metinleri, sayfanın tıklanma oranını da arttırır.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Sayfada kullanılan görsellerde mutlaka alt etiketi kullanılmalı ve görsel boyutları belirtilmelidir.
Sayfa bağlantılarının gösterimi
Linkleri javascript olarak vermeyin. Güvenilmez gördüğünüz veya link vermek istemediğiniz linkleri rel=”nofollow” olarak belirtmeyi unutmayın. Görsellere verilen linklerde, alt=”” özelliğini, bağlantıyı açıklayıcı metin için kullanın.
Canonical kullanımı
Web sitelerinde bazı sayfalar birbirinin aynısı olabilir. Genel olarak da, ana sayfada aşağıdaki gibi kullanımlar ortaya çıkar.
Bu tip durumları çözmek için tercih edilen url canonical etiketiyle <head> etiketiden sonra aşağıdaki şekilde gösterilmelidir. URL tercihen example.com şeklinde eklenmesi önerilir.
URL’ler için SEO ipuçları
Kısa URL’ler kullanmayı tercih edin. URL’lerin okunabilir olmasına ve açıklayıcı anahtar kelimeler içermesine dikkat edin.
Mümkün olduğunca, karışık parametreleri URL’lerde kullanmayın. URL rewriting ile, var olanları, kullandığınız sisteme göre daha açıklayıcı URL’lere dönüştürebilirsiniz.
Subdomain yerine, tercihen, aynı alan adı içerisinde farklı dizinleri kullanın. Örnegin, blog.example.com yerineexample.com/blog şeklindeki seçeneği kullanmaya özen gösterin.
Arama motoru botlarının kontrolü
Robots.txt olarak kullanımı
Sitenin ana dizini içerisinde robots.txt dosyası oluşturarak, o dosya içerisinde dizinlerin izinlerini belirleyebilirsiniz. Aşağıdaki örnekte, robots.txt dosyası içerisinde Google botları için page2.html dosyası engellenmiş ve site haritasının linki verilmiştir.
İçeriği:
X-robots kullanımı
X-Robots – Tag HTTP üst bilgi yönergesini kullanarak bu bilgileri sayfalarınızın üst bilgisinde de belirtebilirsiniz. Bu, özellikle grafik veya benzeri doküman türleri gibi HTML olmayan dosyaların dizine eklenmesini sınırlamak istediğinizde kullanışlıdır.
Meta Robots kullanımı
HTML içerisinde kullanılır.
Robotların alabildiği değerler:
noindex: Sayfanın dizine eklenmesini önler.
nofollow: Googlebot’un bu sayfadaki bağlantıları izlemesini engeller.
noodp: ODP/DMOZ kaynaklı alternatif açıklamanın kullanılmasını engeller.
noarchive: Google’nin bir sayfaya ait önbelleğe alınan bağlantısını göstermesini engeller.
Robotların alabildiği diğer değerler ve arama motorlarının bunlara karşı davranışları için şu siteyi inceleyebilirsiniz: yoast.com/articles/robots-meta-tags/
JS ve CSS dosyalarını engellemeyin. Google, web sitelerini normal bir kullanıcı düzeyinde ve daha doğru bir şekilde anlayabilmek için artık JS ve CSS dosyalarını da indeksliyor. Bunun yanında, mobil özellikli olup olmadığının tespiti konusunda da kullanıyor.
Eğer, meta etiket olarak robots tanımlı değilse, varsayılan olarak INDEX, FOLLOW değerini alır.
Sadece Meta Robots ve X-Robots arama sonuçlarından URL’leri kaldırır.
Sitemap kullanımı
Sitemap eklemek için kullanabileceğiniz birçok online araç var. Bunun yanında, projenin yapısına göre otomatik olarak güncellenebilen bir sitemap.xml de oluşturabilirsiniz.
WordPress gibi CMS’lerde bunu sağlayan eklentiler de mevcuttur.
Sitemap, varsayılan olarak şu şekillerde bulunabilir;
Birbirinin devamı niteliğindeki ilişkili sayfalarda rel=”next” ve rel=”prev” kullanımıyla bu ilişkiyi belirtebilirsiniz.
Örneğin article_2’ sayfasında aşağıdaki şekilde, önceki ve sonraki sayfayı gösterebilirsiniz. www.example.com/article_2.html
Önemli sosyal medya etiketleri
Twitter Card
Open Graph özelliği Facebook, Twitter, Google Plus, LinkedIn, Pinterest tarafından desteklenmektedir.
Twitter için görsel boyutları, 120x 120px ve 1MB’tan küçük, Facebook için ise 1200x630px ve mobil siteler için 200x200px boyutunda olmalıdır.
Rich snippets ve Structured data kullanımı
Structured data, bir web sitesinin html kodlarına, Google benzeri arama motorlarının, içeriği daha rahat anlaması ve sınıflandırması için yedirilmiş bilgidir. Bu bilgi farklı gruplara göre özelleştirilebilir. Google webmaster tools’da, Yapılandırılmış Veri Test Aracı ile siteniz test edebilirsiniz.
Arama sonuçlarında doğru dil veya bölgesel URL’yi sunmak için rel=”alternate” hreflang=”x” özelliklerini kullanır.
HTML versiyonu
Sitemap Versiyonu
“Arama motorları için değil kullanıcılarınız için optimizasyon yapın.”
Bu cümle, arama motoru optimizasyonunun en önemli prensibidir. SEO için yapılması gereken bu düzenlemeler, sitenizin arama motorlarında daha doğru konumlanmasının yanı sıra, HTML yapınızla beraber, sitenizin de botlar tarafında daha anlaşılır bir yapıya kavuşmasını sağlayacaktır. İnternetteki dev veri yığını arasından, hedeflediğiniz kullanıcılarınıza daha etkili bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu da, kullanıcılarınızın size ulaşması ve arayüzde tasarladığınız deneyimi yaşamaları için en uygun yoldur.
Bugün, insanlar artık telefon numaralarını ezberleyemiyor. Çünkü, tüm numaralara istediği anda ulaşabiliyor. Aslında artık insanlar, web sitelerinin adını bile aklında tutamıyor. Çünkü aradığımız her şeye – hatta sorduğumuz sorulara – direkt cevap vermeyi amaçlayan arama motorlarıyla yaşıyoruz. Bu da, arama motorları için siteyi optimize etmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Buradaki önemli noktalara kendi ekleyeceklerinizle birlikte oluşturacağınız bir kontrol listesiyle, siz de, çok fazla zaman harcamadan projelerinizde gözden kaçabilecek bu maddeleri kolaylıkla çözüme kavuşturabilir ve SEO açısından önemli bir adım atabilirsiniz.