Makaleler

Bilgi doğrulama yöntem ve araçları

Fiziksel ya da dijital deneyimlerimizde attığımız her bir adımımız ya da davranışımız, fiziksel çevremizdeki ve/veya dijital sosyal ağlarımızdaki kişilerin yaşam deneyimlerini küçük ya da büyük ölçekli olarak etkiliyor. Dolayısıyla, bir bilgiyi çevremizdekilere aktarmadan önce; sunacağımız bilgi ne kadar ilgil çekici ya da yaşamsal öneme sahip olursa olsun, soğukkanlılığımızı korumalı ve bu bilginin doğruluğundan emin olmalıyız. Peki, internet gibi uçsuz bucaksız bir denizde, sosyal medya kanallarımıza düşen ya da farklı bir dijital kaynakta karşımıza çıkan bir verinin doğruluğundan nasıl emin olabiliriz?

Berk Bayri 21 Mart 2016

Sosyal medyada bir bilgi paylaştığınızda, paylaştığınız bilginin doğru olup olmadığından nasıl emin oluyorsunuz? Sunduğunuz ya da yayılmasına katkıda bulunduğunuz bilgilerin doğru olmama ihtimalinin, ardışık etkileşimlerle nasıl bir sonuç doğurabileceğinin farkında mısınız?

Kriz olarak tanımlayabileceğimiz çok sayıda gelişmenin yaşandığı son günlerde, hem içerik üreten hem de içerik tüketen birer sosyal medya kullanıcısı olduğumuzu tekrar hatırlatmak; sadece doğru olduğundan emin olduğumuz bilgileri paylaşmanın önemini vurgulamak ve bunu nasıl yapabileceğimiz konusunda bilgimizi tazelemek istedim.


Bilgi, doğrulanmaya neden ihtiyaç duyuyor?

Kullanıcı deneyimi tasarımı kavramı, çoğu zaman profesyonel bir süreci tanımlasa da; aslında ister tasarımcı ister salt kullanıcı olalım, hepimiz birer kullanıcı deneyimi tasarımcısıyız. Fiziksel ya da dijital deneyimlerimizde attığımız her bir adımımız ya da davranışımız, fiziksel çevremizdeki ve/veya dijital sosyal ağlarımızdaki kişilerin yaşam deneyimlerini küçük ya da büyük ölçekli olarak etkiliyor.

Birçok internet kullanıcısı deneyimlerini ve fikirlerini kişisel ya da kurumsal blogunda paylaşıyor ya da “vatandaş gazeteciliği”, ajanslardan değil, bizzat habere konu olan olayın kaynaklarından ya da tanıklarından gelen bilgilerden besleniyor. Bunlardan hiçbiri bizim için geçerli olmasa bile, sosyal medya kanallarımız var ve başka kaynaklardan bize iletilen bilgileri çoğu zaman içeriğini baştan sona taramaya bile gerek görmeden, sadece haberin başlığı ilgimizi çektiği için paylaşıyoruz. Özetle teknoloji, bize çoğunlukla yardımcı olmasına rağmen, kimi zaman bizi yanlış yönlendirebiliyor. Dolayısıyla, bir bilgiyi çevremizdekilere aktarmadan önce; sunacağımız bilgi ne kadar ilgil çekici ya da yaşamsal öneme sahip olursa olsun, soğuk kanlılığımızı korumalı ve bu bilginin doğruluğundan emin olmalıyız.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et