Makaleler

Blogu Medium’a taşımalı mı taşımamalı mı?

Kişisel ve kurumsal dijital yayıncılıkta bir Medium rüzgarı esiyor ki sormayın... SHERPA Blog gibi Wordpress kurulum üzerinde koşan blogların ve web sitelerinin sayısı 75 milyon gibi "Yuh! O kadar da değildir herhalde!" diye yorumlanabilecek limitleri çoktan aşmış olsa da, Medium'un yaratıcısı Ev Williams'ın şahsına münhasır "yeni yayıncılık felsefesi" ile hızlı bir çıkış yapan Medium bizlere, yerinden kımıldaması imkansız gibi gözüken blogların dahi teker teker Wordpress'ten Medium'a kayışlarına şahit olduğumuz bir dönemi yaşatıyor.

Yakup Bayrak 11 Mayıs 2016

Kişisel ve kurumsal dijital yayıncılıkta bir Medium rüzgarı esiyor ki sormayın… SHERPA Blog gibi WordPress kurulum üzerinde koşan blogların ve web sitelerinin sayısı 75 milyon gibi “Yuh! O kadar da değildir herhalde!” diye yorumlanabilecek limitleri çoktan aşmış olsa da Medium’un yaratıcısı Ev Williams‘ın şahsına münhasır “yeni yayıncılık felsefesi” ile hızlı bir çıkış yapan Medium bizlere, yerinden kımıldaması imkansız gibi gözüken blogların dahi teker teker WordPress’ten Medium’a kayışlarına şahit olduğumuz bir dönemi yaşatıyor. Peki Medium’un bu cazibesi nereden geliyor?

2012’de Medium lanse edildiği zaman, öncelikle kişisel bir hesap açıp “Ne oluyor burada?” diye bakmaya başlamıştım. Akabinde de SHERPA Blog’daki yazılarımızı Medium’dan okumak isteyenler olur diye açtığımız SHERPA Notebook ile platformu aktif bir şekilde kullanma kararı almıştık. Sonra SHERPA’nın web sitesindeki Haberler bölümü için de Medium’da bir SHERPA profili yaratmak ve haberleri Türkçe ve İngilizce içerikle artık sadece Medium üzerinden duyurmak gibi radikal bir adım atmıştık. Şimdi dönüp baktığımda, tüm bu merak ve onun tetiklediği iteratif Medium penetrasyonunun arkasında basit bir motivasyon olduğunu görüyorum: Medium’da yazmak da okumak da daha güzel.

Medium mu, yoksa self-hosted blog mu?

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • FiratDemirel

    Medium’un en iyi tarafı etkileşim ki okunma oranı aslında en çok önemsediğimiz şey. Fakat bizim gibi eskilerin WordPress’i hemen bırakamayacağı malum. Medium, yeni neslin ilk bloglama platformu olmaya aday gibi gözüküyor. Medium da iPhone gibi kısıtlı özellikler sunuyor ama basit ve güçlü bir platform.

    Facebook Notes’un yeni tasarımla üzerindeki ölü toprağını atıp atmayacağını da merakla bekliyorum.

    Dip not olarak kendi yazımı paylaşayım. 🙂 http://firatdemirel.com/wordpress-medium

    • Yakup Bayrak

      Sana %100 katılıyorum. WordPress ile kurulan bağ ile Medium’la kurulan arasında dev bir fark var. İşte tam da bu sebeple bence aslında ikisini aynı terazide tartmamak gerekiyor. Okuduğum tüm yazılardaki ortak payda Medium’un pürüzsüz ve yalın içerik üretimi ile WP karşısında teknik zaafiyetlerine odaklanıyor. Belirli bir süre daha dual kullanım yapmak ve Medium’un evrimini takip etmek en risksiz çözüm gibi duruyor. Bu post’u hazırlarken senin yazıyı da okumuştum. Şimdi bir edit ile yazının içerisine alıyorum 🙂

Senin İçin Öneriyoruz