Makaleler

Hata mesajlarınızı optimize edin #1

Bir arayüzde kullanıcılarınızın deneyimini iyileştirmek için her şeyi yapsanız da her zaman bir hatayla karşılaşma ihtimalleri vardır. Bunlar teknik hatalar olacağı gibi, kullanım kaynaklı hatalar da olabilir. Deneyimi mükemmelleştirebileceğiniz esas nokta ise, kullanıcılarınızı bir hata gerçekleştiğinde doğru bir şekilde yönlendirebilmenizdir. Bu yazımızda, hata mesajlarını doğru bir şekilde nasıl kullanabileceğimizle ilgili ipuçlarını paylaşmak istedik.

Fatih Akgöze 22 Ocak 2016

Bir arayüzde kullanıcılarınızın deneyimini iyileştirmek için her şeyi yapsanız da her zaman bir hatayla karşılaşma ihtimalleri vardır. Bunlar teknik hatalar olacağı gibi, kullanım kaynaklı hatalarda olabilir. Deneyimi mükemmelleştirebileceğiniz esas nokta ise, kullanıcılarınızı bir hata gerçekleştiğinde doğru bir şekilde yönlendirebilmenizdir.

Bu yazımızda, hata mesajlarını doğru bir şekilde nasıl kullanabileceğimizle ilgili ipuçlarını paylaşmak istedik.


Öncelikle, doğru tasarlanmış bir hata mesajında kullanıcınıza şu bilgileri sunmalısınız:

  • Hatanın oluşma sebebi
  • Hatanın ne olduğu
  • Hatanın nasıl çözülebileceği

Mükemmel bir deneyim oluşturmak için bir çok durumu göz önünde bulundursanız da, Kullanıcılar bir arayüzü kullanırken her zaman beklenmeyen durumlar ortaya çıkacaktır. Kullanıcılarınız bir işlemi sizin tasarladığınızdan farklı bir yoldan yapmaya çalışırken, bazı kullanıcılar ise sitenize hatalı bir linkle gelmiş olabilir. Bu tip durumlarda önemli olan, onlara karşılaştıkları bu hatayı nasıl çözebileceklerini kavratmaktır.

Kullanıcıların sık karşılaştıkları hata durumlarında sistem geri bildirimlerine yönelik prensipleri değerlendirelim:

1. Hata oluştuğu anda bilgi verin

Hata bildirimlerini aksiyonlar sonrasında yapmayın. Örneğin form validasyonlarında en sık karşılaşabileceğiniz hata, kullanıcıdan istediğiniz bilgilerin yanlış formatta girilmesidir. Geçersiz e-posta yazımı, uzun karakter hataları, geçersiz karakterlerin girişi gibi durumlarda geri bildirimleri, kullanıcılarınız bütün formu doldurup gönderme aksiyon aldıktan sonra yapmayın. Kullanıcıya hata oluştuğu anda bilgi vererek, o anda düzeltilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle onlara, geri dönüp hatayı düzeltme zahmeti vermezsiniz.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
    Senin İçin Öneriyoruz