Makaleler

Hata mesajlarınızı optimize edin #2

Formlar her zaman sinir bozucudur. Tam bitirdim derken geri dönen hata mesajları, kafa karıştırıcı seçenekler ya da doğru formatta yazılması gereken alanların ayrıştırılamaması kullanıcınızın sıkılmasına ve formu doldurmayı tamamlamadan sayfadan ayrılmasına sebep olur. Bu yazımızda, kullanıcılara formlarda nasıl yardımcı olabileceğimizden, onlardan istediğimiz bilgileri alırken nasıl daha kolay bir deneyim sunabileceğimizden bahsedeceğiz.

Fatih Akgöze 03 Şubat 2016

Formlar her zaman sinir bozucudur. Tam bitirdim derken geri dönen hata mesajları, kafa karıştırıcı seçenekler ya da doğru formatta yazılması gereken alanların ayrıştırılamaması kullanıcınızın sıkılmasına ve formu doldurmayı tamamlamadan sayfadan ayrılmasına sebep olur. Bu yazımızda, kullanıcılara formlarda nasıl yardımcı olabileceğimizden, onlardan istediğimiz bilgileri alırken nasıl daha kolay bir deneyim sunabileceğimizden bahsedeceğiz.


Zorunlu ve isteğe bağlı alanları belirgin hale getirin

Kullanıcıların bir çoğu formlarda sorulan gereksiz sorular karşısında pes ederler. Bu durum, kullanıcıların kendilerine ait bilgileri paylaşmak istememelerinden ya da form dolduran kullanıcının fazla zaman harcamak istememesinden kaynaklanabilir.

Bu yüzden, formlarda hangi alanların doldurulmasının zorunlu, hangi alanların isteğe bağlı olduğu konusunda basit ve açık olunmalıdır. Formlarda zorunlu alanları genellikle şu teknikleri kullanarak belirtiriz:

  • Zorunlu alanları küçük sembollerle belirtebilirsiniz. Genellikle kırmızı “*” işaretiyle gösterilir. Bu işaret, yaygın kullanımı sayesinde artık çoğu kullanıcı için zorunlu alanları ifade ediyor.
  • Zorunlu alanları “zorunlu” şeklinde yazılı olarak belirtebilirsiniz.
  • Doldurulması gereken alanları, bold etiketlerle öne çıkartabilirsiniz.

Kullanıcıların dikkatini zorunlu alanlara çekmek bir çözüm olsa da; ideal yaklaşım, zorunlu alanları mümkün olduğunca az sayıda tutmaktır. Sizin için o bilgileri almak çok önemli olabilir. Ama kullanıcılarınız her zaman sizinle aynı şeyi düşünmezler. Özellikle kimlikle doğrudan ilişkili olabilecek bilgileri vermek kullanıcıları daha fazla tedirgin eder. Kafada oluşabilecek bu soru işaretini engellemek için, bu alanları bir bilgi kutusuyla destekleyebilir, bu bilgiye neden ihtiyaç duyduğunuzu kullanıcınıza açıklayabilirsiniz. Örneğin koalay.com’un teklif alma deneyiminde, T.C. Kimlik numarası istenen aşamada görüntülenen açıklama, kullanıcının “Neden?” sorusuna cevap veriyor.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et