Liberating Structures: Katılımcı ve özgür çalışma yapıları tasarlamak
Burcu Akpunar Tayiz, bizi daha kolay, daha kapsayıcı ve herkesin sesini duyurabildiği çalışma ortamları sağlayan "Liberating Structures" metodolojisiyle tanıştırıyor.
“Sadece pandemide değil her döneme uyarlanabilecek uygulamalar olsa, bu uygulamalarla çalışma seanslarımı kolaylaştırsam, bir de üzerine çalışmamın kapsayıcı ve herkesin sesini duyurabildiği bir seans olduğundan da emin olsam!” diyorsanız size iyi bir haberim var! Bu isteğinizi Henri Lipmanowicz ve Keith McCandless tarafından önerilen LS (Liberating Structures) uygulamaları ile gerçekleştirebilirsiniz!
Günümüzde işbirliği içinde çalışmanın, başarıya giden yol olduğuna itiraz edecek yoktur sanırım. Ancak kişilerin uzmanlıkları, temel motivasyonları, karakterleri vb. birçok faktör, birlikte çalışmayı zorlaştırıyor ve yaratıcılığı köreltebiliyor. İşte bu noktada karşımıza 33 farklı uygulama önerisi ile LS (Liberating Structures) çıkıyor. Alışılagelmiş yöntemlerden (sunumlar, beyin fırtınaları, çalıştaylar vb.) sıkıldıysanız ve daha özgür bir yapıyı benimsemek istiyorsanız, sizleri aşağıya alalım 🙂
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Liberating Structures’ın en son versiyonunu temsil eden açıklamalı tabloyu aşağıda görebilirsiniz.
Bu yöntemlerin temel nitelikleri benzer diyebiliriz:
Basit
Uzmanlık gerektirmeyen
Hızlı uygulanabilir
Farklı ölçekteki konular için uygulanabilir
Sonuç Odaklı
İnovatif
İşbirlikçi
Özgürlükçü ve eğlenceli
Öğrenilebilir
Uyarlanabilir
“Ben bu yapıyı ilk kez duyuyorum, nasıl uygulayacağım?” derseniz genel yaklaşım, Impromptu Networking (Doğaçlama Tanışma) ve 1-2-4-All (Hepsi) gibi basit pratiklerden başlamak. LS uygulamalarını deneyimledikçe içselleştirebilirsiniz ancak ihtiyacınıza göre kullanabileceğiniz LS uygulamasını seçebilmek için 2 farklı yöntem var.
Liberating Structures Selection Matchmaker (LS Uygulaması Seçim Düzenleyicisi)
Yaşanan zorluk, keşfetmek istediğiniz problem ya da çözüm üretmek istediğiniz durum ile ilgili birkaç cümle yazın ve sonra şu adımları izleyin:
Yukarıdaki linkte paylaştığım hedefleri kendi hedeflerinizle karşılaştırın ve uyumlu olanları işaretleyin.
İşaretlenen hedefleri sıralayarak gruplayın.
Öncelikli olmayan hedefleri gruptan çıkarın.
3 ile 7 hedef arasında bir grubunuz varsa bu hedeflerle ilerleyebilirsiniz.
Katılımcılarla hedef grubunuzu paylaşın, gerekirse değiştirin ve en anlamlı gruba ulaşın.
Seçtiğiniz hedeflerin, hangi LS uygulamaları ile eşleştiğini bulun ve çalışmaya başlayın. Hedef ve uygulama eşleşmesini numaralardan takip edebilirsiniz.
Örneğin, yukarıdaki hedef tablosundan 1 numaralı Rapidly share challanges and expectations while building new connections hedefini seçtiyseniz, LS uygulaması da Impromptu Networking olmalı.
Matching Matrix (Eşleştirme Matrisi)
Bu yöntem LS uygulamalarının güçlü olduğu yönleri bir matriste sunup amacınıza hizmet edecek en uygun yöntemi seçmeniz için kolay bir yol sunuyor.
Şimdi bu 33 yöntemin ne olduğuna gelelim. Tabi ki şaka yapıyorum. Tüm yöntemleri burada açıklayıp vaktinizi almak istemem. Ayrıca 33 yöntemin hepsini deneyimlediğimi de iddia edemem 🙂 Bu nedenle, ilginizi çeken bir uygulama varsa www.liberatingstructures.com/ adresinden tüm detaylarına ulaşabilirsiniz.
Sonuç değerlendirmesi yapacak olursam, LS uygulamaları yepyeni bir bakış açısıyla işbirlikçi çalışma yapıları sunuyor. Çeşitli eğitimler alarak çalışma oturumları yöneten ve kolaylaştırıcı rolünü üstlenen kişiler yerine, herkesin katılımcı olduğu ve süreci yönetebildiği bir ortam yaratıyor.
En sevdiğim LS uygulamalarını örnekleyerek yazımı sonlandırmak isterim. Banka müşterilerinin mobil bankacılık kullanımını artırmak istiyoruz ve gerçek müşteriler ile workshop yapıyoruz:
9 Whys: Amacımızı ve neye odaklanacağımızı netleştirmek için çok etkili bir yöntem. Müşterilere mobil bankacılık kullanmak ister misiniz? diye sorup kullanmayanlara arka arkaya ‘neden’ diye sorup problem odağını belirleyebiliriz.
TRIZ: Çalıştığımız konuda olası en kötü sonucu düşünüp, sebeplerini ortaya koyup, iyiye çevirmek için yapılacakları çıkarmamızı sağlar. “Ne yaparsak berbat bir mobil bankacılık deneyimi sunardık? = ne yapmamalıyız?” noktasına odaklanıp iyileşme fırsatlarını yakalayabiliriz.
Min. Specs.: İyi bir sonuç almak için yapılması gerekenleri ortaya koyar. En etkiliden en düşük etkiliye tüm mobil bankacılık özelliklerini ortaya koyup minimum sayıda özellik ile maksimum derecede etkili uygulamaya ulaşabiliriz.
Gerçekten çok ilgimi çeken bir başlık oldu, özellikle pandemi de işime yarayacağını düşünüyorum. Bilgiler için teşekkürler.