Mobil uygulamalarınızın içerikleri artık arama sonuç sayfalarında
Artık "mobile app deep linking" denilen yöntem aracılığıyla, mobil uygulamalarınız içerisindeki (ana, ürün detay veya başvuru vb.) ekranlarını aynı alışageldiğimiz bir web sitesi bağlantısı gibi arama motorlarına indeksletebiliyor ve tarayıcınız içerisinden tetikletebiliyoruz. Rüya gibi öyle değil mi? Peki, buna neden ihtiyacımız var?
Artık mobile app deep linking denilen yöntem aracılığıyla, mobil uygulamalarınız içerisindeki (ana, ürün detay veya başvuru vb.) ekranlarını aynı alışageldiğimiz bir web sitesi bağlantısı gibi arama motorlarına indeksletebiliyor ve tarayıcınız içerisinden tetikletebiliyoruz. Rüya gibi öyle değil mi?
Peki, buna neden ihtiyacımız var ve bunu nasıl yapabiliriz?
Aslında bütün tantana, başta Google olmak üzere tüm arama motorlarının iştahlarını bir türlü kontrol edememelerinden kaynaklanıyor. Gelin, arama motorlarının mobile app deep linking alt yapısını hangi motivasyonla oluşturduğuna göz atalım:
“Her deliğe giriyor, her tür içeriği tarayıcı bot’larımız sayesinde topluyor ve arama motoru dizinlerine kaydedebiliyoruz, ancak şu mobil uygulamaların içeriklerine bir türlü ulaşamıyoruz. Bunun da bir yolunu bulmalı, arama sonuçlarında mobil uygulamalar içerisindeki içeriklere de yer verebilmeli ve hatta, o sonuçlarla ilgilenen kullanıcılarımıza, ilgili mobil uygulama içeriğini önce gösterebilmeli; sonra da bir tıkla uygulamayı yükletebilmeliyiz.”
Özetle “Neden mobil uygulamaların içerikleri arama motorlarından erişilemiyor?” sorusu artık tarih oldu. Peki, bunu nasıl başarıyorlar?
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Mobil uygulama içerikleri arama sonuçlarında nasıl gözüküyor?
Bunu, bir örnek üzerinde inceleyelim:
Yukarıdaki ekran görüntüsünde, Google’da “Unique wooden jewelry” aramasını yapan bir kullanıcının önüne çıkartılan arama sonuçları listesini (1) görüyoruz. Etsy uygulamasında işte tam da bu aramamızla ilgili bir sonuç var (2) ve Google bize, “Dilersen bu sonucu, cihazında yüklü olan Etsy uygulaması üzerinden de açabilir ve tüketebilirsin ya da geleneksel tarayıcı deneyimine etsy.com üzerinden devam edebilirsin.” diyor. İlk ekrandaki ilgili sonuca tıklayarak ulaştığımız 2. ekran görüntüsü, Etsy mobil uygulamasının içerisindeki ilgili ekrana ait. Bu bağlantıyı kurabilmek için kullanılan bağlantı formatı da, tanıdık bir kısaltma olan URL’in yakın akrabası: URI (Uniform Resource Identifier).
Google, hem iOS hem de Android işletim sistemlerinde mobil uygulama geliştiren yazılım geliştiriciler için deep linking’i hangi formatlarla yapabileceklerine dair güzel bir rehber hazırladı. Bu rehber yazılım geliştiricilere sadece URI yapılandırmasını nasıl kuracaklarını değil, aynı zamanda arama motorlarında listelenecek sonuçlarda kullanıcıya nasıl bir gezinim deneyimi yaşatmaları gerektiği konusunda da çok güzel ipuçları veriyor.
Arama sonuçlarında çıkan sonucun sahibi olan mobil uygulama bende yüklü değil?
İşte deep linking’in güzelliği de aslında burada başlıyor. Bu güzel pası gole çevirmek için yukarıdaki örnekten devam edelim ve diyelim ki, ilgimizi çeken Etsy sonucunu içeren Etsy mobil uygulaması (2) cihazınızda yüklü değil. İşte o durumda Google size dilerseniz mobil web sitesine giderek dilerseniz de önce App Store veya Google Play’e yönlendirip uygulamayı indirterek, uygulama içerisindeki ilgili sayfayı göstermeyi vaat ediyor.
Peki bu nasıl gerçekleşiyor?
Deep Link’ler nasıl çalışır?
Deep linking konusunda çok başarılı bir çözüm geliştirmiş olan Branch.io ekibi bu soruya yukarıdaki diagram ile şahane bir yanıt vermiş durumda. Diagramda neler olduğunu adım adım inceleyelim:
Mobil uygulama linkimizi bir başka iOS veya Android uygulama içerisinden, web sitesinden, API’dan veya dashboard’dan tetikletebiliyoruz.
Önemli olan soru şu: yaratılan link (URI) hangi bilgileri içeriyor? Branch.io gibi framework’leri kullanmanız durumunda, bu link içerisine linki paylaşan kişiye ait bilgileri (referral ID), paylaşılan içereye ait tanımlayıcı (sharing ID), paylaşılan kanal veya sizin için önemli herhangi diğer bir veriyi de ekleyebiliyorsunuz. (Branch.io ve türevlerinin alamet-i farikası temelde bu özelliklerinde ortaya çıkıyor.)
Peki mobil uygulama içerisinden deep linking ile illa başka bir mobil uygulamaya mı bağlanabiliyoruz? Hayır. Dilerseniz bir mobil uygulama içerisinde beğendiğiniz ürüne ait URI’yı, SMS ile ya da WhatsApp üzerinden başka bir arkadaşınıza iletebilir ve o kişinin mobil uygulama içerisinde ya da web sitesi üzerinde bu içeriğe ulaşmasını da mümkün kılabilirsiniz.
iOS ve Android uygulamalardaki en hassas detay, kullanıcının deep linking ile bağlanmış olan URI’yı açmak için kullanacağı mobil uygulamanın cihazında yüklü olup olmaması detayında gizli. Branch.io, eğer ki kullanıcının cihazında ilgili uygulama yüklü değilse, kullanıcıyı öncelikle uygulamayı yüklemesi için App Store veya Google Play’e yönlendiriyor. Yükleme sonrasında, kullanıcı uygulamayı açtığı anda da ilgili URI’yı karşısına getiriveriyor. “Yok abi, olmaz öyle şey! Yapılamıyor o dediğin” diyenler için aşağıdaki videoyu hazırladım 🙂
Her şeyi başardık, bunu nasıl ölçümleyeceğiz sorusu da diagram üzerinde bu adımda anlatılıyor. Nihayetinde arzu ettiğimiz işlemi başarıyla gerçekleştiren kullanıcının “iniş yaptığı alanda” takip edilebilmesi gerekiyor. Bunun için de yine Branch.io ve türevlerinin kullandıkları farklı UTM etiketleme modeli var. Bu model bize linki paylaşan kişiye ait bilgileri (referral ID), paylaşılan içereye ait tanımlayıcı (sharing ID), paylaşılan kanal veya sizin için önemli herhangi diğer bir veriyi sunabiliyor.
Peki özetle, “mobile app deep linking” ne işe yarıyor?
Bu sorunun en basit yanıtı, organik trafik ve referans bağlantılı yayılım diyebilirim. Bugün, Mobile App Deep Linking Growth Hackerlar’ın yeni silahı olarak anılmaya başladıysa, bilin ki işin arka planında mutlaka daha hızlı organik büyüme ve kullanıcınızı dijital ürün veya servisinize referans bağlantılarla daha çok tutundurma amacı yatmaktadır. Yine Mobile App Deep Linking, mobil uygulamaların yatırıma geri dönüş süre ve oranlarını artırmak için mobil uygulamalarda bulundurulan içeriklerin daha çok ve yüksek frekansta tüketilmesinin önünü açmaktadır. Geçmiş dönemlerde, mobil uygulamaların arama motorları tarafından indekslenemez olmaları, mobil uygulamalar içerisinden verilen bağlantıların takip edilememesi ve nihayetinde kullanıcı deneyimi açısından faydadan çok zulüm yaratmaları gibi sebeplerle tartışmaya bile açamadığımız bu konu, artık yetenekli ve SDK okumayı bilen bir yazılım geliştirici ile ne istediğini iyi bilen bir ürün yöneticisinin erişiminde bulunan çok etkili bir kullanıcı deneyimi aracı.
Bugün mobil internet kullanıcısı, zamanının %90’ını mobil uygulamalar üzerinde geçirirken, sadece %10’unu mobil tarayıcılar üzerinden tüketilen içeriklerde harcıyor.
Önerim, bir an önce mobil uygulama geliştirici çözüm ortağınız veya şirket içerisindeki takımınızı toplamanız ve “Biz mobil uygulamala içeriklerimizi arama motorlarında nasıl indeksletmeli ve hatta kullanıcılar arasındaki paylaşımlarda, optimum kullanıcı deneyimi eşliğinde nasıl daha fazla içerik tükettirmeliyiz?” sorusuna yanıt bulmanız ve başta branch.io olmak üzere, bu yazı içerisindeki tüm dış linklerdeki örneklere göz atmanız.