Kripto dünyasıyla uzaktan veya yakından ilgilenen birçok kişi, NFT’ler söz konusu olduğunda genellikle tek bir soru sorabiliyor: Neden? Bu soruya yanıt aramak için şimdiye kadar birçok anket yapıldı. Geçen ay 1.200 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir anket ise aslında kişilerin neden NFT aldığını, bir NFT için ne kadar harcamak istediğini ve şimdiye kadar NFT yolculuklarının nasıl gittiğini gözler önüne seriyor.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
NFT ile ilgili yazdığımız birçok yazıda, NFT’lerin sadece basit birer JPEG’den ibaret gözükmelerine karşın, oluşturdukları değerle hem kişilere yeni bir gelir kapısı olabildiğini hem de bir topluluğun parçası gibi hissetme motivasyonunu desteklediğini anlatmıştık. DEXterlab’in anketi de bu yorumların aslında NFT alıcılarından alınan verilerle somutlaştırılmış hali.
İnsanların neden NFT aldığına dair dört farklı cevap var. Bu cevaplar arasında “para kazanmak”, yüzde 64,3 ile lider.
Anket katılımcılarının yüzde 64,3’ü, yani 1.318 kişi, NFT satın almalarının temel nedeninin para kazanmak olduğunu söylüyor. NFT’lerin en temel özelliği, her bir NFT’nin dünyada tek olması. Her birinin kendine has özelliği var ve bu nadirlik, onlara olan ilgiyi ve talebi artırıyor. Böylece değer artıyor.
Para kazanmak demişken; bununla ilgili bir örnek verecek olursak, Blocksmith Labs’in Mart ayında piyasaya sürdüğü NFT koleksiyonunda taban fiyat 5 SOL idi. Ancak, şimdilerde 130 SOL üzerinden alıcı buluyor. Bu da 25 kattan fazla bir artış demek! Şunu da söyleyelim: SOL, yazının yazımı itibariyle 45.22 dolardan alıcı buluyor. 130 SOL’ün dolar karşılığı da yaklaşık 6.000 dolar!
Tabii, her alıcı gelir elde etmek istemiyor.
Katılımcıların yüzde 14,7’si bir topluluğun parçası olmak için NFT satın aldıklarını söylüyor. İnsanlar, sosyal canlılar. Bu yüzden bir topluluğun parçası olma isteği aslında şaşırtıcı değil. Teknoloji devrinde yaşadığımızı düşünürsek, bunu dijital varlıkları kullanarak yapmak istemek de son derece anlaşılır. Ayrıca belirli NFT’lere sahip topluluk üyelerine bazı avantajlar da sunuluyor. Buna BAYC’den örnek verebiliriz. BAYC sahipleri, ek NFT koleksiyonlarına ücretsiz olarak erişebiliyor ve özel etkinliklere katılabiliyor.
Koleksiyon yapmak isteyen NFT alıcıları da var. Anket katılımcılarının yüzde 12,4’ü, NFT satın alan dijital sanat koleksiyoncuları. Bu aslında günümüz çağında fiziksel sanat eseri almaktan çok da farklı değil. Sadece işin içinde blokzincir teknolojisi var.
Katılımcıların yüzde 8,6’sı ise oyunlara ya da özel araçlara erişmek için NFT satın aldığını söylüyor. NFT tabanlı üyelikler, kullanıcıların bazı araçlardan en iyi şekilde yararlanmalarını sağlıyor. Bu, erken erişime, DAO’ya erişmeye, Metaverse’te bir villa satın almaya ve ünlülerle komşu olmaya kadar birçok şey olabilir.
NFT’lere ne kadar harcanıyor?
DEXterlab’in anketi, katılımcıların yüzde 48’inin bir NFT satın almak için 50 dolar ila 500 dolar arasında harcama yapabileceğini gösteriyor. Yüzde 15,2’lik kesim ise 500 ila 1.000 dolar arasında harcama yapabiliyor. Katılımcıların yüzde 11,4’ü, 1.000 dolar ila 2.000 dolar arasında harcarken, yüzde 25,5’lik kesim 2.000 dolardan fazlasını gözden çıkarabiliyor.
Anket, yapılan yatırımların her zaman karşılığının alınmadığını da gösteriyor. Katılımcıların yüzde 58.3’ü şimdiye kadarki yatırımlarında para kaybettiğini söylüyor.