Rusya, 24 Şubat günü bir karar aldı ve Ukrayna’ya askeri operasyon başlattığını açıkladı. Tüm dünyanın gözü kulağı, bir süredir burada yaşanan gelişmelerde. ABD ve AB, Rusya için bazı yaptırımlar açıklarken, mülkiyet ve insan hakları konusunda da önemli endişeler, tekrar kendini gösterdi. Peki bunların NFT ile ne ilgisi var?
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Değiştirilemez token olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz NFT’ler, işgal altındaki Ukrayna için de gündem haline geldi. Nasıl mı?
Ukrayna, savaş sırasında toplayacağı bağışlar için dikkat çeken bir açıklama yaptı: “Kripto para birimlerinde de bağış alıyoruz!”
Bu açıklama hem Ukrayna hükümeti tarafından yapıldı hem de Ukrayna’ya destek olmak isteyen sivil toplum kuruluşları tarafından. Son istatistiklere baktığımızda, 60 milyon doları aşan kripto para bağışı yapıldığı görülüyor. Tabii, bu miktar her geçen gün artıyor. Yapılan bağışlarda NFT’lerin de adını duyuyoruz.
Hatta bağışlar arasında, Julian Assange ve dijital sanatçı Pak tarafından oluşturulan NFT’lerin satışından elde edilen 1,86 milyon dolarlık gelir de var. Aynı şekilde merkezsiz bir özerk kuruluş olan UkraineDAO da Ukrayna bayrağının NFT’sini oluşturarak, açık artırmaya çıkardı ve söz konusu bayrak NFT’si 2.258 ETH’ye alıcı buldu.
Etherscan verilerine göre, UkraineDAO’ya 27 Şubat’ta yetişkin web sitesi OnlyFans’ın only.eth adresinden 500 ETH gönderildi.
Bankaların para çekme konusunda kısıtlamalar getirmek zorunda kaldığı Ukrayna’ya kripto para birimleri ve NFT’ler bir can suyu oldu. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan hükümete kadar birçok yer, bu zor günlerde güvenle bağış toplayabildi. Bu da geleneksel sistemlere alternatif olması adına bir kanıt niteliğinde.
Öyle ki Ukrayna hükümeti, yaptığı bir açıklamayla kendi NFT’lerini basacağını da duyurdu. Ukrayna başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov, hükümetin yakında orduya yardımcı olmak için NFT’ler çıkaracağını söyledi.
Şimdiye kadar hep sanat tarafından baktığımız NFT’ler, Ukrayna’da yaşananlarla birlikte bize aslında yeni bir dünyanın da kapılarını açtı. Şimdiye kadar kripto para birimlerinin benimsenmesinde tereddütler yaşanırken, uzun yıllar sonra ilk defa bir savaş durumunun ortasında kalan dünya farkında bile olmadan kripto para birimleri ve NFT’lere farklı bir pencere açmış oldu.
Bundan sonra ne görebiliriz?
Aslında bu soruya kesin bir cevap vermek çok zor. NFT’ler, sanatın bir parçası olmaya ve benimsenmeye devam edecek gibi görünüyor. Tabii burada şunu da söylemek lazım, son aylarda NFT satışlarında bir düşüş söz konusu. Hatta burada mini bir ayı sezonunun yaşandığı bile söyleniyor. Ancak, buradaki durum satışlarla ilgili değil. Bu yüzden farkı iyi ayırt etmek lazım. Önemli olan kısım, benimsenme. Her geçen gün daha fazla insan, kripto para birimlerinin ve NFT’lerin adını duyuyor. Haber bültenlerinde, uluslararası kuruluşlarda da yer verilen NFT’ler insanların ilgisini çekiyor. Tüm dünyada regülasyonların da konuştuğu bir ortam hakim ve burada kazanan taraf, yasaklayıcı değil yapıcı çözümler sunanlar olacak.
Bir savaş durumunda bile, bireylerin hiçbir kısıtlama engeline takılmadan güvenle bağış yapabildiği bir konumda olan kripto para ve NFT dünyası, yepyeni fırsatlara ve birbirinden farklı yeniliklere gebe.