Makaleler

Orijinal içerik mi, derlenmiş içerik mi?

Orijinal içerik ve derlenmiş içeriğin ayrı ayrı öne çıktığı ve geride kaldığı noktalara kısaca değinip, uzman görüşlerine yer verdik.

Erdem Yıldız 19 Ağustos 2015

Basılı medyada, online olandaki gibi bir yayılma hızı olmadığından ya da yayın hakları konusunda daha katı ve oturmuş bir düzen söz konusu olduğundan, mevcut içeriğin nerede yayınlanırsa oraya ait olduğunu söyleyebiliyoruz ya da alıntılanma durumunda, bu bilgi, yayınlanan materyalin bir köşesine iliştirilerek bize bildiriliyor. Bu sebeplerden, içerik pazarlamanın yükselişiyle birlikte, orijinal içerik kavramı, basılı yayınlardaki içerikten ziyade online dünya ile ilintili biçimde kullanılmaya başlandı.

Yani bugün, yalnızca orijinal içerikten söz ettiğimizde, bunun online dünyada, yayınlayan kişi tarafından, yayınlandığı yere özel olarak üretilmiş ve kendisinin izni olmaksızın üzerinde oynanamayacak veya başka yerde yayınlanamayacak içerik biçimi olduğu anlaşılıyor büyük ölçüde.

Orijinal içeriğin, online içerik pazarlaması bağlamında ne anlama geldiğinden ve söz konusu edildiğinde aşağı yukarı ne anlaşıldığını belirttikten sonra, gelelim curated content meselesine. Yine Türkçe’de direkt karşılığı olmayan bu terimin içerik kürasyonu şeklinde anıldığı görülse de, ben derlenmiş içerik demenin daha uygun olacağını düşündüm yazıya başlarken. Önceleri içerikle bağlantılı olarak kullanıldığında, özellikle müzik, radyo, sergi eksenlerinde adı anılan ve bilinen kürasyon kavramı artık, yukarıdaki orijinal içerik durumuna benzer biçimde, daha çok internet üzerindeki içerikle anılıyor ve Wikipedia’dan alıntılarsak, ‘belli konuya ya da ilgi alanına özgü içeriği derleyip, toplayıp online yollarla sergileme’ anlamına geliyor.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et