Makaleler

Sanata yeni bir fırça darbesi: NFT sanatı

Teknoloji geliştikçe sanatçılar için yepyeni kapılar açılıyor. Hazal Orta bizi blockchain teknolojisinden güç alan NFT sanatıyla tanıştırıyor.

Hazal Orta 22 Kasım 2021

Özellikle son yıllarda, dünya kendini çok daha hızlı bir şekilde yeniliyor. Teknolojik devrimlerin geçmişine doğru bir yolculuk yaptığımızda, 1712’de buhar makinesinin icadına kadar gidebiliriz. Dünya, 18. yüzyıldan bu yana telefonun icadından ilk mikro bilgisayarın tanıtılmasına, Nesnelerin İnterneti’nden otonom teknolojilere kadar birçok hayat kolaylaştıran yenilik gördü. Bireylerin hayatını kolaylaştırmak adına yaşanan bu gelişmeler adeta kendi içinde birer devrim.

İnternetin bulunmasıyla ise deyim yerindeyse yepyeni bir dünyanın sayfaları açıldı. Temelleri 1950’li yıllarda atılan internet, 1989 yılında günümüzdeki halini aldı. Aslında değişimin de burada hızlanmayı başladığını söylesek yanlış olmaz.

Şimdilerde ise konuştuğumuz başka gelişmeler var. Blockchain teknolojisi, Web 3.0, metaverse ve diğerleri…

Wikipedia’da yazana göre Blockchain, “Kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesi” anlamına geliyor. Blockchain dediğimizde aslında her geçen gün adını daha sık duymaya başladığımız, bir kesimin sadece kripto varlıklarla sınırlandırdığı, aslında devasa bir teknoloji söz konusu. Bu teknolojinin hayatımıza getirdiği birçok yeni kavram var. NFT de onlardan biri. NFT, yani non-fungible token, özellikle 2021 yılının en çok konuşulan yeni kavramları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Evet! NFT sanatı dünyasına hoşgeldiniz!

Teknoloji basınını çok yakından takip etmiyor bile olsanız, son zamanlarda mutlaka “Dünyaca ünlü sanatçının NFT’si” X milyon dolara satıldı haberini en az bir kere görmüşsünüzdür. Şimdilik sokakta karşılaştığımız her 10 kişiden 9’u bu kavramı biliyor diyemeyiz. Ancak NFT, yakın zamanda, özellikle ünlüler dünyasının yönünü buraya çevirmesiyle birlikte çok daha bilinir bir kavram olacak.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir