Makaleler

Spotify müzik dinleme alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdi?

Evet itiraf ediyorum ben de bir Spotify hayranıyım. Yalnız kullanıcı olarak değil, büyüme yapılarına baktığınızda gördüğünüz growth hikayelerindeki hamlelerin, neredeyse hepsinin anlattığımız ve savunduğumuz sistematiklerle aynı hizada olduğunu gören, bu işe soyunmuş bir profesyonel olarak hayranım diyebilirim.

Can Taner 12 Mart 2015

Evet itiraf ediyorum ben de bir Spotify hayranıyım. Yalnız kullanıcı olarak değil, büyüme yapılarına baktığınızda gördüğünüz growth hikayelerindeki hamlelerin, neredeyse hepsinin anlattığımız ve savunduğumuz sistematiklerle aynı hizada olduğunu gören, bu işe soyunmuş bir profesyonel olarak hayranım diyebilirim. Bu tür anlatımlar genelde vurucu girişlerle başlar. Hatta başlıkta “Vay ya adamlar ne yapmış!” dedirtmek için “%360 büyüttüm” gibi tabirler yer alır ki bence bunlar yanlış anlamaya (!) çok açık yöntemler. Şaka bir yana artık bu tür yazıları, baymaya başlayan sayıda görmekteyiz. Ben işin gelişme noktalarına eğileceğim, merak etmeyin. Ama illa istiyorsanız alın size sayı: şu anda internet üzerinden bedava müzik dinlemeyi sağlayan uygulama olarak ün yapmış olan Spotify, tam 10 Milyar dolar değerinde. Evet evet, milyar, yanlış okumadınız. Tamam şimdi, doların son fiyatına bakıp hesap yapmayı bitirdiyseniz, konumuza dönelim.

Konuya dalmadan belirli bir kaynaktan direkt faydalanarak yazdığım yazıların hepsinde olduğu gibi yazının daha geniş, orijinal dilindeki ve benim yorumlamalarım olmayan versiyonuna buradan gidebilirsiniz. Ama neden böyle bir şey yapasınız ki değil mi?

Hikayemiz iki girişimcinin Stockholm’de (karıştıranlar için İsveç oluyor) bir apartman dairesinde fikir telakkisinde bulunmasıyla başlar. Tarih 2005 sonbaharı. Kahramanlarımız neredeyse tüm sonbahar boyunca havada fikir çarpıştırarak ne yapacaklarını bulmaya çalışmaktadırlar. Büyük ihtimalle de koca bir mevsim tek bir apartman dairesinde tıkılı kalan bu inatçı adamlar bol bol müzik dinlemek istemişlerdir. Fakat fark ettikleri şey, ne kadar basit ve genel bir “ihtiyaç” olduğu açıkça ortada olmasına rağmen, medya içeriğine ulaşmakta zorlandıklarıydı. İşte Spotify’ın temelleri bu noktada atılmış oldu.

Tamam romanvari anlatımımdan sıkıldığınızı hissedebiliyorum. Normal mod: açık. Spotify ilk çıkış yaptığı dönemde iki tür online müzik sağlama sistemi kullanılıyordu; iTunes gibi kullandıkça öde sistemleri, Pandora veya last.fm gibi bedava ancak zorunlu liste bazlı sistemler.  Spotify ise ürün olarak bu iki ucun arasındaki marja oturmayı hedefledi. Bunu sağlamak için zorunlu bedava, yüksek kalitede ve zorunlu liste yapısında olmayan bir deneyim yaratıldı. Böylece o ana kadar başka hiçbir alternatifin dolduramadığı bir boşlukta kendine ürün/pazar yerleşimini (ecnebice Product/market fit) sağladı.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir