Makaleler

Teknolojide planlı eskimenin savunması

Endüstriyel tasarım alanında, modern zamanların belki de en çok tartışılan kavramlarından biri olan planlı eskime, gerçekten de dev şirketlerin açgözlü büyüme politikalarından biri mi yoksa teknolojik gelişmenin itici gücü olarak mı değerlendirilmeli?

Eser Teker 14 Aralık 2016

Endüstriyel tasarım alanında, modern zamanların belki de en çok tartışılan kavramlarından biri olan planlı eskime hakkında belki de bugüne dek hiçbir şey duymadınız ama eminim elinizdeki akıllı telefonun her güncellemede daha da gelişmiş özelliklere sahip olacağını beklerken daha işlevsiz hale geldiğinin farkında olmalısınız. Planlı eskime gerçekten de dev şirketlerin açgözlü büyüme politikalarından biri mi yoksa teknolojik gelişmenin itici gücü olarak mı değerlendirilmeli?

Yaşadığımız dünyayı şekillendiren en önemli olay hiç kuşkusuz ki endüstri devrimi. 1700’lerin ikinci yarısında buhar gücünün kitlesel üretimde kullanılmaya başlanması ve bunun sonucu olarak kitlesel tüketimin hızla yaygınlaşması günümüzün sosyal, ekonomik, siyasi sistemlerinin temelini attı. Geçmişte elde ve basit atölyelerde sınırlı miktarlarda üretilen mallar kısa zamanda çok büyük ölçeklerde arz edilmeye başlandı ve insanlar taleplerini her geçen gün yükselttiler.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Yağız Basgıcılar

    Yazi icin tesekkürler. Asagidaki cümledeki ‘engellemedi’ ‘engelledi’ olacakti sanirim?

    ”1924 yılında kurulan ve Osram, Philips, General Electric gibi büyük üreticilerin de katıldığı Phoebus Karteli on beş yıl boyunca pazarda rekabeti düşürerek uzun ömürlü ampul üretimini kasıtlı olarak engellemedi.”

    Bu konuyu ben de okumustum, bu olusturulan kartel ya da konsorsiyorum ampul üreticilerine bir süre taniyor ve bu süre zarfinda sirketlerin geri ar-ge yaparak ampul ömrünü 1000 saate indirmesi sarti konuyor. Bu da günümüzde 1000 saat yanma garantisi olarak lanse ediliyor 🙂

    Ayni geri ar-ge calismasi külotlu coraplar icin de yapilmis. DuPont firmasi Nylon’u piyasaya sürdügünde cok dayanikli olan külotlu coraplar hic kacmadigi icin uyarlanarak bugünkü haline getirilmis…

    • Eser Teker

      İlginiz, beğeniniz ve haklı uyarınız için çok teşekkürler; gözden kaçabiliyor zaman zaman böyle küçük hatalar. Gerçekten de çok “derin” bir konu ve bahsettikleriniz gibi bir çok ilginç örnek var bu konuda; en azından kandırılmak yerine bilinçli olarak kabullenebiliriz planlı eskimeyi.

Senin İçin Öneriyoruz