İncelemeler

Mobil uygulama dünyasının genç yeteneği: Progressive Web Apps (PWA)

Mobil uygulamalar dünyasında yıldızı parlayan genç bir yeteneğimiz daha var: Progressive Web Apps (PWA). Google’ın her platformda duyurduğu ve bilinirliği her geçen gün artan Progressive Web Apps ile birlikte "Hibrit mi, native app mi?" tartışmasında yeni bir cephe daha açıldı. Bu yazımızda PWA, sağladığı avantajlar ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz.

Fatih Akgöze 25 Haziran 2018

Mobil uygulamalar dünyasında yıldızı parlayan genç bir yeteneğimiz daha var: Progressive Web Apps (PWA). Google’ın her platformda artık daha sık duyurduğu ve bilinirliği de her geçen gün artan Progressive Web Apps ile birlikte, “Hibrit mi, native app mi?” tartışmasında yeni bir cephe daha açılmış durumda. Bu yazımızda PWA, sağladığı avantajlar ve kullanımından bahsedeceğiz.

En baştan alalım: Nedir bu PWA?

PWA, modern web teknolojilerinin sağladığı yeni yetkinlikleri kullanarak, web sitenizi mobil cihazlarda birer native uygulama deneyimiyle kullanmanızı sağlıyor. JavaScript ile Service Worker üzerinde yaptığınız düzenlemeler, mobil cihazınızın bir çok yetkinliğine erişebilmenize olanak sağlıyor.

PWA tarafından geliştiricilere sunulan imkanlar oldukça etkileyici. Tıpkı native uygulamalarda olduğu gibi mobil cihazların bir çok özelliğine erişebiliyorsunuz. Örneğin;

  • Bildirim gönderebilir,
  • Kamera, mikrofon gibi donanımlara erişebilir,
  • Diğer uygulamalar arasında listeleyerek, tarayıcı kullanmadan uygulamaya erişebilir,
  • Çevrimdışı çalıştırabilirsiniz.

Google tarafından desteklenen PWA’ler, uzun süre sadece Chrome ve Android cihazlar sınırlı kaldı. Özellikle iOS’un 11.3 versiyonu ile birlikte PWA’lerin bir çok özelliği artık iPhone ve iPad cihazlarda da kullanılabilir hale geldi. Android SDK üzerinde PWA’lerle ilgili yapacağınız düzenlemeler ise, geliştirdiğiniz uygulamayı Google Play üzerinden erişilebilir olmasını sağlayabiliyor. Şu an Microsoft Edge‘de “Ana ekrana ekle” özelliği de kullanılabilir durumda. Chrome işletim sistemi de PWA’lerin tarayıcı üzerinden uygulama olarak yüklenip kullanılabilmesini destekliyor. Bazı duyumlara göre, yakın zamanda Windows uygulama dükkanına PWA’ler de eklenebilecek.

Tüm tarayıcıların desteğini almasıyla birlikte bu yıl PWA’in yükselişinin yılı olacağa benziyor. Her geçen gün adını çok daha fazla yerde duymaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Google I/O ’18 etkinliğindeki sunumların neredeyse yarısından fazlası PWA teknolojisine mutlaka bir noktadan dokunuyordu.

Biraz detaylandıralım: Web sitenizi nasıl PWA’e dönüştürebilirsiniz?

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz