Şirketler, kullanıcı merkezli ürünler oluşturmak istiyorlarsa, bir UX tasarımcısına ihtiyaçları var. Bu profesyoneller nasıl uygulama ve web ürünleri yapacaklarını bilirler. Bu tür ürünler yüksek bir dönüşüme ve hatta daha fazlasına sahip olur.
UX tasarımcısı olmayan bir şirket
Düzenli bir tasarım sistemi olan şirketleri her yerde tanırız. Bu şirketlerin internette veya mobilde varoluşu bir düzen ve ahenk içindedir. UX insan odaklı bir alandır ve UX alanının gücünü bir kez deneyimleyen şirketler kullanıcılarını okumayı bilir ve kararlarını bu çerçevede alır. Bu alanda şirketine katkıda bulunanlar yükselen grafiklerle, internette etkin bir varoluş ve haliyle de güçlü bir kullanıcı deneyimiyle ödüllendirilir.
“İyi tasarımın pahalı olduğunu düşünüyorsanız, kötü tasarımın maliyetine bakmalısınız.”
Ralf Speth
Başarılı bir UX tasarımcısı olmadan önce kat edilmesinde fayda bulunan bazı yollar mevcut: Tasarım alanında akademik eğitim, kanıtlanmış deneyim, güçlü portfolyo, online alınan ux sertifikası.
Peki ya UX tasarımcısı arıyoruz ilanı olmayan veya gerçekten UX tasarımcısı aramayan onlarca şirket ve iş arama ekranının sağ tarafındaki genişleyen kaydırma çubuğu?
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Bir aile toplantısında 7-60 yaş aralığındaki sevdiklerinize UX tasarımcısı olduğunuzu anlatmak mı yoksa UX kapsamındaki görevleri Developer çalışanlarının hallettiğini söyleyen bir CEO’ya UX’in önemini anlatmak mı?
Cevap değişken; hem de çok.
Bütün şirketlerin bir UX tasarımcısına ihtiyacı olduğunun garantisini veremem. Fakat ilgilendiğim kısım şu: Şirketler UX’in bünyelerine katacağı değerden haberdar mı?
“2050’ye kadar dünyada 100 milyon UX uzmanı olacağı tahmin ediliyor. Bu, dünya nüfusunun %1’ine karşılık geliyor.”
Nüfusun tamamının kullanıcı deneyimi gibi belli bir gruba hitap eden bir şeyle meşgul olmasını beklemek gerçekçi mi? Evet.
Çünkü geleceğin ekonomisinin itici gücü UX, her zaman belli bir gruba hitap edecek kadar gizli kalmayacak. Ne yazık ki hala bazıları UX nedir tam olarak bilmiyor veya UX alanını sadece renk paleti veya yazı tipi seçiminden ibaret görüyor. Bir CEO’ya neden bir UX ekibiniz yok diye sormadan önce (denedim, işe yaramıyor) bir UX tasarımcısı ne yapar ve UX bir şirket bünyesinde nerede durur gözatalım.
UX yeni değil
Aslında terim, 1990’ların başından beri, Donald Norman tarafından Apple için bilişsel bir bilim adamı olarak çalışırken ortaya atıldı . Don Norman, endüstriyel tasarım, grafikler, arayüz ve fiziksel etkileşim dahil olmak üzere bir kullanıcının bir ürün veya hizmetle ilgili deneyiminin tüm yönleriyle ilgileniyordu. Bir kullanıcının bir ürünle etkileşimde bulunurken nasıl hissettiğini belirleyen ve tüm farklı unsurları kapsayan “kullanıcı deneyimi” terimini buldu.
İşletmeler ve tasarımcılar birbirlerinden açıkça kâr edebilecekken bu verimli kazan-kazanı durduran ne?
Tasarımcılar yaratabilecekleri değerin farkında değil
Tasarımcılar altın değerindeki fikirlerini tasarımcı olmayanlara ifade edemiyor
Teknolojinin, insan odaklı tasarım ihtiyacını tamamen karşılayamacağı henüz anlaşılmamış
En basit tanımla UX tasarımcılarının temel ilkesi araştırma, analiz, fikir oluşturma ve test etmektir. Aynı zamanda onlar kullanıcıların avukatıdır ve tek dertleri sorunsuz bir deneyimi mümkün kılmaktır.
Bir UX tasarımcısı gerçekten ne yapar?
Son kullanıcıyı/müşteriyi savunur.
Geliştiriciler ve iş paydaşları arasındaki köprü olur.
Ürün veya hizmetin işletme ihtiyaçlarını karşıladığından emin olur.
Şirket vizyonuyla uyum içinde ilerler.
Sadık müşterileri koruyacak kararlar alır.
“Kullanıcıların istediği bir şeyi yaparsanız, yaptığınız veya yapmadığınız her ne olursa olsun, muhtemelen iyi olacaksınız. Ve kullanıcıların istediği bir şeyi yapmazsanız, yaptığınız ya da yapmadığınız her ne olursa olsun kötü.”
Yani her şirket kullanıcılarını önemsemeli mi? Cevap beklenir seviyede net: Evet.
Öyleyse bir UX tasarımcısını işe almak veya bir UX ekibi oluşturmak kullanıcılarını önemseyen bir şirket için olmazsa olmaz bir kaide: Özellikle bulunduğumuz insan-bilgisayar etkileşimli teknoloji çağında.
“İnsan becerilerini reddeden teknolojiler, bilgi ekonomisinde sürekli düşük üretkenliğin reçetesidir.” İnsan becerilerini reddeden sadece teknolojiler değil.
Bizim de robotlar gibi bazı programlamalarımız mevcut fakat insan odaklı gerçek deneyimler oluşturmak için önceden varolan programlamaları yeniden oluşturmanın zamanı gelmedi mi?