Collins Dictionary, NFT’yi 2021 yılının kelimesi olarak seçmişti. Dijital sanat eserinin ya da bir koleksiyon parçasının kime ait olduğunu kaydeden dijital bir sertifika olarak açıklayabileceğimiz NFT, 2021 yılının önde gelen kavramlarından oldu. Son 12 aya damgasını vuran bu kavram şimdilerde, birçok kurum ve kuruluşun, ünlü ismin ya da sade vatandaşın gündeminde. Sektörle uzaktan yakından ilgisi olan herkes, kendine NFT almak ve bu trendi kaçırmamak için gözünü dört açmış durumda.
NFT dediğimiz üç harften oluşan bu kavram, aslında devasa, uçsuz bucaksız bir okyanus. Nasıl okyanuslarda şimdiye kadar hiç tanımadığımız, varlığından bile haberdar olmadığımız birçok deniz canlısı varsa, NFT’nin kanatları altında da bir o kadar yabancı olduğumuz farklı kavramlar var.
Bu haftaki yazıda sizlerler NFT okyanusuna bir dalış yapıyoruz ve buradaki kavramları, en azından bir kısmını en anlaşılabilir şekilde mercek altına alıyoruz.
NFT terimleri sözlüğü
OpenSea (OS)
2018 yılında başlatılan OpenSea, 4 milyondan fazla varlığa ve 135’ten fazla DApp’e sahip en büyük NFTpazaryeri. Bu yüzden NFT camiası için oldukça önemli bir platform. OpenSea yerine topluluk buna OS de diyebiliyor. Eğer, bazı yazışmalarda OS’yi görürseniz, orada bir pazaryerinden bahsedildiğini anlayabilirsiniz.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
AB, Art Blocks‘un kısaltması. Tabii buradaki terim bir NFT koleksiyonu ya da bir tür NFT sanatı değil. Art Block aslında Ethereum blok zinciri üzerine kurulmuş bir dijital sanat platformu.
Bot
Bot, aslında internetin hayatımıza girdiği zamanlardan beri aşina olduğumuz bir kelime. Belirli bir eylemli gerçekleştiren otomatikleştirilmiş yazılım olarak tanımlayabiliriz.
BSC
BSC, Binance Akıllı Zinciri’ni (BinanceSmartChain) ifade eden bir kısaltma. Ethereum ağının bir alternatifi diyebiliriz. PancakeSwap gibi bazı DeFi platformları , çok daha düşük işlem ücretlerinden yararlanarak BSC’yi kullanıyor. Ağın arkasında ise dünyanın lider kripto para borsalarından biri olan Binance yer alıyor.
Multisig
Multisig de bir kısaltma. Multi-signature wallet’ın kısaltması olan kelime, oara taşımadan önce bir işleme birden fazla imza gerektiren bir cüzdan olarak tanımanabilir. DAO’larda sık kullanılır.
Right-Click, Save As
Bu terim, NFT’leri anlamayan ve değerine inanmayan biri için bir argüman olarak kullanılıyor. Aslında tam cümlesi şu: “Görüntüyü sağ tıklayıp kaydedebilirken, insanların bu jpeg’ler için milyonlarca dolar ödemesini sağlayamıyorum?!”
Whale (Balina)
Milyonlarca dolarlık portföyü olan veya bir NFT koleksiyonunda büyük miktarda NFT’ye sahip olan kişilere whale yani balina deniyor. Balinaların gelecekteki yatırım kararlarının bir göstergesi olarak ne alıp sattığını görmek için balinaların cüzdanlarını takip eden birçok insan var.
YOLO
“Sadece bir kez yaşarsın” cümlesinin İngilizce kısaltması olan YOLO, gelecek kaygısı olmadan şimdiki anın tadını çıkarmanız gerektiği görüşünü ifade ediyor. Aynı zamanda, çok fazla düşünmeden çok riskli yatırım kararları almaya istekli bazı kişilerin yatırımcı zihniyeti de denebilir.
Minting
Bir NFT eserinin blok zincirinin bir parçası haline geldiği sürece Mint ya da Minting deniyor. Bir varlık, blok zincirine konulduğu anda artık token olarak basılır ve değiştirilemez.
MetaMask (MM)
NFT platformlarında işlem yapacağınız zaman bir cüzdan sahibi olmanız gerektiğini unutmayın. Burada önde gelen isimlerden biri de MetaMask. OpenSea, Rarible ve Axie Infinity gibi NFT uygulamalarında Ethereum tabanlı bu cüzdanı kullanmak mümkün.
Ape in
Ape in genellikle çok fazla araştırma yapmadan, yeni bir NFT ya da kripto para satın almak için aceleci davranan kişilere deniyor. Bu ismin geldiği yer ise ‘Maymunlar birlikte güçlü’ meme’i. Burada hemen bir uyarı da yapalım. Ne satın aldığınız konusunda derinlemesine bir araştırma yapmadan bu denize dalmayın.
Copy Cat
CopyCat aslında mecazi bir kelime öbeği. NFT dünyasında da başka birinin fikirlerini kopyalayan kişi anlamına geliyor. Popüler bir projeyi kopyalayan kişilere de copy cat deniyor. Tanımdan da anlaşılacağı gibi copy cat, topluluk tarafından hoş karşılanmıyor. 🙂
DAO (Decentralized Autonomous Organization)
DAO’nun açılımı Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon yani Decentralized Autonomous Organization. Bir kişi ya da kuruluş tarafından yönetilemeyen DAO’ların kuralları ve yönetimi blok zincirindeki akıllı sözleşmelerde kodlu oluyor ve DAO üyeleri tarafından oylanmadıkça değiştirilemiyor. NFT projelerinden elde edilen gelirle DAO hazinesi kuruluyor. Ayrıca topluluk, gelecekte proje yönünü nasıl kullanacaklarına yine birlikte karar veriyor. Burada en önemli örneklerden biri olarak Decentraland DAO’yu gösterebiliriz.
Degen
Dejenere (Degenerate) kelimesinin kısaltması olan Degen, çoğunlukla riskli işlemler yapan kişilere denir. Kripto özelinde bakacak olursak, durum tespiti yapmadan NFT’lere yatırım yapan kişilere Degen diyebiliriz.
Delist
Delist kelimesini hem kripto para piyasasında hem de onunla çok yakından ilişkili NFT dünyasında kullanıyoruz. Satılan bir NFT’nin listelenmesini iptal etmek için delist kelimesi kullanılıyor. Bir pazaryeri ya da bir borsa daha önce listelediği ürünü delist ederek listeden çıkarabilir.
GM
‘Goodmorning‘ yani günaydın kelimesinin kısaltması olan GM, topluluk tarafından çok sık kullanılıyor. Özellikle NFT’lerle ilgili Twitter sohbetlerine ya da Discord konuşmalarına girerseniz oradaki kişilerden GM’yi sıklıkla duyabilirsiniz. Bir selamlaşma şekli de diyebiliriz.
GMI
Kısaltma demişken sıra GMI’da. GMI da ‘gonna make it’in kısaltması. Bunu Türkçeye ‘başaracak’ şeklinde çevirebiliriz. Peki bu nerede kullanılıyor? Yapılan yatırımların büyük getirileri olacağına inanıldığı durumda kullanılıyor diyebiliriz.
PFP
NFT sahibi kişilerin büyük çoğunluğu sosyal medyadaki profil resimlerinde bu NFT’leri kullanılıyorlar. PFP de ‘profil resmi’nin kısaltılmış hali.
Wen Lambo
Kişiler, bir NFT’nin ne zaman yükseleceğini merak ettiğinde bu öbeği kullanıyor: WenLambo. Yani, “Bu bizi ne zaman Lamborghini satın almaya yetecek kadar zengin yapacak?” Aslında bu ifadenin biraz geçmişine gidersek, kendisinin Bitcoin’in ilk günlerinden beri kullanıldığını söyleyebiliriz. WenLambo yerine kullanılan bir diğer ifade de Wenmoon.
Floor price
Herhangi bir NFT kategorisindeki en düşük NFT fiyatını görmek için floorprice kısmına bakmak gerekiyor. Ayrıca bir diğer terim de ‘buy the floor’, bu da bir NFT’yi en düşük fiyattan almak olarak açıklanabilir.
ERC-721
Benzersiz ve değiştirilemez belirteçlerin oluşturulmasına olanak sağlayan standardın adı ERC-721. ERC-721 ve ERC-20’yi birbiriyle karıştırmamak gerekiyor. ERC-20, takas edilebilir tokenların basımı için kullanılan bir standart. NFT tarafı için ERC-721 kullanılıyor.
Burning
Bir NFT’den kurtulmak istendiği zaman yakım işlemi yapılıyor. Bu yakım işlemine de burning deniyor.
Solidity
Solidity, Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeleri için kullanılan bir programlama dili. “Güvenli Birlikte Çalışabilir Veri Pazarı” anlamına da geliyor. Akıllı sözleşmeler yazmak için kullanılan Solidity, Java ve Python gibi üst düzey bir dil.
CAT
Ethereum’daki en popüler NFT’lerden biri olan CryptoKitties’in kısaltmasıdır. Açılımı ise Cryptocollectible Asset Token.