Makaleler

Okullarda ne öğrenmiyoruz?

Notlar yükselsin, pekiyiler alınsın, öğretmenlerin gözdesi olunsun, özgüvenler tavan yapsın, geleceğe umutla bakılsın... Peki manzara bu kadar iyiyken, mezun olur olmaz neden sudan çıkmış balığa dönüyoruz dersin?

Cansın Bozoğlu 03 Ağustos 2018

Derslerine çalış, sınavlara gir, iyi bir liseyi kazanmaya çalış, liseye git, sınavlara hazırlan, iyi bir üniversiteye gir, mezun ol, iş bul ve para kazanmaya başla, faturalarını öde.

Eğitim aldığımız süre boyunca notlarımızın iyi olması gerekiyor ki, iyi üniversitelerde okuyabilelim. Üniversiteye girdiğimizde de çalışmak, sınavlarda başarılı olmamız gerekiyordu ki, güzel bir notla mezun olalım veya yüksek lisansa giriş şansımız yükselsin, çünkü okullarda önemli olan bize öğretilenleri ne kadar iyi anlayıp uyguluyor olduğumuz. Peki ya öğretilmeyenler ama bizim etkili kullandığımız diğer yetiler, bizi iş hayatımızda ne kadar başarıya götürür?

“İşinde o kadar iyi değil ama ağzı laf yapıyor”

İnce beceri, ince yetenek, teknik olmayan beceri, sosyal beceri… Günümüzde birçok çevirisi olan ama aslında eğitim sistemi içerisinde yer almayan birçok konu mevcut ve bu yazı, sadece iş hayatımda değil, hayatımın her anında ihtiyaç duyduğum, kendimi geliştirmeye çalıştığım ve ben olsaydım eğitim sisteminde mutlaka olması gerekirdi dediğim gözlemlerimden oluşmakta. Sadece üniversitede değil, ilkokuldan itibaren çocukların kendilerini en iyi ve en açık şekilde anlatmalarına, hayatlarındaki her durumda doğru soruları sorabilmelerine, durumları veya problemleri doğru şekilde analiz edebilmelerine, güzeli çirkinden, kullanışlıyı gereksizden ayırmalarına ve hatta en önemlisi ‘insanı’ anlamalarına yardımcı olacak o ince becerilerden (soft skills) ve bu becerilerin bize ne kazandırabileceğinden bahsedeceğim.

İnce beceriler sizi, iş ve kişisel hayatınızda daha mutlu ve başarılı yapabilir, çünkü başarılı, göz önünde biri olmanız, ağzınızın laf yapıyor olmasında değil, karşınızdakini anlayabilmenizde ve kendinizi iyi anlatabilmenizde yatıyor.

“Soft Skills get little respect, but will make or break your career.”

Peggy Klaus

Okullarda müfredata dahil olması gerektiğini düşündüğüm ve sizi iş hayatınızda daha başarılı kılacak 6 ince beceri nedir?

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir