Röportajlar

Bilge Narin: “Kadınlar beceremediği için yapamıyor anlayışı hakim… Bu hatalı bir önerme.”

Mikrofonu tasarım teknoloji odaklı iş ve akademik alanlarda üretim yapan kadınlara yönettiğimiz serimiz "Dijital Dünyanın Kadınları"nın altıncı bölümünde konuğumuz Bilge Narin. Yeni medya, internet gazeteciliği, robot gazetecilik, gazeteciler için programlama dili ve veri görselleştirme alanlarında sektör ve akademik dünya arasında bir köprü kurmak isteyen Narin ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Alkan Dalkılıç 08 Ekim 2018
bilge-narin

Bize biraz kendinden ve şu an çalıştığın işten/projeden bahsedebilir misin?

Doktora ve yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda tamamladım. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları programında ikinci yüksek lisans eğitimimi ise 2017 yılında bitirdim. 15 Mart 2017 – 15Mart 2018 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Massachusetts Üniversitesi/Amherst’te doktora sonrası araştırmacı olarak bulundum. 2010 yılında Slovenya / Ljubljana Üniversitesi’nde ECREA tarafından düzenlenen doktora yaz okuluna katıldım. 2005-2010 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde İletişim Daire Başkanlığı’nda “Basın ve Tanıtım Uzmanı” unvanıyla görev yaptım. 2010-2012 yılları arasında İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştım ve hala Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde araştırma görevlisi doktor olarak görev yapıyorum. Zihin haritalama ve gazeteciler için programlama dili konularında çeşitli sivil toplum kuruluşları ile ücretsiz atölyeler düzenliyor ve akademik olarak yeni medya, internet gazeteciliği, robot gazetecilik, gazeteciler için programlama dili, veri görselleştirme ve yeni medya etiği alanlarıyla ilgileniyorum.

Peki tüm bu yoğunluk arasında sabah uyandığında ilk yaptığın şey / seni hayata karşı motive eden unsur hangisi?

Yeni bir şeyler öğrenme isteği. Günümü gazetecilik ve teknoloji ile ilgili bir şeyler karıştırmadan, öğrenmeden bitirmemeye çalışıyorum.

Çocukluk yıllarında da teknolojiyle ilgili miydin? Ailen bu duruma nasıl bakıyordu?

Açıkçası benim teknolojiye olan tutkum çok sonradan gelişti. Her zaman iyi bir içerik üreticisi olmayı önemsedim. Benim için iyi bir haber yazmak, öykü yazmak, makale yazmak onu tasarlamaktan daha önemliydi. Akademik yaşama atılınca, özellikle habercilikte içerik kadar onu nasıl sunduğumuzun da önemli olduğunu gördüm. Büyük veri çağında yazdığımız şahane bir içerik, eğer teknolojik yollarla görünür kılınmazsa yok olup gidiyor. İçerik ve sunumun bir bütün olduğunu fark edince de veri görselleştirme, evrensel tasarım ilkeleri, sayısal uçurum gibi konulara yöneldim.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et