Çoğumuz, günümüzün önemli bir kısmını internette geçiriyoruz. Ve şanslıyız ki, kullanıcı deneyimi, tasarımın önemli bir parçası haline geldiği için internetteki deneyimimiz son yıllarda biraz daha iyi hale geldi. Fakat, her zaman harika bir deneyim yaşayabilmemiz, tabii ki mümkün olmuyor.
Kullanıcı için can sıkıcı deneyimlerden en önemli 5 tanesine gelin birlikte göz atalım.
Üyeliktenayrıldıktan sonra ana sayfaya yönlendirilmek
Bir zamanlar, bir sitenin e-bülten’ine abone olduğunuz fakat sonrasında gelen kutunuza her hafta düşen e-bülten’lere hiç bakmadığınız olmuştur. İşte ben de bunu yaşadığım bazı markaların e-bülten listesinden çıkmak üzere harekete geçtim. Çoğu e-postada süreç gayet basit işliyor. E-postanın alt kısmında saklanan “Abonelikten Çık” bağlantısını bul, tıkla ve tipik bir “Ayrılmanıza üzüldük” yazan onay ekranı gör.
Evet, gayet net. Ama aldığım e-postalardan birinde bu bağlantıya tıkladığımda, konunun orada kapanması ne yazık ki pek mümkün olmadı. Onay ekranının beni otomatik olarak anasayfaya yönlendirmesi, hem kullanıcıyı tekrardan kazanıma yönelik bir hareket olmadı, hem de gayet can sıkıcı bir deneyim sundu.
Üstünde yeteri kadar düşünülmemiş stratejilerden biriydi.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Yayınlanma tarihini koymama (ya da derinlere saklama)
İçerikle birlikte, o içeriğin hangi zamanda yayınlandığına dair tarihi koyma konusu sanırım hala tartışılan konulardan biri. Tarih koyulursa eski içerikler gözardı edilebilir mantığı ile tarih koymamak veya tarihi sitenin en görünmez yerine gizlemek kullanıcıyı yoran bir kurguya neden oluyor. Ancak, kullanıcı için bu tarihler hayati olmasa bile bazen çok önemli olabilir. Eğer sürekli gelişen bir konuda (mesela: UX, teknoloji) araştırma yapıyorsanız, o konudaki bilgiler yıla göre büyük değişiklik gösterdiği için, işte o koyulmayan tarih sizin için büyük önem taşıyabiliyor.
Bu makalede en alta gizlenmiş yayınlanma tarihini bulmak için 2-3 kez bakmanız gerekebiliyor.
Galeri kullanımı
İçeriğe bakarken; tıkla/dokun/bekle/oku adımlarını sürekli tekrar etmek can sıkıcı olabiliyor. Tamamını, aynı anda görmeyi arzu ettiğiniz bir deneyim yaşamak istemeniz de gayet mantıklı olur. İçerik, kısa bir listeden oluşuyorsa, evet bu sorun yaratmayabilir fakat karşınızda 100 filmlik bir liste olduğunu düşünün. Bu filmlerden her birinin özet açıklamasına ancak tıklayarak ulaşabiliyorsanız, 20. filme geldiğinizde intiharın eşiğine de gelmiş olabiliyorsunuz. Özellikle zamansızlıktan şikayet ettiğimiz bir ortamda yaşarken, insanlara vakit kazandırabilecek iyi deneyimler sunmak yerine, vakitlerinden çalıyorsanız, pek tercih edilecek tarafınız da kalmıyor demektir.
Otomatik yürüt
Bir video izledikten sonra diğer videonun otomatik olarak başlaması olsun, herhangi bir siteye girdiğinizde, otomatik olarak bangır bangır oynamaya başlayan bir video olsun, hiçbir zaman iyi bir deneyim sunmadığına inanıyorum. Her ne kadar otomatik yürütmeyi kapatma tuşunu bulmak kolay olsa da, çoğu kişi otomatik olarak oynamaya başlayan videoların rahatsızlık verdiğinden yakınıyor.
Eğer bu özelliği faydalı bulan az sayıda kullanıcı varsa, yine de varsayılan olarak otomatik yürütmeyi kapalı yapıp, isteyen kullanıcıların kendilerinin açmasına imkan tanımak daha iyi olabilir.
Gereksiz adımlar
Hemen her videoda tam ekran izleme seçeneği vardır. O düğme, tıkladığınızda, kendinden bekleneni yapar. Dolayısıyla video çalmaya başladıktan sonra şöyle bir mesaj görmek sizi şaşırtabilir:
Bu mesajın verilmesinin gayet geçerli bir nedeni olduğunu bilsek bile – istemeden kullanıcıyı tam ekrana geçirerek şaşırtan e-dolandırıcılık saldırılarını engellemek için kullanılıyor – kullanıcı için çok dikkat dağıtıcı olabiliyor. Çoğu durumda, kalıcı bir pencere açılır ve bildirimin kaybolması için kullanıcının bir şey yapması gerekecektir.
TV’ye bağladığım bilgisayarımdan, online bir film açtığımda, filmi sorunsuzca açtığımı düşünüp her seferinde koltuğuma uzanıyorum, ardından bu bildirim çıkıyor ve tekrar kalkıp bildirimi kapatmam gerekiyor. Anlatırken bile yoruldum.
Kullanıcı zaten tam ekran görünümünü kullanmak istediğini belirttiği için, bu fazladan mesaja gerek yok. Ancak, kullanıcı bunu açıkça istememiş ise muhtemel bir e-dolandırıcılık saldırısına dair microcopybir bildirim oldukça yerinde olur (ve takdirle karşılanır).
Kullanıcıların (ve işletmenizin) ihtiyaçlarını karşılayan harika bir deneyim yaratmak, denge gerektirir. Doğru yapabilmek için kullanıcılarınızın sitenizde neyi sevdiğini (ve sevmediğini) devamlı değerlendirmeniz gerekecektir. Piyasada daha rekabetçi hale geldikçe kullanıcı deneyimi de belirleyici bir rekabet avantajı haline geliyor. Hangi (küçük ve büyük) deneyimlerin kullanıcılarınızı rahatsız ettiğini anlamak, olumlu bir müşteri deneyimi inşaa etmek için ihtiyaç duyacağınız güven ve sadakati kurmanızı sağlayacaktır.