Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Projelerde herhangi bir sorunun çözümü için, izlenecek yolları en sade biçimde göstermek oldukça önemlidir. Bunu en iyi şekilde akış şemaları ile yapabiliyoruz. Peki bu şemalarda kullanılagelen temel semboller ve kullanım alanları neler?
Projelerde herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yolların sembollerle ifade ediliş biçimi olan akış şemalarıyla ilgili temel bilgilere değinmiştik. Bu yazımızda ise akış şemalarını, şema haline getiren sembollerden ve bunların nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz.
Semboller akış şemalarının temel yapı taşları. Bu nedenle yanlış kullanımları, okuyanlar için kafa karışıklığı yaratabilir. Özellikle çok katmanlı projelerde detaylı ve uzun bir akış oluşturulacağı için sembollerin yerinde ve doğru kullanımı daha kritik hale geliyor. Genelde, işlem ve karar ifade eden temel semboller bilinir ve kullanılır ama aslında şemanızı çok daha anlamlı hale getirecek çok çeşitli semboller var.
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Başla & Dur: Akış şemasının nerede başladığını ve nerede bittiğini göstermek için kullanılır. Sembolün içine “Başlangıç” ve “Bitiş” gibi ifadeler eklerseniz şemanın daha anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz.
İşlem: Aritmetik, analitik ya da mantıksal herhangi hesaplama ya da atama işlemi yapmak için kullanılır. Sembol içerisine akışın o adımına gelindiğinde uygulanması gereken işlem ifadeleri yazılır.
Veri (Girdi / Çıktı): Bilgi girişlerini ya da elde edilecek sonuçları gösteren semboldür.
Karar: Bu sembol akışta her zaman kapalı uçlu bir soru sormak için kullanılır. Sorunun cevapları ‘Evet’ ya da ‘Doğru’ ve ‘Hayır’ ya da ‘Yanlış’ olarak iki farklı kararı temsil eder. Akışta kafa karışıklığını önlemek için karar sembolünden çıkan okların üzerinde hangi cevabı temsil ettiği yazılmalıdır.
Belge: Akış sırasında kullanıcıya yansıtılacak belge ya da raporu gösterir.
Depolama: Depolanacak veriyi ve tutulacağı ortamı belirtmek için kullanılır.
Veri ambarı: Bilgisayarın hard diski gibi doğrudan erişilebilen veri ambarını temsil eder.*
İç depolama: Programlama için çizilen akış şemalarında hafızada tutulan bilgiyi ifade etmek için kullanılır. Genellikle lokal bilgisayarlardaki belleği temsil eder.*
Teyp Kütüğü: Manyetik bant şeklinde olan bu sembol bir dizi halde saklanan bilgiyi ifade eder.*
Manuel girdi: Kullanıcı tarafından manuel olarak sistemde alınacak aksiyon adımlarını anlatır.
Önceden tanımlı işlem: Daha önceden çizilmiş olması gereken bir akış şemasını ifade eder; daha fazla detay için bu akış şemasına referans verilebilir.
Hazırlık / Döngü: Hazırlık evresini anlatan her türlü işlemi ya da tekrar edecek bir sürecin başlangıcını göstermek üzere kullanılır. Çalışmak üzere hazırlanan ve gerçekten çalışan adımları birbirinden ayırmaya yarar.
Bekleme: Süreçteki gecikmeye veya bekleme süresine işaret eder.
Bağlantı: İki farklı akışın birleşme yerini gösterir. Uzun ve detaylı akış şemalarını birbirine bağlamada kullanılır; aynı ya da farklı sayfadaki bir akışa yönlendirme yapar.
* Çok sık kullanılan bir sembol değildir.
Kendi projelerimizde akış şeması çizerken en çok kullandığımız sembolleri yukarıdaki tabloda listeledik. Elbette akış şeması sembolleri bunlarla sınırlı değil. Özellikle yazılım programlamalarında ve üretim süreçlerini ifade etmek için sıkça başvurulan akış şemalarında farklı sembol kullanımlarına rastlamak mümkün.
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Kapat