Makaleler

Zihin haritaları ve etkili kullanım alanları

Beynimizin sıra dışı işlevlerini etkili bir biçimde kullanabilmek harika olurdu. Bu harika becerileri ortaya çıkarmak için kullanılan yöntemlerden biri olan zihin haritalama tekniği, etkili şekilde kullanılabildiği takdirde hayatımızın her anında bize yardımcı olabilecek eşsiz bir araç.

Zeynep Baltalıoğlu 26 Eylül 2016

Beynimizin sıra dışı işlevlerini etkili bir biçimde kullanabilmek harika olurdu. Bu harika becerileri ortaya çıkarmak için kullanılan yöntemlerden biri olan zihin haritalama tekniği, etkili şekilde kullanılabildiği takdirde hayatımızın her anında bize yardımcı olabilecek eşsiz bir araç. Bu aralar hafızamı diri tutabilmek için okuduğum kitapları haritalandırmaya çalışırken, neler hatırladığıma şaşırdım ve bu konu üzerinde biraz araştırma yapmak istedim.

Zihin haritasının kısa tarihi

Diyagramların bilgiyi dallara ayırarak ve dairesel hareketler kullanarak haritalandırması yüzyıllar öncesine, Romalılara dayanıyor tabii ki. Daha sonraki dönemlerde Leonardo DaVinci gibi sanatçılar, düşünürler, mühendisler disiplinlerinde haritalandırma yoluna gitmişler ve 1960’lı yıllarda Tony Buzan tarafından günümüzdeki anlamıyla zihin haritası terimi ortaya konulmuş. Bu tür haritalamanın ilk örneklerden biri olarak gösterilebilecek diyagramlardan biri 3.yüzyıl düşünürlerinden Porphyry tarafından oluşturulan Aristotales’in kategorileri imiş.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
    Keşfetmeye Devam Et