Kolay İK: “Mutlu kullanıcılar, mutlu bir takımla mümkün”
Wired tarafından hazırlanan Europe’s 100 Hottest Startups 2017 listesine adını altın harflerle yazdırarak İstanbul merkezli en gözde 10 girişim arasında yerini alan Kolay İK’nın girişimcilik hikâyesini, benimsedikleri kültürü ve iş hedeflerini, kurucu ortaklar Efecan Erdur, Gizem Sevinç ve Çağlar Yalı’dan dinledik.
Şirketlerin personel yönetimi süreçlerini kolaylaştırmak ve bu süreçlerle ilgilenen çalışanların iş yükünü en aza indirmek amacıyla Temmuz 2014’te kurulan Kolay İK, bulut tabanlı bir personel yönetimi ve insan kaynakları yönetim platformu. Bugün 28 kişiye ulaşan takım, piyasanın en verimli ve ulaşılabilir personel yönetimi aracı olma hedefiyle yaptığı atılımlar sayesinde, Wired tarafından hazırlanan Europe’s 100 Hottest Startups 2017 listesine adını altın harflerle yazdırarak İstanbul merkezli en gözde 10 girişim arasında yerini aldı. SHERPA olarak bizim de kullanıcısı olduğumuz Kolay İK’nın hikâyesini, benimsedikleri kültürü ve iş hedeflerini, kurucu ortaklar Efecan Erdur, Gizem Sevinç ve Çağlar Yalı’dan dinledik.
Sizi Kolay İK’yı kurmaya ya da bu girişime katılmaya iten ne oldu?
Bir çalışan olarak şirket ortamı günlük hayatımızın neredeyse yarısını kaplıyor. Durum böyleyken işte mutlu olmak dolaylı olarak hayatta da mutlu olmamızı sağlıyor. Kolay İK’nın kuruluşundan itibaren temel amacımız, şirketlerle çalışanları arasında bir köprü kurmak ve böylelikle şirket-çalışan bağını en güçlü hale getirerek herkes için keyifli bir ortam sağlamak.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Efecan Erdur: Fikir aklıma ilk geldiğinde zaten şirketlerin kullandığı birçok standart bir insan kaynakları yazılımı vardı. Ama hepsi çalışanların verilerini saklamaktan başka bir şey yapmayan, eski model yaklaşımlara sahip araçlardı. Hedefimiz hem çalışanlarla yöneticileri aynı platforma toplamak hem de tüm bu veri akış süreçlerini daha verimli hale getirmekti. Bu düşünce de Kolay İK’nın temel misyonu haline geldi.
Gizem Sevinç: Öncelikle fikri çok sevdim. Problem çok gerçekti ve çözüme giderken kullanacağımız yöntemler bu ekosistem için devrim niteliğinde olacaktı. Getireceği sonuçlar ve insanların günlük işlerine etkisi beni en çok heyecanlandıran şeyler oldu. Bunun yanında, ilk günden beri istediğim diğer bir şey, birlikte iş yapmaktan zevk aldığım bir takım kurmak ve başarıya giden yolda kol kola yürümek, ki öyle de oldu.
Çağlar Yalı: Kariyerim PayPal’da başladı. PayPal’da ülkedeki girişimcilerin neredeyse tamamıyla tanışma ve iş modellerini öğrenme şansınız olduğu için, PayPal’ın çalışanları girişimci olmaya iten bir yapısı var. Bu nedenle, uzun zaman önce girişimci olmaya karar vermiştim. Sonrasında ise, bankaların ve özellikle kobilerin dijitalleşmesi ile ilgili projeler yaptım. Bu süreçte Efe ve Gizem ile tanışınca, Kolay İK gibi büyüyeceğinden ve benim katkı sağlayacağımdan emin olduğum bir projeye kurucu olarak katılmakta hiç tereddüt etmedim.
Ürününüz piyasaya ilk çıktığında kullanıcılarına vaadi neydi ve güncel versiyonunuzda bu vaadin neresindesiniz? Her iki versiyonun benzer ve farklı yönleri neler?
Kolay İK ilk çıktığında, insan kaynakları çalışanlarını kağıt işinden kurtarıp onları dijitalleştirecek bir ürün sunma amacındaydık. Bugün bu düşüncemizden çok uzaklaşmış değiliz. Bir yandan da insan kaynakları sorumlusu ile tüm çalışanlar arasındaki iletişimi (kağıt işleri, izin talepleri, özlük dosyalarının takibi vb.) kolaylaştırırken, diğer yandan da personel finansmanına dair sorunları çözüyoruz (bordrolar, avans takibi, maaş ödemeleri, otomatik emeklilik sistemine katılım, yemek kartı yönetimi vb.). Bunları desteklemek için de ana özelliklerimizin daha kolay kullanılması için farklı firmalarla entegrasyonlara ve iş birliklerine yöneliyoruz (bankalar, finans kuruluşları vb).
Wired tarafından açıklanan “Avrupanın En Gözde 100 Girişimi” (Europe’s 100 Hottest Startups 2017) listesinde yer aldınız. Bu başarı Kolay İK için ne ifade ediyor?
Efecan Erdur: Kolay İK olarak her zaman tek amacımız, daha verimli bir insan kaynakları platformu olmak. Yaptığımız her işi ve ortaklığı, verdiğimiz her stratejik kararı ve hedefi bu doğrultuda veriyor, tüm başarı ve başarısızlıklarımızı bunlara göre ediniyoruz. Elbette Wired gibi dünyanın en önemli teknoloji ve iş dünyası dergisi tarafından Türkiye’nin en iyi 10, Avrupa’nın en iyi 100 girişimi arasında gösterilmek inanılmaz gurur verici bir sonuç. Kolay İK’nın şu anki takımıyla daha da iyilerini başaracağımıza inanıyorum.
Çağlar Yalı: Wired’ın listesine girmemiz, kurulduğumuz günden beri koyduğumuz hedefleri başarıyla gerçekleştirdiğimizi gösteriyor. Ürünümüzü başarıya götüren dört faktör oldu; doğru takım, uyumlu çalışma ortamı, iyi ürün ve mutlu kullanıcılar. Şu anda ürünümüzü bu doğrultuda geliştirerek daha çok kullanıcıya ulaşırken, Kolay İK’yı globalde de kullanılacak hale getirmek istiyoruz.
Kolay İK’nın kısa vadede yol haritasında neler var? Kullanıcılarınızı neler bekliyor?
İnsan kaynakları sorumlularının ve şirket çalışanlarının hayatını kolaylaştırma amacındaki kilit nokta mükemmel bir kullanıcı deneyimi. Yakın zamanda Kolay İK’nın kullanıcı deneyiminde radikal değişikliklere gideceğiz. Hem bizim hem de kullanıcılarımız için hayat daha kolay olacak diyebiliriz. Bunun yanında, özellikle “Uygulamalar” sekmesi kullanıcılarımızdan gelen geribildirimlerle her geçen gün daha da büyüyor ve farklı özellikler ekleniyor. Burada hem bizim hazırladığımız uygulamaları, hem yaptığımız entegrasyonları, hem de çözüm ortaklarımızın Kolay İK ile beraber geliştirdikleri özellikleri görebileceksiniz.
Kendisi de bir SaaS olan Kolay İK, ürün tasarımı, yazılım geliştirme ve müşteri hizmetleri gibi süreçlerde hangi SaaS’ları kullanıyor?
Kolay İK olarak bir yazılım ihtiyacımız olduğunda ilk olarak SaaS olarak var mı diye bakıyoruz ve varsa mutlaka SaaS olarak kullanıyoruz.
Intercom: Kullanıcı iletişimi ve bilgi bankası Jira: İş ve proje takibi Confluence: Dokümantasyon ve şirket içi belgeler 1Password: Şifre saklama ve paylaşımı Moz: SEO takibi ve içerik optimizasyonu Hotjar: Kullanıcı analizi Moqups: Wireframe ve prototipleme Pipedrive: Müşteri ilişkileri Google Apps: E-posta ve dosyalama Paraşüt: Ön muhasebe ve faturalandırma Knowlium: Finansal takip Zeplin: Uygulama tasarımlarımızı mükemmelleştirme
Sabahları sizi yataktan kalkmanız için motive eden şey ne?
Yapacağımız pek çok güzel şey var. Sadece bunları bile daha iyi nasıl yapabiliriz diye düşünmek ofise gitmek için yeterli motivasyon oluyor. Bir de üstüne tüm bunları keyifli ve zeki bir takımla yapıyor olmak var. Bunlar fazlasıyla yeterli bir motivasyon.
Kolay İK’yı kurarken ne yaptığınıza, planınıza, ticari stratejinize ve nasıl para kazanacağınıza ne kadar hakimdiniz?
Sıfır. Hatta belki abartıp negatif bir sayı da söyleyebiliriz. Yola çıktığımız ilk günden bu yana 3 yıla yakın süre geçmiş. Bizim bu süreçte her gün yeni şeyler öğrenme ve deneme şansımız oldu. Elbette bunca yıldan sonra yaptığımız işi en iyi bilen şirketlerden biriyiz. Hem şirket olarak hem de takımdaki her bir kişinin tekil yetkinlikleriyle daha da iyileştireceğimiz ve geliştireceğimiz birçok şey olacak.
Şirketinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz? (Evet, çok alışılageldik bir soru fakat soruyu kendinize sorarak yanıtlamanızı rica ederiz.)
İlk günden bu yana temel amacımız, çözüm sunduğumuz problemleri en iyi şekilde çözebilmek. Şu anda mevcut özelliklerimizi en iyi hale getirdikten sonra, Kolay İK’yı daha kapsamlı bir platform haline getirmeyi hedefliyoruz. 5 yıl sonra şirketlerin insan kaynakları ile ilgili tüm verilerinin yer aldığı temel platform Kolay İK olur ve akla ilk biz gelirsek başarıya ulaşmışız demektir.
Takımınızda yeteneklerin gelişmesi nasıl mümkün kılınıyor? Girişiminizin yapısı, takımdaki herkesin bir üst seviyeye gelişmesini ve kendilerini en iyi seviyeye taşımasını nasıl sağlıyor?
Şirket kültürümüzün en önemli bileşenlerinden biri, çalışma arkadaşlarımızın farklı iş bölümlerine zaman ayırabilmeleri için geliştirdiğimiz çalışma modelimiz. İşe alım görüşmelerinden sonra aramızda değerlendirdiğimiz ilk şey “2 ay sonra veya 6 ay sonra, şu anda bulunduğu yerden daha ileri gidebilecek biri mi?” oluyor. Elimizden geldiğince bir üst seviyeye çıkabilecekleri ve yeni meydan okumalar yapabilecekleri bir çalışma ortamı oluşturmaya özen gösteriyoruz.
Takımınıza katılmak isteyen kişilere neler önerirsiniz?
Konfor alanından çıkıp yeni şeyler öğrenmeye çalışan ya da bildiklerini daha da ileri götürmeye odaklanan kişiler için Kolay İK en iyi çalışma ortamlarından biri. Böyle bir kişiyseniz bir kahveye bekleriz.
Sizce girişiminizde nasıl insanlar başarılı olur?
Kendisi ile barışık, espri anlayışı yüksek ve kendini geliştirmeye açık insanlar başarılı olur. Kolay İK olarak bireysel başarının değil, takım başarısının daha önemli olduğunu düşünüyoruz.
Şirket kültürünüzü 3 kelimeyle nasıl tanımlardınız?
Kendini geliştiren, yenilikçi, keyifli.
Kolay İK başarısız olursa sizce neler olur? Sırayla neler gerçekleşir? Nasıl hareket edersiniz?
Kolay İK iki türlü başarısız olabilir: Mutsuz takım arkadaşlarımız olması ve mutsuz kullanıcılarımız olması. Bu ikisi de birbirine bağlı. Tüm enerjimizi bu mutluluğu sağlamaya ayırıyoruz. Hem kullanıcılarımız hem de takımımız mutlu olduğu sürece kendimizi ve ürünümüzü geliştireceğimizi biliyoruz.
SHERPA Blog: Bu keyifli sohbet için teşekkür ederiz.