Röportajlar

paó: Halit Soysal ile giyilebilir teknolojiler ve girişimcilik üzerine

Tasarım Sohbetleri serimizin yeni konuğu yönetmen, etkileşim tasarımcısı, danışman ve algı bükücü Halit Soysal. Kendisiyle 2013 yılından bu yana geliştirdiği giyilebilir teknoloji ürünü Paó, 15 yıldır sürdürmekte olduğu etkileşim tasarımı yolcuğu ve giyilebilir teknolojilerin tasarım metodolojileri hakkında konuştuk.

Berk Bayri 09 Şubat 2018

Her zaman dediğimiz gibi “tasarım, problem çözmektir”. Halit Soysal da, etkileşim tasarımcısı kimliğinin getirdiği problem çözme alışkanlığını, gurur duyabileceği çıktılar üretmek için kullanıyor. “10 parmağında 20 marifet” bir kişilikle hayatını sinema, tasarım ve girişimcilik konularına adayan Soysal ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Hem yaratıcısı hem de tüketicisi olarak sürekli deneyim ve etkileşim tasarımı üzerine kafa yoran Soysal, 2012 yılında arkadaşları, öğrencileri ve dost girişimci ruhlar ile birlikte Perception Benders ekibini kurar. İlk iş olarak da kendinden yola çıkarak belirlediği bir problem olan “kambur durma” için çözüm üretmek için işe koyulurlar.

paó‘nun karşılaştığı ilk problem, günümüzde pek de arzu nesnesi olarak görünmeyen giyilebilir teknoloji ürünlerinin bu algısını değiştirmek olur. Bunu da tasarım sürecinin odak noktasına yerleştirirler ve verdikleri ilk karar paó’nun nasıl görünmesi gerektiğine dair olur. Hemen bir prototipleme çalışması yapılır ve mühendis ve endüstri tasarımcıları ile zorlu ve uzun bir çalışmaya başlanır. Fiziksel bir ürün tasarlamanın getirdiği hummalı çalışmanın ardından, “fashion tech” ve giyilebilir teknoloji alanındaki ilk ürünleri paó doğar ve geçen 5 senenin ardında Hollanda merkezli başarılı bir şirket haline gelir.

Etkileşim ve deneyim tasarımı, giyilebilir teknoloji alanının geleceği ve samimiyete dayalı birlikte çalışma kültürü üzerine keyifli bir röportaj için şöyle buyrun:

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et