Türkçeye “hareket eden yazı” olarak çevirebileceğimiz kinetik tipografi; verilmek istenen mesajı daha etkin hale getirmek için yazıyı grafik tasarım unsurlarıyla destekleyerek hareket ettiren bir animasyon yöntemidir. Günümüzde, mesajı güçlendirmek ve sanatsal nitelik katmak amacıyla; reklamlar, müzik videoları, mobil uygulamalar ve web siteleri başta olmak üzere çoğu yerde karşımıza çıkıyor.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Bu yöntemin kullanımı son yıllarda ortaya çıkmış bir şey değil. Yaklaşık 60 yıllık mazisi olan kinetik tipografi, yıllardır uzun metrajlı filmlerin açılış sekanslarında kullanılıyor. Önümüzdeki yıllarda da sıkça karşımıza çıkacak gibi görünüyor. 1920-1996 yılları arasında yaşamış, film posterleri ve açılış sekans tasarımları ile tanınan Amerikalı efsanevi grafik tasarımcı Saul Bass tarafından tasarlanan, Alfred Hitchcock‘un 1959 yapımı North by Northwest filminin açılış sekansı, kinetik tipografinin kullanıldığı ilk uzun metrajlı film olarak kabul edilir. Gelin, 2 dakikalık açılış sekansını birlikte izleyelim:
Heyecan verici 9 kinetik tipografi örneği için şimdi biraz patlamış mısır alın ve kaydırmaya başlayın.