Makaleler

Tasarım, problem çözmektir — ama nasıl?

Otomotiv devi Toyota’nın kurucusu Sakichi Toyoda'ın 1930 yılında ortaya attığı "5 Neden Tekniği" yöntemi, çözümü tasarlama yolunda bize neler sunuyor?

Yakup Bayrak 11 Eylül 2020

Artık gönül rahatlığıyla, tasarım odaklı düşüncenin yatırıma geri dönüşü, yadsınamaz şekilde kabul edildi diyebiliriz. Kullanıcı deneyimi, dijital ya da analog tüm hizmetlerin yaratım ve yönetiminde “tasarlanması gereken en önemli süreç”lerden birisi olarak ele alınıyor. Şirketler kendi bordrolarında tasarım süreçlerinden sorumlu profesyonellere daha fazla kadro açıyor. Tasarım danışmanlığı sunan firmaların sayısı hızla artıyor. Ve hatta şimdilerde bir adım ileriye giderek, problemin çözümünde hangi yolu izleyeceğimizi, diğer bir deyişle “Nasıl tasarlamalıyız?”ı tartışmaya bile başladık. (İnsanın gözleri yaşarıyor.)

Önce problemi doğru tanımlamalıyız. 

Peki kendimize samimi bir şekilde soralım: Problemi tanımlamakta ne kadar iyiyiz? Çoğunlukla şirket içi bürokrasi savaşlarından kaynaklanan suçlama oyunlarından kaçınmak, özgüven zaafiyetiyle baş edemediğimizden, (bugünlerde özellikle) gelecek kaygısından ya da şirketin başarısını umursamamaktan ötürü, tasarım odaklı düşünerek yola çıkmanın ilk adımı olan problemi tanımlamakta ne yazık ki başarılı olamıyoruz. Sistem hatalarını ana problemler olarak konumlandırıyor, onları gidermeyi ana problemin ortadan kaldırılmasıyla eşdeğer kılıyoruz. Başkalarını ve kendimizi kandırmaya bayılıyoruz. Egomuz, kullanıcılarımızla empati kuramayacak kadar büyük. Onlar için “en iyisini” biz biliyoruz. Sunduğumuz ürün ya da hizmet deneyiminden faydalanamadıklarında ya da sahip olmayı hedeflediğimiz ciroyu onlardan edinemediğimizde, müşterilerimizi kolaylıkla suçlayabiliyoruz. “Neden böyle oluyor?” sorusunun yanıtını aramakla uğraşacak kadar zamanımız yok. Hep meşgulüz. Hep yetiştirecek “bir başka önemli” işimiz mevcut. Oysa ki problemin köküne inmek o kadar da zor değil. 

5 Whys Technique – 5 Neden Tekniği nedir?

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz