Makaleler

AARRR çerçevesinde A/B testleri nasıl uygulanır?

Halil Cicibaş, bu yazısında “Growth Hacking” tekniğinin temelini oluşturan AARRR çerçevesinde A/B testlerinin nasıl uygulanabileceğine odaklanıyor.

Halil Cicibas 30 Ekim 2020

Bu yazıda “Growth Hacking” tekniğinin temelini oluşturan AARRR çerçevesinde A/B testlerinin nasıl uygulanabileceğine odaklanacağız. AARRR çerçevesi içinde uygulanabilecek alternatif testlere geçmeden önce AARRR çerçevesini hatırlamak, iş geliştirme sürecinde neden bu çerçeveye ihtiyaç duyduğumuzu özetlemek iyi bir başlangıç olacaktır.

AARRR Çerçevesi Nedir?

AARRR çerçevesi, girişimci Dave McClure tarafından önerilen 5 adımdan oluşan bir iş geliştirme tekniğidir. Tekniğin amacı, bir işletmenin müşteri ile kurulacak ilişkilerin belirlenen metrikler çerçevesinde yönetilerek büyüme hedefine kısa süre içinde ulaşmasını sağlamaktır. AARRR çerçevesinin 5 adımı aşağıda sıralanmıştır.

Acquisition (Edinme): Bu adımın amacı, işletmenin bilinirliğini maliyetli etkin yöntemler kullanarak arttırarak potansiyel müşteriler tarafından kısa süre içinde fark edilmesini sağlamaktır.

Activation (Aktivasyon): Bu adımda ise, işletme hakkında farkındalığa sahip potansiyel müşterileri harekete geçirerek web sayfasına üye olmasını veya işletmeden alışveriş yapmasını sağlamak hedeflenmektedir.

Retention (Elde tutmak): İşletmeden daha önce alışveriş yapan müşterilerin işletmenin yaşamı boyunca elde tutularak, tekrar ve tekrar alışveriş yapmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

Referral (Tavsiye edilmek): Bu adımın amacı, müşterilerin işletmeyi ve işletme tarafından sunulan ürünü sosyal çevresine tavsiye etmesi için ikna edilmesidir.

Revenue (Geliri arttırmak): Alternatif gelir modelleri üreterek müşterilerden gelir akışlarının arttırılması ve bu akışların sürekli hale getirilmesi hedeflenmektedir. AARRR çerçevesi ile ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdaki video ile ulaşabilirsiniz.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz