Makaleler

Doğrulama önyargısı (confirmation bias) nedir ve kararlarımızı nasıl etkiler?

Bunu kabul etmek bazıları için zor olsa da insan önyargılı bir hayvandır ve duygulara sahip olması nedeniyle yüzde 100 rasyonel olması neredeyse imkansızdır.

Serdar Arıçelik 27 Aralık 2017

Bunu kabul etmek bazıları için zor olsa da insan önyargılı bir hayvandır ve duygulara sahip olması nedeniyle yüzde 100 rasyonel olması neredeyse imkansızdır. Ortalama bir insansanız, — muhtemelen — inançlarınızın ve sahip olduğunuz bilgilerin, yıllara dayanan bir deneyim ve objektif analizin sonucu olduğuna inanmak istersiniz. Gerçek şu ki hepimiz doğrulama önyargısı (confirmation bias) olarak bilinen sinsi bir problemin etkisi altındayız. İnançlarımızın rasyonel, mantıksal ve objektif olduğunu düşünmek isteriz fakat inançlarımız aslında dikkatimizi inançlarımızı destekleyen fikirlere vermemizin bir sonucudur.

Doğrulama yanlılığı veya doğrulama önyargısı; herhangi bir konu hakkında araştırma yaparken, bir durumu değerlendirirken, karar alırken ve hatta geçmişte yaşanan bir olayı hatırlarken kişinin kendi isteklerini, fikirlerini ve inançlarını teyit eden bilgileri arama ve karşı görüşleri görmezden gelme eğiliminde olmasıdır. Herhangi bir fikrin artı ve eksi özelliklere sahip olduğunu göz önünde bulundursak bile, zihnimiz farkında olmadan inancımızı teyit eden bilgileri arar. Bu bilgiler sayesinde inandığımız fikirleri savunmak ve gerekçeler sunmak isteriz. Aynı konudaki farklı bir fikri kabul etmek ise genellikle çok zordur. Bunun nedeni, değişime karşı önyargılı oluşumuz ya da kolay bir şekilde değişmek istemememizdir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
    İlgini çekebilir