Makaleler

Horror vacui a.k.a. boş alan korkusu

Görsel sanatlarda boş alan bırakma endişesini ifade eden, latince kökenli horror vacui kavramının temel özelliklerinden, zaman içinde bu algının nasıl bir değişime uğradığından, çeşitli alanlardan örnekler yardımıyla bahsetmeye çalıştık.

Erdem Yıldız 29 Haziran 2015

Horror vacui, görsel sanatlarla, güzel sanatlarla, sanat tarihiyle, tasarımla, mimari ve benzeri disiplinlerle ilgilenenlerin aşina olabileceği, boş alan korkusu anlamına gelen Latince kökenli bir kavram. Tabii, buradaki korku ifadesinin ilk akla gelen anlamıyla kullanılmadığını yani psikolojik bir vaka olarak boş alan görünce korkan insanların anlatılmadığını, olası kafa karışıklıklarını önlemek adına yazının başında belirtmekte fayda olabilir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • ayasofya

    Yazınızı çok beğendim. Hem de “Boşluğun Gücü” isimli makalemde alıntı yaptım.

    • SHERPA

      Merhaba. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Makalenizi okumayı çok isteriz. Linkini bizimle paylaşabilir misiniz?

      • ayasofya

        Şu anda tamamlıyorum. Özetini hemen kopyala yapıştır yapıyorum.

        Özet

        Boşluk güçtür. Şehirde bilinçli olarak, imar planıyla belirlenmiş, boş bırakılmış bölgelerin, kentin dağılmasını engelleyen bir çekim kuvveti olduğu söylenebilir.

        1654’te Alman fizikçi Otto von Guericke, boşluğun gücünü kanıtlamak için Magdeburg’da halkın önünde bir deney yaptı. İki yarım metal küreyi, tam küre olacak şekilde birleştirip içindeki havayı boşalttı. Sekizi bir yanda, sekizi ayrı yanda, on altı at bu iki yarıküreyi ayıramadı. Sonra atları küreye bağlayan zincirlerden kurtarıp, küre üzerindeki vanayı açında, yarıküreler kendiliğinden ayrılıp düştü.

        Bir şehir için “boşluk”, o şehri yaşanabilir ve birlikte kılan çekici bir güçtür.
        Boşlukları bir şeyle doldurmak (beton binalarla mesela) şehrin ahengini bozar ve dağılmasına sebep olur. Planlı olarak yaratılan boşluklar şehre “güç” yani değer kazandırırlar.

        Kısaca
        “Boşluk” iki küreyi beraber tutar, çünkü dışarıdaki basınç oldukça kuvvetlidir. Yeşil alan ve boşluklar da, yapılaşma basıncına karşılık verebilir.

        Yaşayan bir şehir için “sürdürülebilir alan yönetimi” ancak doluluk boşluk oranı dikkate alınarak belirlenebilir. Kentsel planlama kriterlerinden en önemlisi sayılabilir. Bu makalede, boşluk tipleri, etkileri ve boyutları ile dolu
        bölgeleri nasıl etkilendiği incelenmektedir. Ayrıca şehirlerin boşluklar sayesinde kazandığı çekim gücünün karşılaştırmalı analizi yapılmaktadır.

        Anahtar Kelimeler: Boşluk, çekim merkezi, güç, şehirleşme, yaşanabilir.

Senin İçin Öneriyoruz