Son yılların en çok tercih edilen gelir kaynağı modellerinden olan abonelik ekonomisi, teknolojiden gıdaya, kozmetikten içerik tüketimine kadar çok çeşitli sektörlerde kendine yer buluyor. Türkiyeli bir girişim olan subcrEASY de, bu sistem ile satış yapmayı hedefleyen KOBİ ve yeni girişimler için çözümler sunuyor.
Son yılların yükselen gelir kaynağı modellerinden biri olan abonelik ekonomisi (subscription economy), teknolojiden gıdaya, kozmetikten içerik tüketimine kadar çok çeşitli sektörlerde kendine yer buluyor. Türkiye’de de giderek artan bir ivmeyle yükseldiğini gördüğümüz bu model için geniş entegrasyon ve farklı abonelikler sunan subscrEASY’yi inceledik.
subscrEASY, abonelik sistemi ile satış yapmayı hedefleyen KOBİ ve yeni girişimler için entegre ve bulut tabanlı bir ödeme sistemi ve analiz aracı sunan, İTÜ Çekirdek tarafından seçilen ve desteklenen bir girişim. Kolay kurulum, Türkçe arayüz ve bulut tabanlı kurgusuyla kalabalıktan sıyrılmaya çalışıyor.
subscrEASY ekibiyle kısa bir söyleşi gerçekleştirip ardından da ürünlerini inceleme fırsatı bulduk. Gelin yeni ekonominin en önemli gelişmelerinden biri olan abonelik yapılarına getirdikleri çözüme birlikte bakalım.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Ürününüz/yazılımınız piyasaya ilk çıktığında nasıldı — en güncel versiyonla benzer ve farklı yönleri neler?
subscrEASY’nin ilk versiyonunu Ekim 2017 yılında yayınladık. Oldukça basit ama çok iyi test edildiği için oldukça stabildi. Tekrarlı tahsilat işleri hata kabul etmez. Bir müşteriden fazla tahsilat yapmak istemeyiz. Bu yüzden testlere çok önem veriyoruz. En güncel versiyonla ilk versiyon arasındaki benzerlik her ikisininde vadettiği özelliklerin gerçekten çalışıyor olması diyebilirim. Bununla beraber ürün her geçen gün daha da güzelleşiyor. Yeni özelliklerle ve yeni entegrasyonlarla müşteri kitlemizi daha da büyütüyoruz.
Takımınızda yeteneklerin gelişmesi nasıl mümkün kılınıyor? Girişiminizin yapısı takımdaki herkesin bir üst seviyeye gelişmesini ve kendilerini en iyi seviyeye taşımasını nasıl sağlıyor?
Ekipte farklı fikirlerin dile getirilmesine, bu fikirlerin tecrübe edinmelerine engel olmamaya özen gösteriyoruz. Ekipte bir hiyerarşi yok şu an. İşleri paylaşıp, birbirimize danışarak yapıyoruz. Ekibe yeni katılan arkadaşlarla “pair programming” yaparak tecrübe paylaşımı sağlıyoruz.
Şirketinizi bugün satmış olsanız, iletişim tonunuz nasıl olurdu? Neler elde etmek ister, neleri kaybetmekten kaçınırdınız?
Bir ürün geliştirmiş olmanın ve ticari bir başarı elde etmiş olmanın mutluluğunu yaşardım. Arkadaşlarıma tatil sözüm var. Şirketi sattıktan sonra, hep beraber tatile gideceğiz. Sağlığımı kaybetmek istemem. Bu yüzden yoğun bir tempoda çalışmakla beraber, dinlenmeye de zaman ayırmaya özen gösteriyorum.
En iyi arkadaşınızı işe almanız ya da işten çıkarmanız gerekse nasıl hissederdiniz?
Şirketin genelini düşünerek hareket ederdim. Yani personelin ve müşterilerin menfaatlerini dikkate alarak karar verirdim. Önemli olan, iş yüzünden, arkadaşlık ilişkilerinin bozulmaması. Lakin bu tarz bir durum yaşadım. Bir süre beraber çalıştık. Yürütemeyeceğimizi görünce dostça ayrıldık ama bu yaşananlar arkadaşlığımızı etkilemedi.
Şirket başarısız olursa neler olur?
Şirket başarısız olursa belki sadece biraz para kaybetmiş olurum. Ama bir yığın öğrenilmiş ders, tecrübe ve arkadaşlık/çevre edinmiş olurum.
Şirketi kurarken ne yaptığınıza, planınıza ve ticari stratejinize ve nasıl para kazanacağınıza ne kadar hakimdiniz?
Telekom sektöründe edindiğim 10 yılı aşkın tecrübe ve digital dönüşüm yaşayan sektörlerdeki önemli bir ihtiyacı farketmiş olarak subscrEASY’i kurdum. Abonelik ücretlendirme ve faturalama alanında ortaya çıkabilecek ihtiyaçlar ve muhtemel her tür problem konusunda oldukça önemli deneyimler edindim. Turkcell’in hala kullanmakta olduğu abonelik ücretlendirme altyapısının geliştiren ekipte yazılımcı ve mimar olarak görev aldım. Türkiye’de bu alanda en tecrübeli profesyonellerden biriyim.
Desteğe ihtiyaç duyduğumuz noktalar da var. Bir girişimin kurulmasından ilk yatırımı almasına, ilk müşteri ediniminden growth hacking’e geçene kadar yaşanılan en sıkıntılı dönemde, farklı konularda İTÜ Çekirdek mentörlerimizden Erdal Çokol’un desteğini alıyoruz.
Değer önermesi
Dilediğiniz bir ödeme frekansında PayU ve iyzico ile entegre bir şekilde tekrarlayan ödeme almanıza yarayan bulut tabanlı ve Türkçe arayüzlü bir SaaS.
Hedef Kullanıcı:
Girişimler
Kobiler
Kurumsal şirketler
Özellikler
Günlük, haftalık, aylık, yıllık periyotlarla ödeme alabilme.
Otomatik paket/servis yenileme
Dashboard (raporlama, analytics)
Yenileme hatalarında tahsilat tekrarlama
Yenileme hatalarında servisin durdurulması
Bütün işlemlerin(iptal, yenileme, vs.) web servisler ile geri bildirimi (Webhook)
Eklentiler
Iyzico
PayU
Ekran görüntüleri
Artılar
Tekrarlı ödeme almak isteyen kişi ve kurumları hedefleyen bir girişim. Dilediğiniz bir kurguda (pricing) PayU ve iyzico ile entegre bir şekilde tekrarlayan ödeme almanıza yarayan bir SaaS. Detaylı raporlama, bütün işlemler için Webhook ve kolay entegrasyon seçenekleriyle ihtiyacı olan kişi ve kurumlara güzel bir çözüm ortaya koyuyor.
Eksiler
Websitesinde, bu hizmeti kullanmak isteyen ve bu tarz çözümlere ihtiyacı olan kişi ve kurumlara biraz daha detaylı bilgi verilebilir. Bazı açıklamalar havada kaldığından ilk okuduğumuzda nasıl bir çözüm ürettiğine dair tam anlamıyla net bir bilgi edinemedik. Genelde Türkiyeli girişimlerin neredeyse hepsinde gördüğümüz bir hata bu; ürüne odaklanıp, kendilerini ve ne yaptıklarını çok net ifade etmeye çok vakit ayırmıyorlar.
Son Söz
subscrEASY, Türkiyeli girişimler ve KOBİ’ler için abonelik ekonomisi özelinde güçlü bir alternatif sunuyor. Sürekli gelişiyor olması, ihtiyaçlara göre geliştirmeler yapılabilecek olması, müşterilerinin memnuniyetlerinin onlar için ilk sırada geliyor olması çok önemli. Abonelik ekonomisinin giderek geliştiği ve neredeyse tüm tüketim ihtiyaçlarına yönelik alanlarda kendine yer bulduğu günümüzde bu tür bir altyapının, doğru hamlelerle çok güzel noktalara gelebileceği açık.
Çok kısa olmamış mı?
Okuduğunuz için teşekkürler. Sizce eksik kalan neler var? Eksik bulduğunuz kısımları belirtirseniz detaylandırıp tekrardan gözden geçirebiliriz.
Teşekkürler