Hem yeni başlayanların hem de bu alanda saçını ağartmış emektar profesyonellerin kullanıcı deneyimi tasarımı hakkında bilgisini artırmasını ve pekiştirmesini sağlayacak çok sayıda ücretsiz kaynak var. Bunlardan "okunmazsa olmaz" 9 tanesini sizin için listeledik. Üstelik güzel bir haberimiz var: bu e-kitapların hepsi ücretsiz!
Hem yeni başlayanların hem de bu alanda saçını ağartmış emektar profesyonellerin kullanıcı deneyimi tasarımı hakkında bilgisini artırmasını ve pekiştirmesini sağlayacak çok sayıda ücretsiz kaynak var. Bunlardan “okunmazsa olmaz” 9 tanesini sizin için listeledik. Üstelik güzel bir haberimiz var: bu e-kitapların hepsi ücretsiz!
#1: Knock Knock: Seth Godin | İyi İşleyen Web Sitesi Oluşturmanın Kılavuzu (2005)
Knock Knock, etkin web tasarımına dair akıcı bir giriş kitabı. Çeşitli optimizasyon süreçlerini 41 sayfada özetliyor. Godin bu kitabında, bir web sitesinin amacının nasıl belirlenebileceği ve bu amaca nasıl ulaşılabileceği konusunda bir bakış açısı sunuyor.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Peter Conradie’nin bu kısa kılavuzu, kullanışlı arayüzler oluşturma konusuna ve bir sitede bulunan pek çok genel öğeye değiniyor.
#3: Araştırmalarla Web Tasarım ve Kullanılabilirlik Kılavuzu (2004)
ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın bu derlemesi başarılı UX reçeteleri sunan geniş kapsamlı bir çalışma. Sayfa düzeninden gezinime, içerikten erişilebilirliğe kadar kullanıcı deneyimi tasarımı denince akla gelebilecek her konuda detaylı uzman tavsiyelerine yer veriyor.
#4: Altı Halka | Deneyim Tasarım Çerçevesi (2012)
James Kelway, UX anlayışını içiçe 6 halka şeklinde (ikna, davranış, görsel tasarım, kullanılabilirlik, etkileşim ve içerik) betimliyor ve bu çerçevenin, deneyim tasarımı yaklaşımına nasıl uygulanabileceğini açıklıyor.
#5: İnsan Gözü için UI Tasarımı | Görsel Tutarlılık Prensipleri (2015)
UXPin’in bu bilgilendirici e-kitabı, görsel tercihlere ve web tasarımında öngörülebilirliğe odaklanıyor. Kullanılabilirlik söz konusu olunca hem kuralları, hem de o kuralların ne zaman (ve nasıl) çiğnenebileceğini bilmek epey önemli. İşte bu kitap size bu konuda yardımcı oluyor.
#6: İnsan-Bilgisayar Etkileşimi | Yazılımı Kullananların Bildiklerine Dair Araştırma Konuları (1987)
Human Factors Committee’nin bu dokümanı oldukça eski olsa da, günümüzde de önemini korumaya devam ediyor. İnsan psikolojisinin, öğrenme ve edinilmiş zihin modellerinin, tasarımın başarısını nasıl etikelediğini gayet detaylı bir şekilde anlatıyor. Aademik bir üslupla yazılmış olmasına rağmen, tasarım yaparken kullanıcıları da göz önünde bulundurmak hakkında içerdiği faydalı ve kolay hazmedilebilen zengin bilgiler sunuyor.
#7: Getting Real (2006)
37 Signals’ın hazırladığı Getting Real, zengin bir deneyimden süzülmüş harika bir kitap ve sadece mükemmel bir kullanıcı deneyiminin değil, aynı zamanda ekibiniz içinde etkin bir UX süreci yürütmenin ipuçlarını da içeriyor.
#8: UX Hikayeleri | Noktaları Birleştirmek (2010)
Jan Jursa’nın derlediği bu devasa boyutlardaki proje, UX sektöründeki kişilerin hikayelerine dayanıyor. UX bilginizi derinleştirmek ve sektörün gelişimini ve büyümesini anlamak için anlatım ve benzetmelerindeki zenginliğiyle öne çıkan bu derlemeden her seferinde birkaç bölüm okuyabilirsiniz.
#9: Ürün Yöneticileri için Kullanıcı Deneyimi Kılavuzu (2013)
Marcin Treder, kullanıcı deneyim tasarımını UX sektörünün dışına taşıyor ve daha geniş bir ‘ürün planlama ve uygulama bağlamında ele alıyor. Bu kitap bir ürün ekibinde çalışma yolculuğunu ve o yolculukta nasıl en iyi sonuçların alınabileceğini açıklıyor.