Girişimciler için, kaderin cilvesi tarafından şekillendirilmiş hayatlardan, TED olmasa hayatta dinleyemeyeceğimiz, üzerine konuşamayacağımız ve kendimize dair dersler çıkaramayacağımız konuşmalar.
Girişimcilik dışarıdan “kendi işinin sahibi olma, CEO sıfatını gururla taşıma, 30’undan önce milyonları (hem para hem de kitle açısından) yönetme ve 40’ına doğru da emekli olma” gibi bir hayat gibi görünüyor. Halbuki MIT’nin yaptığı ve Harvard Business Review tarafından haberleştirilen bir araştırmaya göre ABD’deki girişimcilerin yaş ortalaması 42, yüksek bir hacimle büyüyen girişimlerin (yani başarılı girişimlerin) kurucularının yaş ortalaması ise 45.
40’ına doğru emekli olmayı planlayan ülkemizin genç ve parlak CEO’ları için manzara pek istedikleri gibi değil sanki… Yine de işleyen demir ışıldar diyoruz ve bu yollardan senden, benden, bizden önce geçmiş, kimi başarılı olmuş, kimi de başarısızlığıyla adını tarihe kaydetmiş kişilerden iç görü ve önerileri dinlemek her zaman iyidir diyoruz. Her ne kadar bir musibet bin nasihatten iyi olsa da, okurlarımızın okuduklarından ders çıkaran bir kitle olduğuna inancımız tam.
O zaman buyrun, kaderin cilvesi tarafından şekillendirilmiş hayatlardan, TED olmasa hayatta dinleyemeyeceğimiz, üzerine konuşamayacağımız ve kendimize dair dersler çıkaramayacağımız konular. Girişimciler için, girişimcilerden tasarıma, motivasyona, liderliğe, inovasyona ve kollektif bilince dair seçmece konuşmalar.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Simon Sinek “Mükemmel liderler bir harekete nasıl ilham verirler”
Simon Sinek bu konuşmasıyla girişimcileri “altın daire” ismini verdiği ve “Neden?” sorusuna odaklanan konsept ile tanıştırıyor.
“Amacın ne? Peki sebebi ne? Niye inanıyorsun? Sence bu fikre neden ihtiyaç var? Sabahları neden yataktan kalkıyorsun? Neden birilerinin umurunda olasın ki?” gibi sorular soran Sinek ekliyor; “İlham veren liderler ve girişimler, sektörlerinden bağımsız olarak, büyüklükleri ne olursa olsun, tüm konseptleri tersten ele alır, buna göre harekete geçer ve iletişimini kurar.”
Bel Pesce “Hayallerinizi yok etmenin 5 yolu”
Brezilyalı kadın girişimci Bel Pesce‘nin 2014 yılından bugüne gelen bu konuşması, sizi potansiyelinizi gerçekleştirmenizden alıkoyan alışkanlıklarınızdan kurtulmanıza yardımcı olacak bir stratejiyle tanıştırma iddiasında: Ters psikoloji.
Pesce, “Hayat sadece yakalanması gereken hedeflerden ibaret değildir. Hayat yolculuğa çıkmaktır” diyor ve ekliyor: “Evet, hedefler koymalı ve onları her yakaladığında da mutlu olmalısın. Ancak bir hayalin gerçekleşmesi, o an için sıcak ve samimi bir duygu yaratmakla birlikte, hayatın kendisi pek de öyle değildir. En iyisi yolculuğun her adımından zevk almaya odaklanmaktır. ”
Regina Hartley “Neden işe alınacak en doğru kişi, en iyi özgeçmişe sahip olmayabilir?”
UPS şirketinde insan kaynakları yöneticisi olan Regina Hartley, kâğıt üzerinde kötü görünen ve “tuttuğunu koparanlar” olarak isimlendirdiği adayların neden bazen en büyük başarıların sahibi olduğunu açıklıyor.
Bu yaklaşım, temelde, “Üzerinde mutlak kontrole sahip olduğun tek varlık kendinsindir.” inancından hareket ediyor. İşler iyi gitmediğinde, “Daha iyi bir sonuç için neyi farklı yapabilirim?” sorusunun sahipleri olarak tanımladığı bu grup, “Ne kendilerinden ne de kafalarına koydukları amaçtan vazgeçiyor.” diyor Hartley.
Elizabeth Gilbert “Başarı, başarısızlık ve çalışmaya devam edebilmek”
Eğer çoğu girişimcinin aldığı hafif yanık kokusu size de gelmeye başladıysa ya da açık seçik bir şekilde tükenmişlik sendromuna dair semptomları kendinizde gözlemliyorsanız, buraya bir kulak verin deriz.
Stresin ve girişimciliğin zor yanlarından biri, sürekli bir yaratıcılık öforisi içinde olmanızın beklenmesidir. Ama ya o yaratıcılığın kaynağı omuzlarında olmasaydı? Elizabeth Gilbert, yaratıcı olmak için neler yapılması gerektiğine ve sürecin nasıl daha kolay hale getirileceğine, hatta belki de biraz zerafetle eğlenceli ve çarpıcı bir bakış açısını sunuyor.
Bill Gross “Girişimleri başarılı kılan en büyük sebep”
Seri girişimci ve danışman olan Bill Gross, büyük işletmelerin başarısızlıkları kadar umut vadetmeyen girişimlerin zirveye çıktığını görmüş bir birey. Bu paha biçilemez deneyimlerin sonucunda da sebeplerine dair tam bir ölçüm çalışmasına yöneldi. Fikir, zamanlama, takım, sermayeye erişim ve genel iş modeli gibi faktörlerle yüzlerce şirketi değerlendirdi.
Bulduğu şey, bir faktörün başarıyı diğerlerinden daha fazla -çok ama çok daha fazla- etkilediğiydi: Zamanlama.
Joi Ito “İnovasyon mu lazım? O zaman ‘şimdici’ olun”
MIT Medya Laboratuvarı’nın lideri Joi Ito “İnternetten öncesini hatırlıyor musunuz?” diye soruyor ve ekliyor; “Peki ya insanların bir zamanlar geleceği tahmin etmeye çalıştıklarını hatırlıyor musunuz?”.
Bu merak uyandırıcı konuşmada geleceğe dair tahminleri bırakıp şimdiki anı yaşamak ve yaratmak için yeni bir yaklaşımı paylaşan Ito, “Doğru fikre sahip olup olmadığınıza dair izin veya kanıt beklemeden hızla geliştirmeli ve durmadan iyileştirme yapmalısınız.” diyor. Bu tür aşağıdan yukarıya inovasyonun günümüzde en ilginç ve fütüristik projelerde görüldüğünü ve bunun da çevrenizde şu an olan bitene karşı açık ve farkında olmakla başladığını söylüyor.
Önerisi ise fütürist olmak değil, “şimdici” olmak.
Linda Hill “Kollektif yaratıcılık nasıl yönetilir?”
Fikrinizi hayata geçirdiniz, şahane olduğunu düşündüğünüz bir ekibi de kurdunuz. Küçük olsa bile, şimdi bu ekibi alanının en iyileri haline getirmek için bir motivasyon ve ilham kaynağı oluşturmanız gerekecek.
İşte bu ku konuşma, en iyi takımların potansiyelini gerçekleştirmek isteyen girişimciler için gerçek bir hazine. Harvard Business School öğretim görevlilerinden biri olan Linda Hill, motivasyon ve özgüvenin temel unsurlarına dair ipuçları sunuyor ve girişimciler özelinde bir takım basit araç ve yöntemi özetliyor .
Yaratıcı düşünme, sağlam büyüme ve başarının temelidir. Bunun ekip içinde nasıl kolaylaştırılacağı ve teşvik edileceğini Hill’den öğrenin.
Seth Godin “Dilimlenmiş ekmek”
Blogger, girişimci ve pazarlama gurusu Seth Godin, kalıpların dışında düşünmenin önemini vurguluyor ve ne kadar küçük ya da önemsiz görünürse görünsün, bir fikir bir fikirdir diyerek tüm fikierlere kapıyı açmanız ve onları daha büyük gelişmelerin ve yeniliklerin başlangıç noktası olarak kabul etmenizi salık veriyor.
Çok fazla seçeneğin ve bunun yanında çok az zamanın olduğu bir dünyada, bariz tercihimiz sadece sıradan olan şeyleri görmezden gelmektir. Godin’e göre ise söz konusu dikkatimizi çekmek olduğunda, neden kötü ya da tuhaf fikirlerin sıkıcı olanlardan daha başarılı olduğunu açıklıyor.
David S. Rose “Yatırımcılara nasıl sunum yapılır?”
Geldik girişimciler için 101 seviyesindeki bir konuya: Fikriniz var, elle tutulur bir hale geldi ve artık şirketleşmeyi ve şansınızı denemeyi mi düşünüyorsunuz? O halde David S. Rose‘un yatırımcılara sunum yapma konusundaki bu hızlı ve de bir o kadar da dolu konuşması size bir yol gösterecektir: Kendiniz hakkında bilmeniz ve potansiyel yatırımcılara kanıtlamanız gereken 10 şeyi bu TED U konuşmasında…
Joe Gebbia “Airbnb güven için nasıl tasarlıyor?”
Airbnb kurucu ortağı Joe Gebbia, tasarımın en köklü insan korkularından birinin nasıl dikkatli bir şekilde üstesinden gelebileceğini bu konuşmasında açıklıyor. SHERPA Blog’da da her zaman dediğimiz gibi, “tasarım, bir problem çözme pratiğidir” ve içsel insan korkuları dahil bir çok şeyin üstesinden gelmede kullanılabilir.
Airbnb’de size tamamen yabancı bir insanın evinde kalırken üstesinden gelmeniz gereken yabancılık korkusunu yenmenizi sağlayan tasarım yaklaşımlarını anlatan Gebbia, bireylerin girişiminize, size ve kollektif olarak birbirlerine nasıl güvenebileceklerine dair tüm bildiklerini, hissettiklerini ve hayallerini paylaşıyor.
Ludwick Marishane “Susuz banyo yapmak”
Eğer Afrika’daki milyonlarca insanın yapmakta olduğu gibi bir testi su için kilometrelerce yol yürümek zorunda kalsaydınız, bu suyu muhtemelen duş almak için harcamazdınız.Güney Afrikalı genç girişimci Ludwick Marishane bu muhteşem, komik hikayesinde icat ettiği ucuz, temiz ve pratik çözümü anlatıyor: DryBath.
“Öğrendiğimiz şeylerden biri fakir toplulukların ürünleri toplu olarak satın almamasıydı. Onlar talep üzerine ürünleri satın alıyorlar. Örneğin bir kişi bir kutu sigara almaktan ziyade, her gün bir sigara almayı tercih ediyor.” Zorunlulukların şekillendirdiği bir hayatınız olsa, siz bu zorunlulukları şekillendirebilecek gayreti ve umudu kendinizde bulabilir miydiniz?