Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Google Analytics'te arkalarda kalmış ancak çok önemli 4 segment önerisiyle kullanıcılarınız hakkında nasıl derin içgörüler elde edebileceğinizi aktardık.
Makalelerini bilgisayarlarımızda en çok bookmark’ladığımız isim olan Avinash Kaushik’in güzel bir sözüyle başlayalım.
“All data in aggregate is crap.” diyor büyük usta.
Bu yazıda sizlere Google Analytics aracında basit gibi görünen, biraz arka kapılarda kalmış; lakin oldukça önemli 4 segment önerisiyle ziyaretçileriniz hakkında nasıl derin bir içgörü havuzu yaratabileceğinizi paylaşacağım.
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
İster bir SaaS ürün yöneticisi olun, isterseniz bir e-ticaret erbabı ya da elde ettiğiniz veriyi anlamlandırmak isteyen herhangi bir diğer profesyonel.
Dijital arabiriminiz üzerinde kullanıcılarınıza sunduğunuz bir oturum açma butonu olan herhangi bir site için (bankalar, okullar, e-ticaret siteleri, üyelikle hizmet sunan diğer siteler vb.) butonunuzun ne kadar etkileşim alabileceğini öngörmek malum.
Bildiğimiz şey şu ki, hali hazırda üyelik sistemiyle hizmet sunan bir ürün sahibiyseniz ziyaretçilerinizden giriş yapmak için butonlarınıza tıklayan kullanıcılar, aslında potansiyel müşteriniz değildir.
Daha önce kayıt olmuş ve bu sayede “müşteri” diyebileceğimiz profile gelmiş ziyaretçilerinizdir.
İlgili arabirim özelindeki kullanıcılarınızı deşifre etmek içinse ilk segmentasyon önerim, bu iki profili ayıklamanız olacak.
Peki Google Analytics’ten platforma “giriş yapan” ziyaretçileri kaldırmak için nasıl bir segmentasyon kullanmalıyız?
Örnek verelim. Üyelik için giriş parametlerinizi tuttuğunuz bir sayfadan (xyz.com), sunduğunuz hizmete erişmek isteyen, daha önce müşteriniz olmuş bir kullanıcı var. Kullanıcımız daha önce edindiği şifresi ve mail adresi aracılığıyla sisteme giriş yaptıktan sonra platforma (demo.xyz.com) erişebiliyor. Diğer bir deyişle platforma giriş için sergilediği tıklama aksiyonunun, aslında bir çıkış tıklaması olduğunu düşünebiliriz. Zira kullanıcı dostumuz bir sayfadan çıkış yaparken aslında bir subdomain’deki sayfaya da giriş yapıyor.
İlgili sayfa üzerindeki profili; ziyaretçi – müşteri olarak ayrıştırmak için ihtiyacınız olan şey; kullanıcılarınızdan hangilerinin sisteminize giriş yaptığını bilmektir. Google Tag Manager üzerinde bu aktiviteye sahip kullanıcıları, Google Analytics’te görebilmek için aşağıdaki gibi yansıması olan bir etkinlik kurgulayıp, eklediğim görünümle paralel olup olmadığını siz de kontrol edebilirsiniz.
Kurulum tamamlandıktan sonra, elde ettiğimiz platforma giriş aksiyonlarının; Behaviour> Events raporunda kaydedildiğini göreceksiniz.
Eğer yukarıdaki ayarları kullandıysanız, etkinlik işlemi (event action) olarak “Oturum Aç” ; etkinlik etiketi için de “Oturum Açma Tıklaması” olarak etkinliğinizi GTM üzerinden kurgulamanız gerekecektir. Bu sayede arabirim üzerinden ayrılarak platformunuza erişen kullanıcıları kolayca segmente edebilirsiniz.
Buraya kadar tamamız. Artık platforma erişen müşterilerinizi, kullanıcılarınız arasından ayrıştırabiliriz.
Kullanıcı profilimizi düşündük, GTM üzerinden etkinlikleri kurguladık ve Google Analytics yansımalarını test raporlarımızda gördük.
Gelelim segmente etme işimize.
Üyelik gerçekleştiren kullanıcılarımızın verisine erişebilmemizden dolayı, bu interaksiyonu gerçekleştirmiş ziyaretleri aşağıdaki gibi hariç tutmak, bizi sonuca götürecektir.
Burada Analytics’e, sunduğu raporlarından oturum açma düğmesine tıklayarak sisteme giriş yapan kullanıcıları kaldırmasını söylüyoruz. Diğer bir deyişle etkinlik işlemlerinden “Blog Login” (veya GTM etiketinde event action olarak ayarladığınız herhangi parametre) aktivitesine sergileyen oturumları, raporlarda hariç tutmasını istiyoruz.
Bu segmentasyonla artık elinizde. Ve nur topu gibi müşteri-ziyaretçi veriniz mevcut.
Buradan yola çıkarak profillere göre sayfanızın hemen çıkma oranını, dönüşüm oranlarınızı, doğrudan elde ettiğiniz trafiğinizi ve giriş ekranından geçiş yapan ziyaretçilerle ilgili artık daha doğru bir resme sahipsiniz.
Web siteniz, bilinen sosyal medya ağlarının yanında aslında pek çok sosyal ağdan trafik edinebilir. Kullanıcılarınız tarayıcılardan mı yoksa native uygulamalardan mı; markanıza ait medya hesaplarından mı, yoksa başka üçüncü gruplara ait farklı platformlardan mı sitenize geliyor?
Günün sonunda bu tip öncüller Analytics’in tüm ağlardan gelen trafiği yakalayıp tek bir kaynakta gruplandırmasını zorlaştırır. Örneğin, sosyal kaynaklardan gelen ziyaretçiler genellikle bir referral, yani yönlendirme trafiği olarak kaydedilirken; direct, yani doğrudan trafik olarak da kaydedilebilir.
Lakin ikinci adımımıza konu olan bu segmentle, hepsini yakalamanız mümkün.
Buradaki kritik noktada; Analytics raporlarınızda görülen bir kaynağı, sosyal ağlarınızdan herhangi biriyle eşleşen oturuma dahil olduğu anda, raporlara dahil etmesini söylüyoruz.
Temiz bir görünüm elde etmek için doğru kaynakla ayrışmayan tüm medya kaynaklarını segmentasyon işlemin regex ile işaretlemeniz buradaki alamet-i farika. Benim örneğimdeki RegEx dizesini kopyalayıp siz de kullanabilirsiniz: social|face|twitter|^t.co|linked|pinterest|youtube|quora|reddit|imgur|tumblr|stumbleupon|flickr|bit.ly|tinyurl|ow.ly
Görüldüğü gibi; Pinterest, flickr, bit.ly gibi ağları da burada barındırdım. Ek olarak segmentinizi kaydetmeden önce ekranınızın hemen sağ kısmında Google Analytics’in sunduğu preview tablodan da elde ettiğiniz oturumları görebilirsiniz.
Web sitenizde kullanıcıları dönüştürmek için içerik envanterinize video formatında içerikler eklediğinizi düşünelim. Edindiğiniz ziyaretçilerinizin videolarınızı oynatıp oynatmama davranışlarına göre kullanıcılarınızı analiz etmek istiyorsunuz. Tabi Google Analytics bu aksiyonları kendi başına izleyemiyor. Bu aktiviteleri takip edebilmek için gereken şey, ilk olarak bu etkinlikleri GTM’de konfigüre etmek.
Bu etkileşimleri GTM’de hazırladıktan sonra Google Analytics’te bir segment seçerek, videolarınızın ne kadar oynatılıp oynatılmadığını rahatlıkla görebilirsiniz. Hatta kullanıcılarınızı ne ölçüde dönüştürdüğünü ya da ne kadarının tüketildiğini anlamanıza yardımcı olabilir. GTM üzerinden etkinlik kurgunuz tamamlandığında muhtemelen de aşağıdaki gibi görünümle karşılaşacaksınız.
Eğer bu etkinliği ilk kez kuracaksanız, analiz işine girişmeden önce verilerin birikmesi için birkaç hafta beklemeniz önemli. Hazır olduğunuzda da segmenti şu şekilde oluşturabilirsiniz:
Bu segmentteki video performansını ölçmek için izleyenler – izlemeyenler olarak karşılaştırmanız gerekir. Bundan ötürü de ikinci bir segmente ihtiyacımız olacak. Birebir aynı adımları izledikten sonra, bir de bunun “Video İzlemeyenler” versiyonunu yaratabilirsiniz. Bu sefer “Video görüntüleme” etkinlik kategorisini içeren oturumları GA üzerinde hariç tutun. Ve artık tamamsınız.
Davranış> Site İçeriği> Tüm Sayfalar raporundan video içeren bir sayfaya gidin ve iki kitlenin davranışlarını ve dönüşüm metriklerini karşılaştırabilirsiniz. Videonun etkileşim metrikleri üzerindeki etkisini de kontrol etmeyi unutmayın. 🙂
Diyelim ki bir e-ticaret web sitesinin yöneticisisiniz.
Kullanıcıları dönüştürmek için blog sayfanızda makaleler ve ürünlerinizi sergilediğiniz detay sayfaları var.
Eğer elinizde yeteri kadar veri varsa; sitenize ürün detay sayfanızdan giriş yapan kullanıcıların, makale sayfalarını ziyaret eden kullanıcılara göre satın almaya daha fazla yakın olduklarını söylemeniz mümkün olabilir.
Bu parametreden yol çıkarak makaleleriniz aracılığıyla bilgi almak isteyen kullanıcılarınızla, ürünlerinizin listelendiği detay sayfalarını ziyaret etmiş kullanıcılarınızı; Google Analytics sizin için ayrıştırmaz. Bundan ötürü yine özelleştirilmiş bir segment yoluna gitmelisiniz.
Bu örneğimde ben, tüm blog içeriğinizin site.com/blog gibi bir dizinde olduğunu varsaydım. Blog içeriği blog.site.com gibi bir subdomainde ise yine bunu uygulayabilirsiniz. Ancak önce subdomainin etki alanı izlemesini ayarlamanız gerekir. Eğer blogunuz ayrı bir domainde ise (Medium, LinkedIn vb.) bunu Google Analytics aracında buraya konu olan blog landers segmentinde izleyemezsiniz.
Bir önceki örnekte olduğu gibi kitle ziyaretlerimi; servis sayfalarına gerçekleştiren kullanıcılar ile makalelerin yayınlandığı blog sayfasında gerçekleştiren kullanıcılara göre ayrıştırmak istediğimde, doğru bir karşılaştırma için iki kitle de elimde olmalı.
Bunun için yine aynı yöntemi izleyerek “Blog Landers” kullanıcılarımı hariç tutup, servis sayfalarımı eklediğim koşulda kullanıcılarımı segmentliyorum.
Bu veri tablosuyla siz de kullanıcılarınızın davranışları hakkında daha fazla içgörü edinebilirsiniz.
Demem o ki sadece Google Analytics’in sol menüsünde sunduğu raporlar arasında gezinmekle yetinmeyin. Zira burada listelenen sayılar genelde en az anlamlı olanlardır. Bir segment oluşturun ve kullanıcılarınızın aslında neler söylemek istediklerine odaklanın.
Bol içgörülü günler!
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Kapat