Sürdürülebilirlik
Değişen ekosistemde organizasyonunuzun başarısı titizlikle planlanmış, veri odaklı stratejilerin uygulanması ile gelecektir. Ürün/market uyumunu ve ziyaretçileriniz ile kuracağınız iletişim kanallarını oluşturduğunuz takdirde işininizin bittiğini düşünmek başarısızlığa doğru atacağınız koca bir adım olacaktır. Doğru ölçümleme stratejisinin oluşturulması, hedeflerin açıkça netleştirilmesi, KPI ve metriklerin belirlenmesi, tüm bu süreçlerin takibi ciddi bir efor ve beceri gerektiyor. Başarlı bir Growth Hacker, kendisini dijital pazarlamacı olarak görmeyip firmanın sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacak AARRR metriklerini belirleyen, A/B ve hipotez testlerini, Cohort analizini uygulayan ve DMMP modelini hayata geçiren kişi olmalıdır.
Ürünün/Hizmetin Dokunduğu Her Yerde
Growth Hacker’ın organizasyon içerisindeki en önemli rollerinden biri analitik verilere dayalı yorum yapmasıdır. Bu veriler ışığında ürün/hizmet üzerinde gerekli güncellemelere karar verebilir, dağıtım kanallarını revize edebilir, farklı gelir modelleri üzerinde çalışabilir veya demo sürüm üzerinde ekleme/çıkarma yapılmasına karar verebilir. Bir bakıma vereceği kararlar neticesinde ortaya çıkan tablo kişinin başarılı olup olmadığını görmenizi sağlayacaktır. Toparlayacak olursak başarılı bir Growth Hacker, analitik araçları doğru kullanarak, doğru metrikleri inceleyerek ürün/hizmeti her yönü ile değerlendirip her zaman daha iyisini hedefler.
Evet, Growth Hacker ürün/hizmetin temas ettiği her şey ile ilgilenir ancak tek bir perspektif ile: Growth! Organizasyonun tüm departmanları ile iş birliği içerisinde çalışırken, yönlendirirken ve geri bildirim alırken odak noktası sürdürülebilir büyümeyi yakalamaktır. Farklı amaçlar için Growth Hacker’ın diğer departmanlar ile çalışması büyüme sürecini olumsuz etkileyecektir.
Takım Oyuncusu
Growth Hacker organizasyonun diğer departmanları ile çalışırken, üst yönetimden talepte bulunurken veya güncellemeleri ekibe delege ederken ikili ilişkilerde kimi zaman sıkıntılar yaşayabilir. Hele ki kısıtlı kaynakların ve yoğun iş yükünün kaçınılmaz olduğu start-up’lar, Growth Hacker’ların iletişim becerilerini konuşturmaları gereken başlıca organizasyon tipidir.
Unutmamalıyız ki iyi bir takım oyuncusu aynı zamanda iyi de bir dinleyicidir. Growth Hacker alacağı kararlarda ekibe danışarak “her şeyi bilen” görünümünden sıyrılabilir(ileride ortaya çıkacak muhtemel güç savaşlarının önüne geçebilir). Organizasyonun gelişimine olan inancını yaptığı çalışmalarda göstermeli ve karşılaştığı problemlerin kökenine inerek “problem çözücü” kimliği ile ekip arkadaşlarına örnek olabilir.
Kaynak Yönetimi
Başarılı bir Growth Hacker tek başına yapabileceklerinin kısıtlı olduğunu daima bilir. Bu yüzden organizasyon içerisinde kendisine destek olabilecek düzeyde olan kişiler ile çalışmayı yani bir Growth Team(Büyüme Ekibi) kurmak ister. Ekibe seçeceği kişilere iş bölümünü efektif yaparak herkesten olabildiğince verim alınması amaçlanmalıdır. Seçeceği kişilerde pazarlama, ürün mühendisliği ve analitik düşünebilme kabiliyetleri olması Growth Hacker’ın işini kolaylaştıracaktır.
Bu noktada kaynak yönetiminin önemli alt başlıklarından biri olan zaman yönetimine değinmekte fayda var. Sadece Growth Hacking özelinde değil iş dünyasının her alanında(hatta kişisel yaşantımızda) etkin zaman yönetiminin birçok artısından söz edebiliriz. Growth Hacker perspektifinden bakacak olursak, belirli bir sistematiğe göre hareket etmeniz kısıtlı kaynaklardan maksimum geri dönüş elde etmenizi sağlayabilir. Zaman yönetiminde cevaplamanız gereken ilk soru belirli zaman dilimleri için hedeflerinizin ne olduğudur(DMMP Modelinin referans alınmasında fayda var). İkinci yapmanız gereken önceliklerin ve deney/test sürelerinin belirlenmesi(Bkz. Hipotez backlog dökümanı) üçüncü olarak ise gözlemlenmesi gereken metrikleri doğru belirleyerek iş gücünden olabildiğince tasarruuf etmektir.
Analitik Düşünme Yeteneği
Daha önce hangi departmanda çalışırsa çalışsın, hangi meslekten geliyorsa gelsin Growth Hacker analitik düşünebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Peki analitik düşünebilme neden bu kadar önemli?
Analitik araçları ile hazırlayacağınız gerçekçi raporlamalar size karşı duyulan güveni arttıracaktır. Neredeyse her şeyin ölçümlenebildiği dijital ortamda üst yönetim her zaman doğruyu görmek isteyecektir. Hazırlayacağınız görseller, site tasarımı ne kadar estetik olursa olsun amacınıza hizmet etmiyorsa kimse için değeri olmayacaktır.
Analitik düşünebilme yeteneği, elde ettiğiniz raporlardan gerçekçi çıkarımlar yapabilmenizi ve farklı fırsatları değerlendirebilmenizi sağlar. Örnek vermek gerekirse, hazırladığınız e-kitabı Facebook’da verdiğiniz reklama rağmen Linkedin üzerinden gelen kullanıcıların daha fazla indirdiğini gördüğünüzde odağınızı biraz daha bu mecraya kaydırırsınız.
Analitik düşünebilme daha efektif kıyaslama yapıp geleceğe dair tahminler yürütmemizi sağlar. Bir önceki yılın aynı dönemi ile şimdiki anı kıyaslayarak ne kadar ilerleme kaydettiğinizi görebilir, izlediğiniz stratejilerin doğruluğunu kararlaştırabilirsiniz(Cohort Analizi’ne bakmanızı tavsiye ederim). Daha kısa vadeli düşünüp geliştirdiğiniz hipotezlerin ve uygulamaya koyduğunuz güncelleştirmelerin, reklam kampanyalarının etkisini ölçümleyip tamam yada devam kararını daha rahat verebilirsiniz.
Özetle Başarılı Growth Hacker:
Yukarıda ki başlıkların sayısı elbette arttırılabilir, meraklı, yaratıcı, şüpheci, parayı iyi kullanan, disiplinli olması, kod yazabilmesi sıkça karşılaşılan özelliklerdir. Ancak okuduktan sonra gördüğünüz gibi saydığım sıfatları yukarıdaki başlıkların altında çok rahat gruplayabiliyoruz. Başarılı Growth Hacker organizasyon için sürdürülebilir büyümeyi benimsemiş, çalışmaları ve duruşu ile bunu ekip arkadaşlarına yansıtabilen, sunulan ürün/hizmetin tüm boyutları ile ilgilenen, organizasyon içerisinde ki tüm bireyler ile iş birliği içerisinde çalışabilen, elinde ki kaynakları maksimum verimde kullanabilen ve elde edilen raporları analitik düşünme yeteneği ile yorumlayabilen, çıkarımlar yapabilen kişidir.
Sizde tecrübelerinizi ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.
Herkese başarılar!